Ciasto biszkoptowe z jabłkami
- Jajko - 6 sztuk (330 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,5 szklanki (240 g)
- Cukier - 3/4 szklanki (150 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Jabłko (1500 g)
Przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkami krok po kroku
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki, wymieszaj z 50 g cukru i cynamonem.
Oddziel białka od żółtek.
Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodają stopniowo po 1 żółtku.
Wyłącz mikser, dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (w 3 partiach) i wymieszaj delikatnie ciasto łyżką.
Do masy dodaj przygotowane wcześniej jabłka, wymieszaj.
Przelej do foremki i piecz w nagrzanym piekarniku w 170 st. C przez 60 minut.
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Biszkopt z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Szybki jabłecznik
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Jabłecznik z kruszonką
-
Jabłecznik sypany
-
Ucierane ciasto z jabłkami
-
Puszysty jabłecznik z kruszonką
-
Ciasto z budyniem i jabłkiem
-
Ciasto biszkoptowe z jabłkiem
-
Ciasto z połówkami jabłek
-
Ciasto z jabłkami i galaretką
-
Kruchy placek z jabłkami i budyniową pianką
-
Jabłecznik królewski
-
Jabłecznik bez pieczenia
-
Jabłeczniki
Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego z jabłkami
Masz ochotę na szybkie ciasto do kawy bez zbędnego wysiłku? Polecam ciasto biszkoptowe z jabłkami. Nie dość, że robi się je bardzo szybko, to jeszcze jest tanie.
Wbrew pozorom upieczenie biszkoptu nie jest takie łatwe. Nieumiejętne ubijanie może doprowadzić do powstania zakalca.
Robiłam wiele biszkoptów, ale przepis na ciasto biszkoptowe z jabłkami skradł moje serce. Dodatek oleju i jabłek sprawił, że ciasto jest wilgotne, po prostu pyszne. Ciasto jest bardzo dobre nawet bez żadnej polewy.
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z jabłkami? Pomysł na to smaczne ciasto z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jest to sprawdzony przepis, więc nie ma prawa się nie udać.
Zacznij od nagrzania piekarnika do 170 stopni (góra-dół). Formę kwadratową o wymiarach 24 × 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki i wymieszaj z cukrem oraz cynamonem. Odstaw. Przejdź do przygotowywania ciasta. Oddziel białka jaj od żółtek. Białka umieść w misie miksera i zacznij ubijanie na najwyższej mocy. Stopniowo dodawaj cukier. Cukier wsypuj powoli, najlepiej po łyżce. Staraj się nie ubijać białek zbyt długo, aby za bardzo nie napowietrzyć ciasta. Piana powinna być puszysta, podobna do bezy. Ciągle miksując pianę na najwyższych obrotach, dodawaj po jednym żółtku. Wlej 3 łyżki oleju rzepakowego. Możesz ewentualnie zmanić olej na oliwę z oliwek, a cukier na erytrol. Dodając erytrol zamiast cukru, zmniejszysz ilość kalorii w cieśnie. Ale... pamiętaj, że ciasta bez cukru, potocznie nazywane jako "fit", nadal mają kalorie i nie można ich jeść bezkarnie, zwłaszcza podczas odchudzania. W następnym kroku wyłącz już mikser i zacznij dodawać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę możesz zamienić na orkiszową, która jest delikatniejsza od pszennej. Mąkę dodawaj w trzech partiach, delikatnie mieszając ciasto łyżką.
Ciasto wylej do przygotowanej formy, a na wierzch wyłóż przygotowane wcześniej owoce. Możesz również owoce wymieszać od razu z ciastem w misce i całość razem wylać do formy.
Ciasto piecz ok. 60 minut w 170 stopniach.
Alergeny w cieście biszkoptowym z jabłkami
Lista alergenów dla Ciasta biszkoptowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z jabłkami
Ciasto bardzo dobre, można cukier zastąpić erytrolem i będzie zdrowsze.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.