Ciasto brzoskwiniowe

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser brzoskwiniowy na talerzu
Ciasto brzoskwiniowe
Ciasto brzoskwiniowe to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Koniecznie poznaj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
365 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (120 ml)
  • Jajko (3 szt.)
  • Jogurt naturalny 2% (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Cukier drobny (150 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 małe opakowanie (16 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)
  • Brzoskwinie (całe, świeże) - 4 średnie sztuki (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, miska

Przepis na ciasto brzoskwiniowe krok po kroku

Brzoskwinie umyj, osusz, usuń z nich pestkę i pokrój w drobną kostkę.

W jednej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.

W drugiej misce przy pomocy miksera wymieszaj jajka z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego.

Następnie do miski z jajkami dodaj jogurt oraz olej i wymieszaj do połączenia składników.

Do masy dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto przełóż do formy i wyrównaj.

Na cieście ułóż pokrojone brzoskwinie, zachowując odstępy.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia.

Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto brzoskwiniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta brzoskwiniowego

Ciasto brzoskwiniowe to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto świetnie sprawdzi się na deser dla dzieci i dorosłych. Sprawdzony przepis na ciasto brzoskwiniowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Wykonania ciasta potrzebne będą następujące składniki: olej rzepakowy, jajka, jogurt naturalny, mąka pszenna, cukier drobny, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona oraz brzoskwinie świeże.

Jak zrobić ciasto brzoskwiniowe? Brzoskwinie umyj, osusz, usuń z nich pestkę i pokrój w drobną kostkę. W jednej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W jednej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce przy pomocy miksera wymieszaj jajka z dodatkiem cukru oraz cukru wanilinowego. Następnie do miski z jajkami dodaj jogurt oraz olej i wymieszaj do połączenia składników. Do masy dodaj mąkę i zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Na cieście ułóż pokrojone brzoskwinie, zachowując odstępy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Brzoskwinie to owoce, które zawierają duże właściwości odżywcze. Stanowią one źródło witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę A, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, fosfor, magnez, potas.

Podsumowując najlepsze ciasto z brzoskwiniami stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia po wystudzeniu i przed podaniem warto udekorować je cukrem pudrem. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta są dostępne w większości sklepów spożywczych. Ciasto możesz przygotować również z dodatkiem innych owoców (w sezonie warto wykorzystać owoce świeże, natomiast poza sezonem owoce mrożone).

Alergeny w cieście brzoskwiniowym

Lista alergenów dla ciasta brzoskwiniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta brzoskwiniowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto brzoskwiniowe to doskonała propozycja na pyszny deser. Wypieki jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
235.63
365.23
Białko (g)
5.88
9.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
32.78
50.81
Węglowodany przyswajalne (g)
32.31
50.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
9.31
14.42
Tłuszcze nasycone (g)
1.74
2.70
Tłuszcze nienasycone (g)
7.56
11.72
Cholesterol (mg)
39.88
61.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
46.89
72.68
Potas (mg)
115.28
178.68
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.64
81.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.70
2.63
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta brzoskwiniowego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta brzoskwiniowego

Koszt składników
32.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Jogurt naturalny 2%
250 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier drobny
150 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 małe opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Soda oczyszczona
2 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 2 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
500 g
4 średnie sztuki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Koszt składników
32.30