Przepis na ciasto biszkoptowe z budyniem krok po kroku

Składniki dla 9 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm, lodówka

Rozdziel jajka na białka i żółtka.

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

Do białej dodaj stopniowo żółtka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia.

Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę do pieczenia.

Upiecz biszkopt przez 30 minut w 180 stopniach.

Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Przekrój biszkopt na dwie części, a po między nie wyłóż budyń.

Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum godzinę.

ciasto biszkoptowe z budyniem
Ciasto biszkoptowe z budyniem
Koszt przygotowania dania
9.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
119 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Ciasto biszkoptowe z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście biszkoptowym z budyniem

Znudził Ci się tradycyjny biszkopt bez dodatków? Przepis na tradycyjną wersję zna chyba każdy, a na pewno każdy z nas miał okazje go spróbować. Ale czy znacie przepis na ciasto biszkoptowe z budyniem? Robi się go tak samo szybko i łatwo jak tradycyjny biszkopt ale jest dużo ciekawszy. Ciasto biszkoptowe z budyniem sprawdzi się idealnie jako słodki dodatek do kawy lub deser z lodami, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. To będzie zdecydowanie lepszy wybór niż wersja kupna ciasta. Zawsze mamy pewność jakich składników użyliśmy i jak świeże jest ciasto. Uważam, że szczególnie warto bo to prosty przepis, a jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić ciasto biszkoptowe z budyniem, będzie to taka podstawowa wersja, którą oczywiście możesz urozmaicić na dowolne sposoby dodając na przykład krem lub owoce do ciasta. Ja osobiście lubię tą podstawową wersję bo nie jest za słodka i często podaje ją z lodami, a zimą z ciepłą aromatyczną kawą.

Zatem jak zrobić ciasto?

Z podanych składników przygotuj biszkopt, tak naprawdę w tym przepisie tylko on wymaga pieczenia. Następnie masa budyniowa, do jej przygotowania używam gotowego budyniu zazwyczaj wybieram śmietankowy lub waniliowy, ponieważ nie są one bardzo słodkie i świetnie komponują się w całe ciasto. Gdy mamy już upieczony biszkopt nie pozostaje nic innego jak poczekać na jego ostudzenie. Musi być on całkowicie zimny, ponieważ będziemy na niego kłaść budyń. Upieczony biszkopt będzie dość gruby, potrzebujemy go przekroić tak aby uzyskać dwa cienkie płaty biszkoptu. Jeden ułóż na blaszy i wyłóż na niego budyń, następnie przykryj kolejną warstwą biszkoptu. Sam widzisz jakie to łatwe. Tak naprawdę ciasto jest gotowe, wystarczy włożyć je już tylko do lodówki aby budyń się ściągnął. Wystarczy tak naprawdę godzina w lodówce i to wszystko, bardzo dobre ciasto gotowe.

Jeśli masz ochotę możesz przygotować krem i ułożyć go na wierzchu ciasta. Może to być krem lub świeże owoce.

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
198.51 kcal
119.11 kcal
Białko
6.62 g
3.97 g

Węglowodany w cieście biszkoptowym z budyniem

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
36.72 g
22.03 g
Węglowodany przyswajalne
36.67 g
22.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.05 g
0.03 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
2.91 g
1.75 g
Tłuszcze nasycone
1.69 g
1.02 g
Tłuszcze nienasycone
1.21 g
0.73 g
Cholesterol
70.65 mg
42.39 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto biszkoptowe z budyniem

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6
0.07 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.41 mg
0.85 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
39.17 µg (mcg)
23.50 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto biszkoptowe z budyniem

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
92.93 mg
55.76 mg
Potas
118.40 mg
71.04 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
66.42 mg
39.85 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
103.92 mg
62.35 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
14.50 mg
8.70 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.47 mg
0.88 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.63 mg
0.38 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.03 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego z budyniem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście biszkoptowym z budyniem

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania ciasta biszkoptowego z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
100 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
2.50
Za 100 g
Koszt składników
18.20
Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób