Ciasto biszkoptowe z kajmakiem

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto biszkoptowe z kajmakiem podane na deseczce.
Ciasto biszkoptowe z kajmakiem
Ciasto biszkoptowe z kajmakiem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych przepisów. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
418 kcal
Kcal w porcji
133 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (130 g)
  • Mąka ziemniaczana (45 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Masa krówkowa (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto biszkoptowe z kajmakiem krok po kroku

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

W misce zmieszaj mascarpone i masę kajmakową.

Biszkopty podziel na 3 równe części.

Ciasto przełóż kremem.

Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z kajmakiem

Ciasto biszkoptowe z kajmakiem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych przepisów. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość jest niezwykle delikatna, miękka i bardzo smaczna. Wszystko to zasługa odpowiedniego biszkoptu, ale również wspaniałego kremu krówkowego, który go otacza.

Przepis na ciasto biszkoptowe z kajmakiem to doskonała opcja na naprawdę szybki wypiek, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto biszkoptowe z kajmakiem, które będzie smaczne, a przy okazji naprawdę proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do przygotowania polewy najlepiej sprawdzi się masa kajmakowa z puszki. Dzięki jej użyciu całość jest dużo łatwiejsza. Można też przygotować ją samodzielnie w domu, jednak zajmuje to naprawdę sporo czasu. To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem. To wspaniały wypiek, które stanowi dobre rozwiązanie również dla początkujących osób, gdyż jego przygotowanie jest proste i zawsze się udaje. Efekt końcowy na pewno zadowoli każdego miłośnika słodkości. Przepis na biszkopt jest bardzo łatwy, a poza tym używa się do niego tylko podstawowych składników. W tym przepisie wykorzystuje się sporo jajek, można zrobić go z mniejszej ilości, jednak wtedy nie będzie tak sprężysty i wysoki. W opcji z mniejszą ilością warto zmniejszyć też ilość mąki. Nie trzeba wcale poświęcać dużo czasu na pieczenie biszkoptu idealnego. Trzeba tylko odpowiednio wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważne jest również, aby uważać i nie ubić piany z białek zbyt mocno, wtedy ciasto może nie wyjść. Najlepiej jest ubijać pianę do momentu, gdy staje się zwarta i bardzo puszysta i nie wypływa z miski. Przekładane masą kajmakową ciasto jest tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To wspaniałe ciasto można zrobić w kilka chwil. To doskonały pomysł na wypiek, który spędzi w piekarniku niezbyt dużo czasu, dzięki czemu jest świetnym wypiekiem na awaryjne sytuacje.

Alergeny w cieście biszkoptowym z kajmakiem

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • masa krówkowa

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, które zawiera naprawdę dużo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(133g)
Energia (kcal)
315.00
418.95
Białko (g)
7.13
9.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(133g)
Węglowodany (g)
28.77
38.27
Węglowodany przyswajalne (g)
28.57
38.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(133g)
Tłuszcz (g)
18.57
24.70
Tłuszcze nasycone (g)
16.75
22.28
Tłuszcze nienasycone (g)
1.82
2.42
Cholesterol (mg)
138.71
184.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(133g)
Witamina C (mg)
0.62
0.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(133g)
Sód (mg)
72.80
96.82
Wapń (mg)
125.50
166.91
Żelazo (mg)
1.06
1.41
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z kajmakiem 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biszkoptowego z kajmakiem

Koszt składników
36.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Masa krówkowa
250 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 250 g
Koszt składników
36.10