Ciasto bez pieczenia z herbatnikami
- Mleko 2% (1000 ml)
- Mąka pszenna typ 750 (50 g)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Kakao 16% (proszek) (70 g)
- Żółtko jajka - 2 żółtka (2 szt.)
- Cukier (200 g)
- Herbatniki (500 g)
- Masło roślinne (250 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (400 g)
- Czekolada gorzka (50 g)
Przepis na ciasto bez pieczenia z herbatnikami krok po kroku
Zrób budyń: w misce połącz 1,5 szklanki mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną, jako, cukrem i żółtkami. Całość dobrze wymieszaj.
W garnku zagotuj resztę mleka, dodaj do niego mieszankę z miski i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Pozostaw do ostudzenia.
Wystudzoną masę budyniową utrzyj z masłem.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ułóż warstwę herbatników, połóż na nie część masy budyniowej, następnie warstwę herbatników, dżem, warstwa herbatników, budyń - czynność powtarzaj aż do skończenia się składników.
Wierzch ciasta posyp wiórkami z czekolady i ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Więcej informacji na temat ciasta bez pieczenia z herbatnikami
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami na zimno jest pyszne, błyskawiczne w przygotowaniu i do jego wykonania nie potrzebujemy piekarnika do pieczenia. Świetnie nadaje się dla osób, które nie są pewne swoich umiejętności kulinarnych. Idealnie nadaje się na podwieczorek bądź deser. Ciasto świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Do ciasta z herbatników potrzebujemy następujących produktów spożywczych: mleka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, kakaa, żółtka jajka, cukru, herbatników, masła roślinnego, dżemu truskawkowego niskosłodzonego oraz czekolady gorzkiej.
Przepis na łatwe ciasto z herbatnikami jest prosty. Wystarczy w misce połączyć mleko z mąką pszenną i ziemniaczaną dodać jajko, cukier, żółtka i wszystkie składniki dobrze wymieszać. W garnku rozgrzać mleko wlać do niego ciasto z miski i energicznie wymieszać. Pozostawić do wystygnięcia. Wystudzoną masę budyniową utrzeć z masłem. W tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia na które ułożyć wcześniej przygotowane herbatniki do ciasta. Następnie wylać masę budyniową i posmarować dżemem truskawkowym niskosłodzonym, następnie na wierzch ułożyć kolejną warstwę herbatników. Czynność powtarzać do momentu skończenia się składników. Na wierzch posypać wiórki czekoladowe i wstawić do lodówki na kilka godzin. W ten sposób powstaje nam szybki placek.
Gorzka czekolada to nie tylko pyszny smak, znajdziemy w niej również wiele związków, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. A więc jak wpłynie na nasze zdrowie spożywanie kilku kostek czekolady gorzkiej? Składniki w niej zawarte pomagają w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi, redukuje stany zapalne czy wpływa na poprawę profilu lipidowego.
Ciasta z herbatników na ogół są bardzo proste. Przygotowane z naszego przepisu ciasto jest tak smaczne, że niejedna osoba skusi się na dokładkę przy kawie czy herbacie. Jeżeli nie jesteście najlepsi w pieczeniu lub nie macie dobrego piekarnika, skorzystajcie z tego przepisu. Połączenie masy budyniowej z kruchymi herbatnikami i dżemem oraz startej czekolady smakuje wprost obłędnie.
Alergeny w cieście bez pieczenia z herbatnikami
Lista alergenów dla ciasta bez pieczenia z herbatnikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Herbatniki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- Herbatniki
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta bez pieczenia z herbatnikami
Ciasto z herbatnikami bez pieczenia to świetne rozwiązanie na smaczną przekąskę. pamiętaj jednak, że jest to potrawa wysokokaloryczna, dlatego ogranicz jej występowanie w swoim jadłospisie.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.