Przepis na ciasto biszkoptowe z kajmakiem krok po kroku
- Jajko 6 szt.
- Cukier 100 g
- Mąka pszenna typ 500 130 g
- Mąka ziemniaczana 45 g
- Proszek do pieczenia 4 g
- Mascarpone 500 g
- Masa krówkowa 250 g
Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
W misce zmieszaj mascarpone i masę kajmakową.
Biszkopty podziel na 3 równe części.
Ciasto przełóż kremem.
Często zadawane pytania
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Ciasto biszkoptowe z kajmakiem - cechy przepisu
Więcej o cieście biszkoptowym z kajmakiem
Ciasto biszkoptowe z kajmakiem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych przepisów. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość jest niezwykle delikatna, miękka i bardzo smaczna. Wszystko to zasługa odpowiedniego biszkoptu, ale również wspaniałego kremu krówkowego, który go otacza.
Przepis na ciasto biszkoptowe z kajmakiem to doskonała opcja na naprawdę szybki wypiek, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto biszkoptowe z kajmakiem, które będzie smaczne, a przy okazji naprawdę proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do przygotowania polewy najlepiej sprawdzi się masa kajmakowa z puszki. Dzięki jej użyciu całość jest dużo łatwiejsza. Można też przygotować ją samodzielnie w domu, jednak zajmuje to naprawdę sporo czasu. To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem. To wspaniały wypiek, które stanowi dobre rozwiązanie również dla początkujących osób, gdyż jego przygotowanie jest proste i zawsze się udaje. Efekt końcowy na pewno zadowoli każdego miłośnika słodkości. Przepis na biszkopt jest bardzo łatwy, a poza tym używa się do niego tylko podstawowych składników. W tym przepisie wykorzystuje się sporo jajek, można zrobić go z mniejszej ilości, jednak wtedy nie będzie tak sprężysty i wysoki. W opcji z mniejszą ilością warto zmniejszyć też ilość mąki. Nie trzeba wcale poświęcać dużo czasu na pieczenie biszkoptu idealnego. Trzeba tylko odpowiednio wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważne jest również, aby uważać i nie ubić piany z białek zbyt mocno, wtedy ciasto może nie wyjść. Najlepiej jest ubijać pianę do momentu, gdy staje się zwarta i bardzo puszysta i nie wypływa z miski. Przekładane masą kajmakową ciasto jest tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To wspaniałe ciasto można zrobić w kilka chwil. To doskonały pomysł na wypiek, który spędzi w piekarniku niezbyt dużo czasu, dzięki czemu jest świetnym wypiekiem na awaryjne sytuacje.
Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z kajmakiem
Energia i białka
(133g)
Węglowodany w cieście biszkoptowym z kajmakiem
(133g)
Tłuszcze
(133g)
Witaminy w przepisie na ciasto biszkoptowe z kajmakiem
(133g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto biszkoptowe z kajmakiem
(133g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście biszkoptowym z kajmakiem
Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- masa krówkowa