Ciasto bananowe z olejem
- Mąka orkiszowa - 1,5 szklanki (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Banan - 3 średnie sztuki (300 g)
- Rodzynki (120 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Jogurt naturalny 2% - 1 małe opakowanie (180 g)
Przepis na ciasto bananowe z olejem krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj banany i jogurt naturalny.
Zblenduj na gładką masę.
Dodaj olej i rodzynki, wymieszaj.
Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Placek bananowiec
-
Kopiec kreta
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Gofry bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat ciasta bananowego z olejem
Ciasto bananowe z olejem to bardzo dobry pomysł na wilgotne ciasto. Łatwe do zrobienia ciasto bez dodatku cukru jest zdrowe i bardzo dobrze sprawdzi się podane na deser po obiedzie. Przepis na ciasto bananowe z olejem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, rodzynki, banany, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, jajka, jogurt naturalny.
Jak zrobić ciasto bananowe z olejem? Do miski wbij jajka, dodaj banany i jogurt naturalny. Zblenduj na gładką masę. Dodaj olej i rodzynki, wymieszaj. Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości. Odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.
Podsumowując szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto bananowe to zdrowy deser dla całej rodziny. Ciasto bananowe to sprawdzony przepis na wilgotne i łatwe do zrobienia ciasto. Jest ono dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Jeśli chcesz przechowywać ciasto dłużej, schowaj je w szczelnym pojemniku do lodówki. Ciasto bananowe to także świetny pomysł na niemarnowanie jedzenia. Pozwala ono na wykorzystanie przejrzałych bananów. Dojrzałej banany zawierają większe ilości cukru niż zielone.
Alergeny w cieście bananowym z olejem
Lista alergenów dla ciasta bananowego z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze ciasta bananowego z olejem
Ciasto bananowe z olejem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasto jest znacznie zdrowsze niż tradycyjne wypieki, dlatego mogą je spożywać diabetycy oraz osoby będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.