Ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki
- Jajko (6 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (150 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (150 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (3 g)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (125 ml)
- Cukier puder - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Masa makowa (850 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Budyń (proszek) - śmietankowy (40 g)
Przepis na ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki krok po kroku
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Z 4 jajek oddziel białka od żółtek.
Białka umieść w czystej i suchej misce, ubijaj je mikserem na niskich obrotach, stopniowo zwiększając moc miksera. Białka miksuj do uzyskania sztywnej piany.
Do ubitej piany z białej dodawaj stopniowo cukier, ciągle miksując masę (cukier powinien całkowicie rozpuścić się).
Zmniejsz moc miksera na średnią i do białek dodaj po jednym żółtku. Następnie do masy wlej stopniowo olej i miksuj.
Do otrzymanej masy dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj przy pomocy szpatułki.
Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnię wyrównaj przy pomocy szpatułki i piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Masło roztop w garnku, dodaj do niego masę makową i ogrzewaj na średnim ogniu.
W miseczce wymieszaj dokładnie pozostałe jajka z 3 łyżkami stołowymi mleka, kilkoma kroplami aromatu migdałowego oraz z proszkiem budyniowym.
Mieszankę jajeczną dodaj do masy makowej w garnku, energicznie wymieszaj i gotuj do zgęstnienia masy.
Masę makową zdejmij z palnika i pozostaw do całkowitego przestudzenia.
W garnuszku podgrzej delikatnie mleko i rozpuść w nim cukier.
Biszkopt wyciągnij z blaski i podziel na dwa blaty. Jeden z blatów umieść w blaszce, w której pieczone było ciasto.
Następnie biszkopt zwilż połową mleka z cukrem i umieść na nim masę makową.
Na masę makową połóż drugi blat biszkoptu, dociśnij i nasącz pozostałym mlekiem.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Makowa panienka
-
Rolada makowa
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Serniko makowiec
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Ciasto z makiem
Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z masą makową z puszki
Ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Placek biszkoptowy z makiem warto przygotować na spotkania rodzinne. Przepis na ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: jajka, cukier, olej rzepakowy, maka pszenna, proszek do pieczenia, mleko, cukier puder, masa makowa z puszki, masło, budyń oraz aromat migdałowy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki? Na początek przygotuj biszkopt i upiecz go. Następnie masło roztop w garnku, dodaj do niego masę makową i ogrzewaj na średnim ogniu. W miseczce wymieszaj jajka z odrobiną mleka, kilkoma kroplami aromatu migdałowego oraz z proszkiem budyniowym. Mieszankę jajeczną dodaj do masy makowej w garnku, energicznie wymieszaj składniki i gotuj do zgęstnienia masy. Masę makową zdejmij z palnika i pozostaw do całkowitego przestudzenia. W garnuszku podgrzej delikatnie mleko i rozpuść w nim cukier. Biszkopt wyciągnij z blaski i podziel na dwa blaty. Jeden z blatów umieść w blaszce, w której pieczone było ciasto. Następnie biszkopt zwilż połową mleka z cukrem i umieść na nim masę makową. Na masę makową połóż drugi blat biszkoptu, dociśnij i nasącz pozostałym mlekiem. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.
Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.
Podsumowując pyszne ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki to doskonała propozycja na smaczny dodatek do herbaty lub kawy. Ciasto jest dobre do spożycia po przestudzeniu. Przed podaniem warto posypać je cukrem pudrem.
Alergeny w cieście biszkoptowym z masą makową z puszki
Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z masą makową z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- aromat migdałowy
Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z masą makową z puszki
Ciasto biszkoptowe z masą makową z puszki to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Ciasto wykonane jest z produktów zawierających gluten, dlatego nie jest wskazane dla osób na diecie bezglutenowej.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
-
jajka,
cukier,
olej rzepakowy,
mąka pszenna,
mleko,
cukier,
masło,
budyń,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.