Ciasto brzoskwiniowe
- Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
- Jajko (3 szt.)
- Jogurt naturalny 2% (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Cukier drobny (150 g)
- Cukier wanilinowy - 1 małe opakowanie (16 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 4 średnie sztuki (500 g)
Przepis na ciasto brzoskwiniowe krok po kroku
Brzoskwinie umyj, osusz, usuń z nich pestkę i pokrój w drobną kostkę.
W jednej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
W drugiej misce przy pomocy miksera wymieszaj jajka z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego.
Następnie do miski z jajkami dodaj jogurt oraz olej i wymieszaj do połączenia składników.
Do masy dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przełóż do formy i wyrównaj.
Na cieście ułóż pokrojone brzoskwinie, zachowując odstępy.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia.
Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto pszczółka
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
-
Sernik bez sera
-
Ciasto jamajka
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Ciasto jajko sadzone
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Tort brzoskwiniowy
-
Ciasto biała dama
-
Ciasto z kefirem
-
Ciasto z brzoskwiniami i budyniem
-
Ciasto francuskie z brzoskwinią
-
Sernik z brzoskwiniami i bezą
-
Tort z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami i rosą
-
Ciasta z brzoskwiniami
Więcej informacji na temat ciasta brzoskwiniowego
Ciasto brzoskwiniowe to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się na deser dla dzieci i dorosłych. Sprawdzony przepis na ciasto brzoskwiniowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki: olej rzepakowy, jajka, jogurt naturalny, mąka pszenna, cukier drobny, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona oraz brzoskwinie świeże.
Jak zrobić ciasto brzoskwiniowe? Brzoskwinie umyj, osusz, usuń z nich pestkę i pokrój w drobną kostkę. W jednej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W jednej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce przy pomocy miksera wymieszaj jajka z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego. Następnie do miski z jajkami dodaj jogurt oraz olej i wymieszaj do połączenia składników. Do masy dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Na cieście ułóż pokrojone brzoskwinie, zachowując odstępy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Brzoskwinie to owoce, które zawierają duże właściwości odżywcze. Stanowią one źródło witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę A, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, fosfor, magnez, potas.
Podsumowując najlepsze ciasto z brzoskwiniami stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia po wystudzeniu i przed podaniem warto udekorować je cukrem pudrem. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta są dostępne w większości sklepów spożywczych. Ciasto możesz przygotować również z dodatkiem innych owoców (w sezonie warto wykorzystać owoce świeże, natomiast poza sezonem owoce mrożone).
Alergeny w cieście brzoskwiniowym
Lista alergenów dla ciasta brzoskwiniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta brzoskwiniowego
Ciasto brzoskwiniowe to doskonała propozycja na pyszny deser. Wypieki jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.