Ciasto budyniowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (270 g)
- Cukier - 3/4 szkanki (150 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania cytrynowego (80 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (6 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
Przepis na ciasto budyniowe krok po kroku
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubijaj przez 10 minut na puszystą masę.
Wciąż miksując do jajek małym strumieniem wlewaj olej.
Dodaj proszek do pieczenia i budynie (jeśli nie masz budyniu cytrynowego dodaj budynie waniliowe lub śmietankowe i sok z połowy cytryny). Dokładnie wymieszaj.
Do masy dodawaj po 2 łyżki mąki i dokładnie połącz każdą porcję.
Ciasto wylej do tortownicy i piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto michałek
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat ciasta budyniowego
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto budyniowe to szybkie i tanie ciasto, które idealnie sprawdzi się na niedzielę. Placek z budyniem waniliowym jest niezwykle puszysty i rozpływający się w ustach. Pyszne i proste ciasto sprawdzi się także jako ciasto przygotowane na szybko na przykład na spontaniczne spotkanie ze znajomymi albo na niespodziewaną wizytę gości. Upieczesz je także szybko w niedzielę w trakcie przygotowywania obiadu, będzie idealnym zwieńczeniem, pysznego rodzinnego obiadu. Przepis na ciasto budyniowe jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, z powodzeniem wykonają go osoby, które zaczynają swoją przygodę z wypiekami. A jak zrobić ciasto budyniowe dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap jest szczegółowo wytłumaczony.
Ciasto budyniowe to wyjątkowe ciasto z budyniem w proszku, które sprawia, że placek jest puszysty, delikatny i posiada pyszny, waniliowy aromat.
Alergeny w cieście budyniowym
Lista alergenów dla ciasta budyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta budyniowego
Ciasto budyniowe jest oryginalną propozycją. Jednak tak jak wszystkie ciasta, przygotowane z tradycyjnych składników nie powinno być spożywane często i w nadmiarze aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(96g)
Węglowodany
(96g)
Tłuszcze
(96g)
Witaminy
(96g)
Składniki mineralne
(96g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.