Ciasto biszkoptowe

Opublikowano: 11.02.2022 r., 12:28 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt z truskawką na talerzyku
Ciasto biszkoptowe
Ciasto biszkoptowe to świetny pomysł na szybkie i tanie ciasto na niedzielę. Z poniższego przepisu możecie wykonać blat do tortu lub podać je samodzielnie oprószone cukrem pudrem.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Czas ubijania 25 min
117 kcal
Kcal w porcji
37 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (75 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (125 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Przepis na ciasto biszkoptowe krok po kroku

Jajka wyciągnij z lodówki godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubijaj na sztywną pianę przez około 3 minuty.

Dalej ubijając, dodawaj po łyżce cukru. Po każdej dodanej łyżce miksuj białka przez około minutę. (Całość potrwa około 6 minut).

Na koniec dodaj żółtka i olej wlewając go cienkim strumieniem.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

Dodaj mąkę z proszkiem do masy z jajek, cukru i oleju. Delikatnie wymieszaj szpatułką do momentu połączenia składników.

Wlej masę do formy i piecz przez 25 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu odczekaj około 15 minut przed wyjęciem z formy.

Jak oceniasz przepis na ciasto biszkoptowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta biszkoptowego

Ciasto biszkoptowe to świetny pomysł na szybkie i tanie ciasto na niedzielę. Z poniższego przepisu możecie wykonać blaty do tortów lub ciasto biszkoptowe z kremem.

Biszkopt jest lekkim ciastem przyrządzanym na bazie jaj, mąki, cukru, oleju i proszku do pieczenia. Historia ciasta biszkoptowego sięga XI wieku. Przez to uważany jest za jeden z najstarszych wypieków. Przez te wszystkie lata przepis na ciasto biszkoptowe zmieniał się i unowocześniał, stając się prostszym do wykonania. Na koniec zawsze powinno powstać lekkie, pulchne i wilgotne ciasto.

Ciasto biszkoptowe z naszego przepisu jest łatwe w przygotowaniu, dodatkowo powstaje z niego pyszne i tanie ciasto. Cała blacha ciasta nie powinna być droższa niż 7 zł, ze względu na użycie tanich i popularnych składników.

Jeśli chcesz wykonać ciasto biszkoptowe z kremem, to oprócz składników na biszkopt potrzebne będzie również 0,5 l mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego i 180 g masła w temperaturze pokojowej. Na początku ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując tylko 0,5 l mleka. Ugotowany budyń przełóż do miski i zakryj folią, tak by przylegała do wierzchu. Zostaw budyń do ostygnięcia. Masło ubij na wysokich obrotach miksera. Gdy się napowietrzy, dodawaj po łyżce budyniu, aż całość połączy się w krem. Taką masę wykładaj na upieczony biszkopt. Schowaj następnie w lodówce. Jeśli chcesz, możesz również wykonać warstwę z galaretki i owoców. Tym sposobem otrzymasz szybkie i proste ciasto z biszkoptem.

Podstawę tego wypieku stanowi upieczona masa na ciasto biszkoptowe. Na początku ociepl jajka w temperaturze pokojowej przez około godzinę. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawaj do niej po łyżce cukru. Na koniec dodaj żółtka i olej. Do odrębnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Teraz delikatnie mieszając szpatułką, dodaj mąkę do masy z jajek. Upiecz biszkopt przez 25 minut w 170 stopniach. Tylko tyle wystarczy by wykonać dobre ciasto biszkoptowe.

Alergeny w cieście biszkoptowym

Lista alergenów dla ciasta biszkoptowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta biszkoptowego

na 100g gotowej potrawy

Biszkopt jest wypiekiem łatwostrawnym, dlatego może być spożywany nawet przez małe dzieci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(37g)
Energia (kcal)
318.04
117.68
Białko (g)
7.98
2.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(37g)
Węglowodany (g)
37.09
13.72
Węglowodany przyswajalne (g)
36.62
13.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(37g)
Tłuszcz (g)
15.21
5.63
Tłuszcze nasycone (g)
2.72
1.01
Tłuszcze nienasycone (g)
12.49
4.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.66
3.20
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.83
1.42
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
172.29
63.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(37g)
Witamina A (µg (mcg))
74.11
27.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.93
0.34
Witamina E (mg)
0.49
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
74.11
27.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.82
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
71.91
26.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(37g)
Sód (mg)
67.40
24.94
Potas (mg)
198.18
73.33
Wapń (mg)
75.38
27.89
Fosfor (mg)
186.38
68.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.07
3.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.83
1.05
Cynk (mg)
0.77
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta biszkoptowego 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta biszkoptowego

Koszt składników
18.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
50 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
18.40