Ciasto biszkoptowe z makiem
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
- Mąka ziemniaczana (45 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Masa makowa (400 g)
- Czekolada deserowa (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
Przepis na ciasto biszkoptowe z makiem krok po kroku
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Gotowe blaty przekrój na pół i ostudź.
Ciasto przełóż masą makową.
W rondelku roztop czekoladę ze śmietanką. Tak powstałą masą udekoruj wierzch ciasta.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Makowa panienka
-
Rolada makowa
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Serniko makowiec
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Ciasto z makiem
Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z makiem
Ciasto biszkoptowe z makiem to pyszna opcja dla wszystkich, którzy kochają proste słodkie desery. Do jego przygotowania używa się tylko kilka składników. Ciasto sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Przepis na ciasto biszkoptowe z makiem będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki. Przygotowanie przypomina tradycyjny makowiec, jednak w tej opcji nie trzeba wcześniej przyrządzić masy. To świetna opcja dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. Całość jest bardzo łatwa i powstaje w kilkanaście minut. By go przyrządzić nie trzeba namaczać ani mielić maku, co zdecydowanie skraca czas przygotowania. Gotowa masa jest też odpowiednio słodka. Warto wybierać produkt, który zawiera również bakalie, dzięki temu całe ciasto jest znacznie smaczniejsze. Dobrze jest odszukać masę z jak najmniejszą liczbą konserwantów i z dodatkiem miodu zamiast cukru, to sprawia, że ciasto ma wyjątkowy aromat.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto biszkoptowe z makiem, które będzie nie tylko nieskomplikowane, ale również pyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Bazą tego ciasta jest mąka i jajka, dlatego najlepiej wybierać takie o wyjątkowej jakości, bo to one budują smak tego wypieku. W tym wypadku najlepiej sprawdza się mąka pszenna o niższym typie, idealne będą 450 czy 500. W tym wypadku nie jest dobrze korzystać z mąki pełnoziarnistej, gdyż negatywnie wpłynie ona na końcowy smak produktu. Jednak dzięki wyborze mąki delikatnej, to ciasto sprawdzi się również na diecie lekkostrawnej. Dobrze dodać do niej jajka ekologiczny, najlepiej z wolnego wybiegu lub wiejskie, dzięki czemu ten deser będzie naprawdę wspaniały. Wiele osób obawia się przygotowania biszkoptu, ze względu na jego pozorną trudność. Ten z przepisu jest niezwykle prosty, a jego wykonanie zajmuje tylko kilka minut, dodatkowo wszystko zostało dokładnie opisane - krok po kroku. Dlatego ten placek świetnie sprawdzi się również dla początkujących cukierników. To idealny pomysł na mini torcik, który pięknie się prezentuje, a przy okazji można go zrobić bardzo łatwo. Całość ułatwia gotowa masa makowa z puszki. To dobre wyjście dla każdego, kto szuka inspiracji na pyszne i szybkie desery.
Alergeny w cieście biszkoptowym z makiem
Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z makiem
To ciasto dostarcza sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(143g)
Węglowodany
(143g)
Tłuszcze
(143g)
Składniki mineralne
(143g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.