Ciasto bez jajek z budyniem

Opublikowano: 30.10.2021 r., 22:00 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser budyniowy bez jajek
Ciasto bez jajek z budyniem
Delikatne i puszyste ciasto z budyniem bez jajek jako idealna propozycja na słodki podwieczorek lub deser z aromatyczną, świeżo mieloną kawą.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
524 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Mleko 1,5% (100 ml)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na ciasto bez jajek z budyniem krok po kroku

Mąkę przesiej przez sito i połącz proszkiem do pieczenia.

Cukier utrzyj z masłem i wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dodaj mleko (może być lekko podgrzane) i ugnieć ciasto.

Podziel ciasto na dwie części. Jedna mniejsza, druga większa.

Mniejszą porcję odstaw do lodówki, a większą wyłóż na blachę wysmarowaną masłem.

Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.

Przelej budyń na blachę z ciastem.

Z mniejszej kulki zrób kruszonkę i posyp nią ciasto.

Upiecz ciasto w 180 stopniach przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto bez jajek z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta bez jajek z budyniem

Delikatne, pyszne i puszyste ciasto bez jajek z budyniem. Kto by pomyślał, że bez dodatku jajek ciasto będzie tak dobre i aksamitne. Koniecznie poznaj przepis na ciasto bez jajek z budyniem.

Do jego wykonania potrzebujesz składniki, które większość z nas ma w domu, a na pewno są łatwo dostępne w każdym sklepie. Potrzebujesz mąkę, którą możesz zamienić na wersję bezglutenową jeśli cierpisz na choroby glutenozależne i musisz eliminować gluten ze swojej codziennej diety. Jeśli nie, śmiało możesz przygotować ciasto na mące pszennej. Potrzebujesz jeszcze mleko, masło, cukier i budyń. Jeśli ograniczasz w swojej diecie produkty pochodzenia zwierzęcego, mleko krowie możesz zamienić na napój roślinny. W moim przepisie postawiłam na gotowy budyń w proszku ze względu na wygodę, przez takie ułatwienie ciasto jest niezwykle szybkie w wykonaniu.

Wyrobione ciasto podzieliłam na dwie porcję. Jedna większa, druga mniejsza. Pierwszą z nich, tą większą rozwałkuję i wyłożę na lekko natłuszczoną blachę. Mniejszą porcję wkładam do lodówki, później zrobię z niej kruszonkę. W tym czasie przygotowuję budyń według instrukcji na opakowaniu.

Możesz wybrać budyń o dowolnym smaku. Idealnie sprawdza się wersja waniliowa lub śmietankowa, jednak wybór jest bez ograniczeń. Jeśli chcesz przygotuj budyń samodzielnie, przyda Ci się do tego dodatkowa porcja mleka lub napoju roślinnego, żółtka, skrobia ziemniaczana i odrobina masła.

Jeśli chcesz przygotować ciasto z owocami to jest idealny moment. Świetnie sprawdzą się truskawki lub maliny. Możesz dodać świeże owoce lub mrożone, które należy wcześniej rozmrozić i usunąć nadmiar soku. Z owocami czy bez teraz nadszedł czas na kruszonkę.

Wyciągnij ciasto z lodówki i ugniataj w rękach. Przez ciepło zrobi się ono plastyczne. Gdy ciasto nabierze już temperatury od ciepła Twoich rąk, porwij ciasto na niewielkie kawałki i ułóż nierównomiernie na warstwie budyniu. Będzie to idealna, domowa wersja kruszonki, która nada słodkiego smaku całemu deserowi. Ciasto idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia lub deser z rodziną czy przyjaciółmi.

Już wiesz jak zrobić ciasto bez jajek z budyniem, zaproś gości i wykorzystaj ten sprawdzony przepis.

Alergeny w cieście bez jajek z budyniem

Lista alergenów dla ciasta bez jajek z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ciasta bez jajek z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto możesz przygotować w wersji bezglutenowej, zamieniając mąkę pszenną na wersję bezglutenową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
419.33
524.16
Białko (g)
6.99
8.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
56.25
70.31
Węglowodany przyswajalne (g)
56.25
70.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
19.32
24.15
Tłuszcze nasycone (g)
13.30
16.63
Tłuszcze nienasycone (g)
6.02
7.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Tiamina (mg)
0.44
0.55
Ryboflawina (mg)
0.22
0.28
Niacyna (mg)
3.00
3.75
Foliany (µg (mcg))
66.71
83.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
8.19
10.23
Potas (mg)
78.04
97.55
Wapń (mg)
25.75
32.19
Fosfor (mg)
71.12
88.90
Magnez (mg)
17.85
22.31
Żelazo (mg)
2.54
3.17
Cynk (mg)
0.54
0.68
Miedź (mg)
0.09
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bez jajek z budyniem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bez jajek z budyniem

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 1,5%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Budyń (proszek)
1 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 1 g
Koszt składników
19.00