Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Opublikowano: 11.05.2021 r., 22:37 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
Ciasto biszkoptowe z truskawkami to pomysł na słodki, prosty i szybki w wykonaniu deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Puszysty i delikatny z sezonowymi owocami.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 55 min
96 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka (130 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
  • Jajko - 4 sztuki (4 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Truskawki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm

Przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami krok po kroku

Białka odziel od żółtek.

Żółtka ucieraj z ksylitolem.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Białka ubij mikserem na sztywną, puszystą pianę.

Ubite białka dodaj do pozostałej masy.

Biszkopt wylej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzch ułóż truskawki, umyte i pokrojone na połówki lub ćwiartki.

Piecz ok. 40-50 min w 170 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych ciast. Trudno się temu dziwić, w końcu jest przepyszne, bardzo delikatne, puszyste i jednocześnie proste do wykonania. Świetnie sprawdzi się jako podwieczorek, deser, czy coś słodkiego do kawy lub herbaty. To ciasto bardzo lekkostrawne, delikatne, które można przygotować również w formie tortu okolicznościowego, dekorując je świeżymi owocami, czy listkami mięty - bardzo ładnie się prezentuje.

Co będzie potrzebne do tego, aby zrobić proste ciasto biszkoptowe z truskawkami? Niezbędnymi składnikami do jego przygotowania są jajka, mąka pszenna (najlepiej tortowa), cukier, a jeszcze lepiej słodzik (szczególnie polecane są ksylitol lub erytrytol), proszek do pieczenia, odrobina oleju roślinnego (na przykład rzepakowego)i truskawki. Truskawki można wykorzystać zarówno świeże, jak również mrożone, a także zamienić je na inne owoce. Świetnie sprawdzają się wszystkie owoce jagodowe, na przykład czarne jagody, borówki amerykańskie, wiśnie, czereśnie, maliny, czy poziomki.

Jajka do przygotowania ciasta najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie oddziel żółtka od białek, żółtka dokładnie ubij z cukrem lub słodzikiem, stopniowo dodawaj mąkę, proszek, olej i ubitą na sztywno pianę z białek. Po dodaniu piany bardzo ważne jest aby ciasto mieszać powoli i delikatnie, w przeciwnym razie szybko opadnie. Powstałą masę biszkopotwą wystarczy następnie przełożyć do blachy, dodać umyte truskawki pozbawione szypułek pokrój na połówki lub ćwiartki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Jak upiec biszkopt? Najlepiej na ustawieniach piekarnika góra-dół. Ważne jest aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło i nie powstał zakalec. Jak widzisz jest to bardzo łatwe ciasto.

Poznaj przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i dowiedz się jak zrobić to szybkie ciasto, które z pewnością posmakuje wszystkim Twoim znajomym i całej rodzinie.

Alergeny w cieście biszkoptowym z truskawkami

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na wykorzystanie białej, oczyszczonej pszennej mąki ciasto nie powinno stanowić częstego, stałego elementu diety, ale w umiarkowanych ilościach raz na jakiś czas mogą sięgnąć po nie również osoby na dietach odchudzających. Aby poprawić wartość odżywczą ciasta mąkę częściowo warto zamienić na pełnoziarnistą, razową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
160.56
96.34
Białko (g)
7.99
4.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
25.87
15.52
Węglowodany przyswajalne (g)
25.18
15.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
3.98
2.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.85
1.11
Tłuszcze nienasycone (g)
2.13
1.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.37
0.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.76
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
137.55
82.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
59.50
35.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.82
11.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
59.16
35.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.59
0.96
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.08
34.85
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.35
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
54.25
32.55
Potas (mg)
215.08
129.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.64
39.98
Fosfor (mg)
166.09
99.66
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.89
10.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.07
1.24
Cynk (mg)
0.76
0.46
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z truskawkami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biszkoptowego z truskawkami

Koszt składników
41.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Jajko
4 szt.
4 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Truskawki
200 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
41.60