Ciasto bez pieczenia z galaretką

Opublikowano: 11.01.2022 r., 13:21 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser bez pieczenia z galaretką
Ciasto bez pieczenia z galaretką
Łatwe, szybkie i dobre ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami na herbatnikach to pyszny pomysł na deser na zimno. Sprawdź, jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką.
Przygotowanie 30 min
745 kcal
Kcal w porcji
242 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki z czekoladą (296 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (600 g)
  • Mascarpone (350 g)
  • Cukier puder (20 g)
  • Czekolada biała (100 g)
  • Konfitura wiśniowa (580 g)
  • Galaretka - 1 opakowanie (77 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa 36,5 x 6,5

Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Galaretki rozpuść w gorącej wodzie (400 ml) i wystudź.

Herbatniki wyłóż na dnie blaszki.

Na herbatnikach rozsmaruj 1/3 konfitury.

Posiekaj drobno czekoladę.

Śmietankę wlej do miski. Dodaj kilka kropel aromatu i cukier puder.

Ubij śmietankę, dodaj mascarpone i zmiksuj.

Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj.

Połowę kremu wyłóż na herbatniki z dżemem. Rozsmaruj.

Na kremie ułóż drugą warstwę herbatników i posmaruj 1/3 dżemu.

Wyłóż resztę kremu. Rozsmaruj.

Pozostały dżem wyłóż równomiernie na wierzch.

Tężejącą galaretkę wylej jako ostatnią warstwę.

Wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta bez pieczenia z galaretką

Łatwe, szybkie i dobre ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami na herbatnikach to pyszny pomysł na deser na zimno. Sprawdź, jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką. To ciasto na zimno jest idealnym pomysłem dla wielbicieli wiśni, śmietanki i białej czekolady. Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką to herbatniki przekładane konfiturą wiśniową i kremem śmietankowym z białą czekoladą. Wszystko to zdobi galaretka z wiśniami. Nie potrzebujesz piekarnika, by wyczarować coś bardzo smacznego.

Ciasto bez pieczenia z galaretką jest ciastem warstwowym. Składa się z kilku warstw: herbatników, konfitury wiśniowej, kremu ze śmietanki, mascarpone i czekolady białej. Warstwy powtarza się. Na wierzchu ciasto zakończone jest galaretką z owocami. Jak zrobisz ciasto bez pieczenia z galaretką, powinno się ono chłodzić przez minimum całą noc. Im dłużej, tym lepiej. Najlepsze staje się po 24 godzinach. Wtedy herbatniki miękną, a wszystkie smaki się przenikają. Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką na zimno robi się szybko i łatwo. Pomysł na ten wspaniały deser sprawdzi się na imprezach czy innych okazjach. Jest też doskonałym ciastem na zwykły dzień.

Ciasto bez pieczenia z galaretką to jeden z ulubionych rodzajów deserów wśród wielu osób. To jest dobre, szybkie i łatwe ciasto, które nie wymaga używania piekarnika. Jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretką? Tradycyjnie, należy rozpocząć przygotowaniem blaszki do pieczenia. Do niej włóż papier do pieczenia. Następnym krokiem jest przygotowanie galaretki. Najlepsza będzie o smaku wiśniowym. Należy rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia. Na dno blaszki wyłóż pierwszą warstwę herbatników. Do przepisu na ciasto bez pieczenia z galaretką fajnie sprawdzą się herbatniki oblane czekoladą. Mogą być też zwykłe, ale te z czekoladą będą dawały super efekt. Na nie wyłóż część konfitury wiśniowej. Przygotuj krem śmietankowy. Posiekaj nożem czekoladę. Ubij śmietankę z aromatem i cukrem pudrem, a gdy będzie już sztywna, dodaj mascarpone. Zmiksuj chwilę i dodaj czekoladę. Wymieszaj. Spróbuj, czy masa jest wystarczająco słodka. Jak nie – dodaj więcej cukru pudru. Połowę kremu należy wyłożyć na konfiturę. Na nim ułóż kolejną warstwę herbatników i konfitury. Krem idzie jako kolejna warstwa. Na krem wyłóż ostatnią część dżemu. Dobrze gęstą galaretkę wyłóż na wierzch ciasta. Pozostało jedynie całość schłodzić w lodówce. Najlepiej jest przeznaczyć na to całą noc.

Alergeny w cieście bez pieczenia z galaretką

Lista alergenów dla ciasta bez pieczenia z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki z czekoladą
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • Czekolada biała

Wartości odżywcze ciasta bez pieczenia z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny. W celu otrzymania bezglutenowego deseru można zastąpić zwykłe herbatniki herbatnikami bez glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(242g)
Energia (kcal)
308.08
745.55
Białko (g)
3.68
8.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(242g)
Węglowodany (g)
25.84
62.54
Węglowodany przyswajalne (g)
25.09
60.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
1.83
Brak danych dla: konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(242g)
Tłuszcz (g)
20.84
50.43
Tłuszcze nasycone (g)
18.94
45.84
Tłuszcze nienasycone (g)
1.90
4.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(242g)
Sód (mg)
42.42
102.65
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bez pieczenia z galaretką 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bez pieczenia z galaretką

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki z czekoladą
296 g
2.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
9.62
Za 296 g
Śmietanka kremowa 30%
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Mascarpone
350 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.10
Za 350 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Czekolada biała
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Konfitura wiśniowa
580 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
23.73
Za 580 g
Galaretka
77 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Koszt składników
69.00