Przepis na ciasto bananowe z olejem krok po kroku
- Mąka orkiszowa 300 g 1,5 szklanki
- Jajko 4 szt.
- Banan 300 g 3 średnie sztuki
- Rodzynki 120 g
- Proszek do pieczenia 20 g
- Olej rzepakowy 100 ml 10 łyżek stołowych
- Jogurt naturalny 2% 180 g 1 małe opakowanie
Do miski wbij jajka, dodaj banany i jogurt naturalny.
Zblenduj na gładką masę.
Dodaj olej i rodzynki, wymieszaj.
Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Często zadawane pytania
-
Placek bananowiec
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Banan w cieście
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto bananowe
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Ciasto bananowe fit
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto bananowe

(liczba kalorii)
Ciasto bananowe z olejem - cechy przepisu
Więcej o cieście bananowym z olejem
Ciasto bananowe z olejem to bardzo dobry pomysł na wilgotne ciasto. Łatwe do zrobienia ciasto bez dodatku cukru jest zdrowe i bardzo dobrze sprawdzi się podane na deser po obiedzie. Przepis na ciasto bananowe z olejem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, rodzynki, banany, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, jajka, jogurt naturalny.
Jak zrobić ciasto bananowe z olejem? Do miski wbij jajka, dodaj banany i jogurt naturalny. Zblenduj na gładką masę. Dodaj olej i rodzynki, wymieszaj. Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości. Odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Podsumowując szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto bananowe to zdrowy deser dla całej rodziny. Ciasto bananowe to sprawdzony przepis na wilgotne i łatwe do zrobienia ciasto. Jest ono dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Jeśli chcesz przechowywać ciasto dłużej, schowaj je w szczelnym pojemniku do lodówki. Ciasto bananowe to także świetny pomysł na niemarnowanie jedzenia. Pozwala ono na wykorzystanie przejrzałych bananów. Dojrzałej banany zawierają większe ilości cukru niż zielone.
Wartości odżywcze ciasta bananowego z olejem
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w cieście bananowym z olejem
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy w przepisie na ciasto bananowe z olejem
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto bananowe z olejem
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście bananowym z olejem
Lista alergenów dla ciasta bananowego z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%