Ciasto biszkoptowe z truskawkami
- Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka (130 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 4 łyżki (40 g)
- Jajko - 4 sztuki (4 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Truskawki (200 g)
Przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami krok po kroku
Białka odziel od żółtek.
Żółtka ucieraj z ksylitolem.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Białka ubij mikserem na sztywną, puszystą pianę.
Ubite białka dodaj do pozostałej masy.
Biszkopt wylej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ułóż truskawki, umyte i pokrojone na połówki lub ćwiartki.
Piecz ok. 40-50 min w 170 stopniach.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z truskawkami
Ciasto biszkoptowe z truskawkami to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych ciast. Trudno się temu dziwić, w końcu jest przepyszne, bardzo delikatne, puszyste i jednocześnie proste do wykonania. Świetnie sprawdzi się jako podwieczorek, deser, czy coś słodkiego do kawy lub herbaty. To ciasto bardzo lekkostrawne, delikatne, które można przygotować również w formie tortu okolicznościowego, dekorując je świeżymi owocami, czy listkami mięty - bardzo ładnie się prezentuje.
Co będzie potrzebne do tego, aby zrobić proste ciasto biszkoptowe z truskawkami? Niezbędnymi składnikami do jego przygotowania są jajka, mąka pszenna (najlepiej tortowa), cukier, a jeszcze lepiej słodzik (szczególnie polecane są ksylitol lub erytrytol), proszek do pieczenia, odrobina oleju roślinnego (na przykład rzepakowego)i truskawki. Truskawki można wykorzystać zarówno świeże, jak również mrożone, a także zamienić je na inne owoce. Świetnie sprawdzają się wszystkie owoce jagodowe, na przykład czarne jagody, borówki amerykańskie, wiśnie, czereśnie, maliny, czy poziomki.
Jajka do przygotowania ciasta najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie oddziel żółtka od białek, żółtka dokładnie ubij z cukrem lub słodzikiem, stopniowo dodawaj mąkę, proszek, olej i ubitą na sztywno pianę z białek. Po dodaniu piany bardzo ważne jest aby ciasto mieszać powoli i delikatnie, w przeciwnym razie szybko opadnie. Powstałą masę biszkopotwą wystarczy następnie przełożyć do blachy, dodać umyte truskawki pozbawione szypułek pokrój na połówki lub ćwiartki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Jak upiec biszkopt? Najlepiej na ustawieniach piekarnika góra-dół. Ważne jest aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło i nie powstał zakalec. Jak widzisz jest to bardzo łatwe ciasto.
Poznaj przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i dowiedz się jak zrobić to szybkie ciasto, które z pewnością posmakuje wszystkim Twoim znajomym i całej rodzinie.
Alergeny w cieście biszkoptowym z truskawkami
Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z truskawkami
Ze względu na wykorzystanie białej, oczyszczonej pszennej mąki ciasto nie powinno stanowić częstego, stałego elementu diety, ale w umiarkowanych ilościach raz na jakiś czas mogą sięgnąć po nie również osoby na dietach odchudzających. Aby poprawić wartość odżywczą ciasta mąkę częściowo warto zamienić na pełnoziarnistą, razową.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.