Ciasto bananowe z kremem

Opublikowano: 24.11.2021 r., 21:25 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto bananowe z kremem
Ciasto bananowe z kremem
Jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego, przygotuj ciasto bananowe z delikatnym, puszystym kremem. Zakochasz się nie tylko Ty ale i najmłodsi.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 30 min
158 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier 1/2 szklanki (120 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Banan 4 sztuki (400 g)
  • Twaróg sernikowy 1 szklanka (250 g)
  • Żelatyna 1/2 opakowania (1 g)
  • Śmietanka kremowa 36% 1 opakowanie (200 ml)
  • Sok z cytryny 4 łyżeczki (20 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, lodówka

Przepis na ciasto bananowe z kremem krok po kroku

Jajka rozbij do miski i ubij z cukrem (60g).

Do ubitych jajek dodaj olej i 1/2 szklanki wody. Dokładnie wymieszaj.

Mąkę przesiej przez sito, dodaj kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj z ubitymi jajkami z cukrem.

Wylej ciasto na blachę do pieczenia.

Upiecz spód w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

W tym czasie przygotuj żelatynę i obierz banany ze skóry, pokrój w plasterki.

Twaróg wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem (60g), wymieszaj dokładnie aby cukier się rozpuścił.

Połącz żelatynę z twarogiem.

Śmietankę ubij na puszysty krem i połącz z twarogiem i żelatyną.

Wylej masę na wcześniej przygotowany spód i włóż ciasto do lodówki.

Dodaj plastry banana i schładzaj najlepiej przez całą noc.

Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta bananowego z kremem

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto bananowe z kremem. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Co ciekawe ciasto nie wymaga pieczenia, w dalszej części przepisu sam się przekonasz. Będziemy tylko piec spód potrzebny do ciasta, reszta będzie bez pieczenia. Będziemy za to chłodzić ciasto w lodówce, ze względu na krem. Krem do ciasta będziemy przygotowywać z twarogu i słodkiej śmietanki, przez co bananowiec będzie niezwykle delikatny, a ciasto pyszne.

Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto bananowe z kremem i zrób deser dla całej swojej rodziny. Co ciekawe jeśli masz w domu banany, które zaczynają robić się czarne nie wyrzucaj ich. Wykorzystaj je i zrób bananowiec z kremem.

Będziesz potrzebować standardowe składniki jak do każdego ciasta, oprócz tego banany, twaróg i słodką śmietankę. Jak zrobić ciasto bananowe z kremem opisuje dokładnie krok po kroku nieco niżej.

Mój bananowiec z kremem, jest wykonany na delikatnym, puszystym spodzie, który wymaga krótkiego pieczenia w piecu.

Ja zawsze gdy przygotowuję to ciasto kroję banany w plasterki i obficie skraplam sokiem z cytryny lub nawet je mieszam z sokiem cytrynowym, a wszystko po to aby uniknąć procesu utleniania. Potocznie mówiąc, po to aby banany nie ściemniały i nie wyglądały nie apetycznie. Możesz wykorzystać je na dwa sposoby, albo ułóż je bezpośrednio na wypieczony i ostudzony spód, wtedy znajdą się pod kremem lub najpierw wyłóż przygotowany krem, a później banany.

Ja często stawiam na większą ilość bananów i po prostu część kładę bezpośrednio na spód, natomiast resztę na krem.

Tak przygotowane ciasto należy schłodzić w lodówce. Najlepiej na całą noc, wtedy będziemy mieli pewność, że przy krojeniu pierwszego kawałka nic się nie zepsuje. Jeśli jednak nie masz czasu czekać lub nie możesz się doczekać, poczekaj minimum godzinę.

Teraz Twoja kolej aby przygotować to dobre i łatwe ciasto.

Alergeny w cieście bananowym z kremem

Lista alergenów dla ciasta bananowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze ciasta bananowego z kremem

na 100g gotowej potrawy

Jeśli najdzie Cię ochota na coś słodkiego postaw na domowe wypieki z owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
226.61
158.63
Białko (g)
7.03
4.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
26.71
18.69
Węglowodany przyswajalne (g)
25.36
17.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
0.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
11.11
7.77
Tłuszcze nasycone (g)
6.43
4.50
Tłuszcze nienasycone (g)
4.67
3.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.14
46.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.57
27.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
74.72
52.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
209.46
146.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.64
29.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
118.29
82.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.04
17.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.52
1.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.61
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego z kremem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bananowego z kremem

Koszt składników
52.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
120 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Banan
400 g
4 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Twaróg sernikowy
250 g
1 szklanka
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Żelatyna
1 g
1/2 opakowania
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 1 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Sok z cytryny
20 ml
4 łyżeczki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
52.80