Ciasto bananowe z olejem

Opublikowano: 02.03.2022 r., 9:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto bananowe z olejem podane na białej desce do krojenia.
Ciasto bananowe z olejem
Ciasto bananowe z olejem to świetna propozycja na pyszny deser. Ciasto świetnie komponuje się z dodatkiem kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto bananowe.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Blendowanie 40 min
297 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa 1,5 szklanki (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Banan 3 średnie sztuki (300 g)
  • Rodzynki (120 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Olej rzepakowy 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Jogurt naturalny 2% 1 małe opakowanie (180 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto bananowe z olejem krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj banany i jogurt naturalny.

Zblenduj na gładką masę.

Dodaj olej i rodzynki, wymieszaj.

Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe z olejem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta bananowego z olejem

Ciasto bananowe z olejem to bardzo dobry pomysł na wilgotne ciasto. Łatwe do zrobienia ciasto bez dodatku cukru jest zdrowe i bardzo dobrze sprawdzi się podane na deser po obiedzie. Przepis na ciasto bananowe z olejem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, rodzynki, banany, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, jajka, jogurt naturalny.

Jak zrobić ciasto bananowe z olejem? Do miski wbij jajka, dodaj banany i jogurt naturalny. Zblenduj na gładką masę. Dodaj olej i rodzynki, wymieszaj. Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości. Odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Podsumowując szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto bananowe to zdrowy deser dla całej rodziny. Ciasto bananowe to sprawdzony przepis na wilgotne i łatwe do zrobienia ciasto. Jest ono dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Jeśli chcesz przechowywać ciasto dłużej, schowaj je w szczelnym pojemniku do lodówki. Ciasto bananowe to także świetny pomysł na niemarnowanie jedzenia. Pozwala ono na wykorzystanie przejrzałych bananów. Dojrzałej banany zawierają większe ilości cukru niż zielone.

Alergeny w cieście bananowym z olejem

Lista alergenów dla ciasta bananowego z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze ciasta bananowego z olejem

na 100g gotowej potrawy

Ciasto bananowe z olejem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasto jest znacznie zdrowsze niż tradycyjne wypieki, dlatego mogą je spożywać diabetycy oraz osoby będące na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
248.06
297.68
Białko (g)
7.47
8.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
32.70
39.24
Węglowodany przyswajalne (g)
28.16
33.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.54
5.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
10.61
12.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.08
2.50
Tłuszcze nienasycone (g)
8.53
10.24
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.60
81.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.43
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
48.18
57.81
Wapń (mg)
117.26
140.71
Żelazo (mg)
1.56
1.87
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego z olejem 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bananowego z olejem

Koszt składników
31.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
300 g
1,5 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Banan
300 g
3 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Rodzynki
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Koszt składników
31.60