Ciasto biszkoptowe z kremem

Opublikowano: 14.01.2022 r., 20:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto biszkoptowe z kremem podane na talerzyku i udekorowane borówkami.
Ciasto biszkoptowe z kremem
Ciasto biszkoptowe z kremem to świetna opcja na pyszny i wyjątkowy deser, który zachwyca swoją prostotą. To ciasto uda się nawet początkującym cukiernikom.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
617 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 2 szklanki (300 g)
  • Cukier trzcinowy 1 szklanka (200 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Jogurt naturalny 2% 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietanka kremowa 36% 1 szklanka (250 ml)
  • Mascarpone (500 g)
  • Cukier puder 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
śmietan-fix
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 23x33

Przepis na ciasto biszkoptowe z kremem krok po kroku

Do miski wbij 2 jajka i dodaj cukier, całość wymieszaj mikserem.

Do masy dodaj olej i jogurt, następnie delikatnie przemieszaj.

Do miski przesiej mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Ciasto przełóż do form wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.

Śmietankę przelej do miski i dodaj do niej śmietan fix.

Ubij śmietankę na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem.

Do śmietany dodaj serek i dokładnie wymieszaj.

Na gotowym biszkopcie rozsmaruj krem na wierzchu.

Możesz udekorować ciasto ulubionymi owocami.

Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z kremem

Ciasto biszkoptowe z kremem jest świetnym pomysłem na łatwy wypiek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Całość jest niezwykle delikatna, miękka i bardzo smaczna. Wszystko to zasługa odpowiedniego biszkoptu, ale również wspaniałego śmietankowego kremu, który go otacza.

Przepis na ciasto biszkoptowe z kremem należy do najprostszych receptur na wypieki. By go stworzyć wcale nie potrzeba dużego talentu, czy specjalistycznego sprzętu. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Wszystkie składniki, które go tworzą, są łatwo dostępne i w większości, goszczą w domowej spiżarni. Podstawą tego ciasta jest dobrej jakości mąka pszenna. W tym wypadku lepiej nie używać tej pełnoziarnistej, gdyż wpłynie to negatywnie na smak całego ciasta. Świetnie sprawdzi się za to typ 450 czy 500, które są bardzo delikatne. To ciasto ze względu na lekkość i nieobciążanie układu trawiennego sprawdzi się również na diecie lekkostrawnej. Do jego przygotowania używa się sporo jajek, dlatego warto postawić na takie dobrej jakości, najlepiej z wolnego wybiegu, a także ekologiczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto biszkoptowe z kremem, który będzie nie tylko przepyszny, ale również nieskomplikowany, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość smakuje niebanalnie, a robi się go z kilku prostych składników, To prawdziwa gratka dla miłośników prostoty w kuchni, gdyż to ona wygrywa w tym przepisie. Miękki biszkopt, otulony śmietankowym kremem jest w dodatku niezwykle uniwersalnym deserem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Można go przygotować na wszelkie uroczystości. Krem można łatwo modyfikować, na przykład dodając odrobinę parzonej kawy, by powstał krem nieco cięższy. Można też wzbogacić go o roztopioną czekoladę, by powstał pyszny kakaowy torcik.

Ten sprawdzony przepis na pewno sprawdzi się dla początkujących cukierników, jest prosty, a przy tym niezbyt czasochłonny. Zarówno biszkopt, jak i krem do ciasta, pomimo swojej prostoty są wspaniałe i smaczne.

Alergeny w cieście biszkoptowym z kremem

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z kremem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne desery, nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na negatywny wpływ nadmiaru cukru prostego na zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
334.02
617.93
Białko (g)
5.58
10.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
27.14
50.21
Węglowodany przyswajalne (g)
27.14
50.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
22.49
41.60
Tłuszcze nasycone (g)
16.87
31.21
Tłuszcze nienasycone (g)
5.62
10.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.36
141.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
46.26
85.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
86.71
160.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
2.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z kremem 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biszkoptowego z kremem

Koszt składników
47.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier trzcinowy
200 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jogurt naturalny 2%
250 g
1 szklanka
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 250 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
1 szklanka
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
47.20