Przepis na ciasto biszkoptowe z kajmakiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

W misce zmieszaj mascarpone i masę kajmakową.

Biszkopty podziel na 3 równe części.

Ciasto przełóż kremem.

Ciasto biszkoptowe z kajmakiem podane na deseczce.
ciasto biszkoptowe z kajmakiem
Koszt przygotowania dania
23.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
418 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Ciasto biszkoptowe z kajmakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście biszkoptowym z kajmakiem

Ciasto biszkoptowe z kajmakiem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych przepisów. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość jest niezwykle delikatna, miękka i bardzo smaczna. Wszystko to zasługa odpowiedniego biszkoptu, ale również wspaniałego kremu krówkowego, który go otacza.

Przepis na ciasto biszkoptowe z kajmakiem to doskonała opcja na naprawdę szybki wypiek, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto biszkoptowe z kajmakiem, które będzie smaczne, a przy okazji naprawdę proste, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do przygotowania polewy najlepiej sprawdzi się masa kajmakowa z puszki. Dzięki jej użyciu całość jest dużo łatwiejsza. Można też przygotować ją samodzielnie w domu, jednak zajmuje to naprawdę sporo czasu. To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem. To wspaniały wypiek, które stanowi dobre rozwiązanie również dla początkujących osób, gdyż jego przygotowanie jest proste i zawsze się udaje. Efekt końcowy na pewno zadowoli każdego miłośnika słodkości. Przepis na biszkopt jest bardzo łatwy, a poza tym używa się do niego tylko podstawowych składników. W tym przepisie wykorzystuje się sporo jajek, można zrobić go z mniejszej ilości, jednak wtedy nie będzie tak sprężysty i wysoki. W opcji z mniejszą ilością warto zmniejszyć też ilość mąki. Nie trzeba wcale poświęcać dużo czasu na pieczenie biszkoptu idealnego. Trzeba tylko odpowiednio wymieszać wszystkie składniki. Bardzo ważne jest również, aby uważać i nie ubić piany z białek zbyt mocno, wtedy ciasto może nie wyjść. Najlepiej jest ubijać pianę do momentu, gdy staje się zwarta i bardzo puszysta i nie wypływa z miski. Przekładane masą kajmakową ciasto jest tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To wspaniałe ciasto można zrobić w kilka chwil. To doskonały pomysł na wypiek, który spędzi w piekarniku niezbyt dużo czasu, dzięki czemu jest świetnym wypiekiem na awaryjne sytuacje.

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(133g)
Energia (kalorie)
315.00 kcal
418.95 kcal
Białko
7.13 g
9.48 g

Węglowodany w cieście biszkoptowym z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(133g)
Węglowodany
28.77 g
38.27 g
Węglowodany przyswajalne
28.57 g
38.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.20 g
0.27 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(133g)
Tłuszcz
18.57 g
24.70 g
Tłuszcze nasycone
16.75 g
22.28 g
Tłuszcze nienasycone
1.82 g
2.42 g
Cholesterol
138.71 mg
184.49 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto biszkoptowe z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(133g)
Witamina C
0.62 mg
0.83 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto biszkoptowe z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(133g)
Sód
72.80 mg
96.82 mg
Wapń
125.50 mg
166.91 mg
Żelazo
1.06 mg
1.41 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z kajmakiem 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście biszkoptowym z kajmakiem

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • masa krówkowa

Cena przygotowania ciasta biszkoptowego z kajmakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Masa krówkowa
250 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.26
Za 250 g
Koszt składników
36.10
Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób