Ciasto bez jajek z budyniem
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
- Mleko 1,5% (100 ml)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (1 g)
Przepis na ciasto bez jajek z budyniem krok po kroku
Mąkę przesiej przez sito i połącz proszkiem do pieczenia.
Cukier utrzyj z masłem i wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodaj mleko (może być lekko podgrzane) i ugnieć ciasto.
Podziel ciasto na dwie części. Jedna mniejsza, druga większa.
Mniejszą porcję odstaw do lodówki, a większą wyłóż na blachę wysmarowaną masłem.
Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
Przelej budyń na blachę z ciastem.
Z mniejszej kulki zrób kruszonkę i posyp nią ciasto.
Upiecz ciasto w 180 stopniach przez 45 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasta bez jajek z budyniem
Delikatne, pyszne i puszyste ciasto bez jajek z budyniem. Kto by pomyślał, że bez dodatku jajek ciasto będzie tak dobre i aksamitne. Koniecznie poznaj przepis na ciasto bez jajek z budyniem.
Do jego wykonania potrzebujesz składniki, które większość z nas ma w domu, a na pewno są łatwo dostępne w każdym sklepie. Potrzebujesz mąkę, którą możesz zamienić na wersję bezglutenową jeśli cierpisz na choroby glutenozależne i musisz eliminować gluten ze swojej codziennej diety. Jeśli nie, śmiało możesz przygotować ciasto na mące pszennej. Potrzebujesz jeszcze mleko, masło, cukier i budyń. Jeśli ograniczasz w swojej diecie produkty pochodzenia zwierzęcego, mleko krowie możesz zamienić na napój roślinny. W moim przepisie postawiłam na gotowy budyń w proszku ze względu na wygodę, przez takie ułatwienie ciasto jest niezwykle szybkie w wykonaniu.
Wyrobione ciasto podzieliłam na dwie porcję. Jedna większa, druga mniejsza. Pierwszą z nich, tą większą rozwałkuję i wyłożę na lekko natłuszczoną blachę. Mniejszą porcję wkładam do lodówki, później zrobię z niej kruszonkę. W tym czasie przygotowuję budyń według instrukcji na opakowaniu.
Możesz wybrać budyń o dowolnym smaku. Idealnie sprawdza się wersja waniliowa lub śmietankowa, jednak wybór jest bez ograniczeń. Jeśli chcesz przygotuj budyń samodzielnie, przyda Ci się do tego dodatkowa porcja mleka lub napoju roślinnego, żółtka, skrobia ziemniaczana i odrobina masła.
Jeśli chcesz przygotować ciasto z owocami to jest idealny moment. Świetnie sprawdzą się truskawki lub maliny. Możesz dodać świeże owoce lub mrożone, które należy wcześniej rozmrozić i usunąć nadmiar soku. Z owocami czy bez teraz nadszedł czas na kruszonkę.
Wyciągnij ciasto z lodówki i ugniataj w rękach. Przez ciepło zrobi się ono plastyczne. Gdy ciasto nabierze już temperatury od ciepła Twoich rąk, porwij ciasto na niewielkie kawałki i ułóż nierównomiernie na warstwie budyniu. Będzie to idealna, domowa wersja kruszonki, która nada słodkiego smaku całemu deserowi. Ciasto idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia lub deser z rodziną czy przyjaciółmi.
Już wiesz jak zrobić ciasto bez jajek z budyniem, zaproś gości i wykorzystaj ten sprawdzony przepis.
Alergeny w cieście bez jajek z budyniem
Lista alergenów dla ciasta bez jajek z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 1,5%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasta bez jajek z budyniem
Ciasto możesz przygotować w wersji bezglutenowej, zamieniając mąkę pszenną na wersję bezglutenową.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
-
masło,
cukier,
mąka pszenna,
mleko,
budyń,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.