Ciasto bounty bez pieczenia

Opublikowano: 19.02.2022 r., 9:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto bounty bez pieczenia podane na paterze.
Ciasto bounty bez pieczenia
Ciasto bounty bez pieczenia to bardzo dobra propozycja na deser dla fanów orzechów kokosowych. Bounty to ciasto inspirowane na popularnym kokosowym batoniku z czekoladą.
Przygotowanie 20 min
803 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Mascarpone (600 g)
  • Wiórki kokosowe (300 g)
  • Herbatniki kakaowe (300 g)
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka (100 g)
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Przepis na ciasto bounty bez pieczenia krok po kroku

W misce umieść żółtka jaj, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Do masy dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.

Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą i na jej spód wyłóż warstwę ciastek.

Podziel masę na dwie części i pierwszą umieść na biszkoptach.

Masę przykryj warstwą ciastek i wyłóż drugą połowę kremu.

Na jego wierzch wyłóż ciastka i ich wierzch polej czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi.

Ciasto schłodź w lodówce przez około 8 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto bounty bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta bounty bez pieczenia

Ciasto bounty bez pieczenia to świetny pomysł na smaczne ciasto dla amatorów wiórków kokosowych. Szybkie ciasto przygotujesz w niespełna 30 minut. Pamiętaj jednak, aby zrobić je dzień przed podaniem. Przepis na ciasto bounty bez pieczenia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mascarpone, wiórki kokosowe, żółtka jaj, herbatniki czekoladowe, czekolada gorzka, czekolada mleczna, cukier.

Jak zrobić ciasto bounty bez pieczenia? W misce umieść żółtka jaj, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Do masy dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Blaszkę wyłóż folią spożywczą i na jej spód wyłóż warstwę ciastek. Podziel masę na dwie części i pierwszą umieść na herbatnikach. Masę przykryj warstwą ciastek i wyłóż drugą połowę kremu. Na jego wierzch wyłóż ciastka i ich wierzch polej czekoladą i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodź w lodówce przez około 8 godzin.

Wiórki kokosowe są produkowane z miąższu orzechów kokosowych. Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe mają dużą zawartość kalorii, dlatego zwracaj uwagę na spożywaną ilość w swojej diecie.

Podsumowując łatwe ciasto to bardzo dobry dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Należy je przygotować przynajmniej 12 godzin przed podaniem. Proste ciasto bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Ciasto jest dobre także z dodatkiem świeżych owoców takich jak maliny czy truskawki.

Alergeny w cieście bounty bez pieczenia

Lista alergenów dla ciasta bounty bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Herbatniki kakaowe
    • Czekolada mleczna
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe

Wartości odżywcze ciasta bounty bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Ciasto bounty bez pieczenia to słodki domowy wyrób. Ciasto zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego oraz cukru, dlatego powinniśmy je spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu. Ciasto nie zawiera konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
459.15
803.51
Białko (g)
6.75
11.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
36.50
63.88
Węglowodany przyswajalne (g)
32.74
57.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.76
6.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
32.79
57.38
Tłuszcze nasycone (g)
28.13
49.22
Tłuszcze nienasycone (g)
4.66
8.16
Cholesterol (mg)
115.20
201.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina C (mg)
0.31
0.53
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
242.32
424.06
Wapń (mg)
102.90
180.07
Żelazo (mg)
1.71
3.00
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bounty bez pieczenia 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bounty bez pieczenia

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mascarpone
600 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 600 g
Wiórki kokosowe
300 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Herbatniki kakaowe
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Czekolada mleczna
100 g
1 tabliczka
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
49.00