Ciasto bez pieczenia
- Herbatniki - 1,5 paczki (300 g)
- Mascarpone - 2 opakowania (500 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 2 opakowania (500 ml)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
- Kajmak - 1 opakowanie (500 g)
- Orzeszki ziemne - 3 garści (90 g)
- Czekolada gorzka - 1 duża tabliczka (150 g)
Przepis na ciasto bez pieczenia krok po kroku
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Na spód poukładaj herbatniki, tak by nie było żadnej przerwy.
W dużej misce ubij 1 opakowanie śmietanki na sztywno. Dodaj do niej cukier puder i cukier waniliowy, wciąż ubijając. Dodawaj małymi porcjami serek mascarpone i cały czas ubijaj. Gotowy krem wyłóż na herbatniki i przykryj je kolejną warstwą ciastek.
Na ciastka wyłóż masę kajmakową i posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
W rondelku roztop gorzką czekoladę z 1 opakowaniem śmietanki.
Wymieszaj ją bardzo dokładnie. Gotową polewę przelej na wierzch ciasta.
Ciasto włóż do lodówki na około 4 godziny.
-
Serniczki na zimno
-
Tradycyjne tiramisu
-
Blok czekoladowy
-
Charlotte
-
Milky way
-
3 bit
-
Kinder country
-
Ciasto krówkowe
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Ciasto góra lodowa
-
Śmietanowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Banoffee
-
Galaretkowiec
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasta bez pieczenia
Więcej informacji na temat ciasta bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia to bardzo szybki sposób na wspaniały deser. Pięknie się prezentuje, a do jego wykonania nie trzeba piekarnika. Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone, dlatego warto je przygotować dzień wcześniej, dzięki temu herbatniki zdążą się dobrze rozmięknąć i całość będzie lepsza.
To szybkie ciasto, dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Całość można przygotować w kilkanaście minut. Choć wydaje się skomplikowane, robi się go w ekspresowym tempie.
Ten placek smakuje wyśmienicie. To za sprawą pysznego kremu śmietanowego, kajmaku i orzeszków ziemnych, które wspaniale ze sobą współgrają, tworząc przepyszną całość. Ten deser będzie idealny dla wszystkich tych, którzy lubią naprawdę słodkie dania, a także takie w których dodaje się sporo karmelu. To ciasto, choć ma wiele kremów nie jest zbyt słodkie, a to dzięki orzeszkom ziemnym, które świetnie balansują całą kompozycję smakową.
To proste ciasto bez pieczenia będzie idealnym wyborem na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania z bliskimi, dlatego że naprawdę pięknie i efektownie się prezentuje, a przy tym wspaniale wygląda.
W tej wersji to ciasto jest bardzo słodkie, śmietankowo karmelowe, jednak można je także zrobić z owocami. Najlepiej będą się do tego celu nadawały maliny. Można użyć mrożonych malin, poddusić je z niewielkim dodatkiem wody i wyłożyć na masę z serkiem. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze pyszniejsze.
To ciasto z kremem, choć składa się z wielu warstw, można stworzyć w bardzo szybkim czasie. A do tego jest naprawdę lekkie. Krem śmietankowy z dodatkiem mascarpone wychodzi bardzo aksamitny i niezwykle waniliowy, by wzmocnić ten efekt można do niego dodać ekstraktu waniliowego.
To najlepsze ciasto na przyjęcia, gdyż robi się je w ekspresowym tempie, co ma duże znaczenie w trakcie przygotowań, a także wyróżnia się niebanalnym smakiem i eleganckim wyglądem. Jest tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Choć bardzo łatwe, to jest niezwykle smaczne i inne niż wszystkie. Najlepiej smakuje na zimno i fajne się prezentuje ze względu na liczne warstwy. To najprostsze, a przy tym najbardziej efektowne ciasto jakie uda ci się znaleźć.
Alergeny w cieście bez pieczenia
Lista alergenów dla ciasta bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
- kajmak
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki ziemne
Wartości odżywcze ciasta bez pieczenia
To ciasto, jak inne desery nie powinno zbyt często gościć w menu ze względu na dużą ilość cukru. Szczególnie powinny na niego uważać osoby z cukrzycą.
Energia i białka
(208g)
Węglowodany
(208g)
Tłuszcze
(208g)
Składniki mineralne
(208g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.