Ciasto biszkoptowe
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (75 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (125 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (50 ml)
Przepis na ciasto biszkoptowe krok po kroku
Jajka wyciągnij z lodówki godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubijaj na sztywną pianę przez około 3 minuty.
Dalej ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Po każdej dodanej łyżce miksuj białka przez około minutę. (Całość potrwa około 6 minut).
Na koniec dodaj żółtka i olej wlewając go cienkim strumieniem.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Dodaj mąkę z proszkiem do masy z jajek, cukru i oleju. Delikatnie wymieszaj szpatułką do momentu połączenia składników.
Wlej masę do formy i piecz przez 25 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu odczekaj około 15 minut przed wyjęciem z formy.
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt rzucany
-
Biszkopt kakaowy
-
Biszkopt orzechowy
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Biszkopty bez cukru
-
Biszkopt z makiem
-
Biszkopty do tiramisu
-
Ciasto z białek i budyniu
-
Biszkopt ze szpinakiem
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Biszkopt z olejem
-
Biszkopt na roladę
-
Biszkopt
Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego
Ciasto biszkoptowe to świetny pomysł na szybkie i tanie ciasto na niedzielę. Z poniższego przepisu możecie wykonać blaty do tortów lub ciasto biszkoptowe z kremem.
Biszkopt jest lekkim ciastem przyrządzanym na bazie jaj, mąki, cukru, oleju i proszku do pieczenia. Historia ciasta biszkoptowego sięga XI wieku. Przez to uważany jest za jeden z najstarszych wypieków. Przez te wszystkie lata przepis na ciasto biszkoptowe zmieniał się i unowocześniał, stając się prostszym do wykonania. Na koniec zawsze powinno powstać lekkie, pulchne i wilgotne ciasto.
Ciasto biszkoptowe z naszego przepisu jest łatwe w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z niego pyszne i tanie ciasto. Cała blacha ciasta nie powinna być droższa niż 7 zł, ze względu na użycie tanich i popularnych składników.
Jeśli chcesz wykonać ciasto biszkoptowe z kremem, to oprócz składników na biszkopt potrzebne będzie również 0,5 l mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego i 180 g masła w temperaturze pokojowej. Na początku ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując tylko 0,5 l mleka. Ugotowany budyń przełóż do miski i zakryj folią, tak by przylegała do wierzchu. Zostaw budyń do ostygnięcia. Masło ubij na wysokich obrotach miksera. Gdy się napowietrzy, dodawaj po łyżce budyniu, aż całość połączy się w krem. Taką masę wykładaj na upieczony biszkopt. Schowaj następnie w lodówce. Jeśli chcesz, możesz również wykonać warstwę z galaretki i owoców. Tym sposobem otrzymasz szybkie i proste ciasto z biszkoptem.
Podstawę tego wypieku stanowi upieczona masa na ciasto biszkoptowe. Na początku ociepl jajka w temperaturze pokojowej przez około godzinę. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawaj do niej po łyżce cukru. Na koniec dodaj żółtka i olej. Do odrębnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Teraz delikatnie mieszając szpatułką, dodaj mąkę do masy z jajek. Upiecz biszkopt przez 25 minut w 170 stopniach. Tylko tyle wystarczy by wykonać dobre ciasto biszkoptowe.
Alergeny w cieście biszkoptowym
Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego
Biszkopt jest wypiekiem łatwostrawnym, dlatego może być spożywany nawet przez małe dzieci.
Energia i białka
(37g)
Węglowodany
(37g)
Tłuszcze
(37g)
Witaminy
(37g)
Składniki mineralne
(37g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.