Przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm

Białka odziel od żółtek.

Żółtka ucieraj z ksylitolem.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Białka ubij mikserem na sztywną, puszystą pianę.

Ubite białka dodaj do pozostałej masy.

Biszkopt wylej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch ułóż truskawki, umyte i pokrojone na połówki lub ćwiartki.

Piecz ok. 40-50 min w 170 stopniach.

Ciasto biszkoptowe z truskawkami udekorowane świeżymi owocami, kwiatami i listkami mięsny.
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Koszt przygotowania dania
10.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
96 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Ciasto biszkoptowe z truskawkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście biszkoptowym z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych ciast. Trudno się temu dziwić, w końcu jest przepyszne, bardzo delikatne, puszyste i jednocześnie proste do wykonania. Świetnie sprawdzi się jako podwieczorek, deser, czy coś słodkiego do kawy lub herbaty. To ciasto bardzo lekkostrawne, delikatne, które można przygotować również w formie tortu okolicznościowego, dekorując je świeżymi owocami, czy listkami mięty - bardzo ładnie się prezentuje.

Co będzie potrzebne do tego, aby zrobić proste ciasto biszkoptowe z truskawkami? Niezbędnymi składnikami do jego przygotowania są jajka, mąka pszenna (najlepiej tortowa), cukier, a jeszcze lepiej słodzik (szczególnie polecane są ksylitol lub erytrytol), proszek do pieczenia, odrobina oleju roślinnego (na przykład rzepakowego)i truskawki. Truskawki można wykorzystać zarówno świeże, jak również mrożone, a także zamienić je na inne owoce. Świetnie sprawdzają się wszystkie owoce jagodowe, na przykład czarne jagody, borówki amerykańskie, wiśnie, czereśnie, maliny, czy poziomki.

Jajka do przygotowania ciasta najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie oddziel żółtka od białek, żółtka dokładnie ubij z cukrem lub słodzikiem, stopniowo dodawaj mąkę, proszek, olej i ubitą na sztywno pianę z białek. Po dodaniu piany bardzo ważne jest aby ciasto mieszać powoli i delikatnie, w przeciwnym razie szybko opadnie. Powstałą masę biszkopotwą wystarczy następnie przełożyć do blachy, dodać umyte truskawki pozbawione szypułek pokrój na połówki lub ćwiartki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Jak upiec biszkopt? Najlepiej na ustawieniach piekarnika góra-dół. Ważne jest aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło i nie powstał zakalec. Jak widzisz jest to bardzo łatwe ciasto.

Poznaj przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i dowiedz się jak zrobić to szybkie ciasto, które z pewnością posmakuje wszystkim Twoim znajomym i całej rodzinie.

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
160.56 kcal
96.34 kcal
Białko
7.99 g
4.80 g

Węglowodany w cieście biszkoptowym z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
25.87 g
15.52 g
Węglowodany przyswajalne
25.18 g
15.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.69 g
0.41 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
3.98 g
2.39 g
Tłuszcze nasycone
1.85 g
1.11 g
Tłuszcze nienasycone
2.13 g
1.28 g
Tłuszcze jednonasycone
1.37 g
0.82 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.76 g
0.46 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
137.55 mg
82.53 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto biszkoptowe z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
59.50 µg (mcg)
35.70 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
19.82 mg
11.89 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol
59.16 µg (mcg)
35.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.14 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.16 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
1.59 mg
0.96 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
58.08 µg (mcg)
34.85 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
2.35 µg (mcg)
1.41 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto biszkoptowe z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
54.25 mg
32.55 mg
Potas
215.08 mg
129.05 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
66.64 mg
39.98 mg
Fosfor
166.09 mg
99.66 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
16.89 mg
10.14 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.07 mg
1.24 mg
Cynk
0.76 mg
0.46 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.05 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z truskawkami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście biszkoptowym z truskawkami

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta biszkoptowego z truskawkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Jajko
4 szt.
4 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
41.60
Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób