Przepis na ciasto bananowe z kremem krok po kroku
- Jajko 5 szt.
- Cukier 120 g 1/2 szklanki
- Olej rzepakowy 60 ml
- Mąka pszenna typ 500 250 g 1 szklanka
- Kakao 16% (proszek) 30 g 3 łyżki
- Banan 400 g 4 sztuki
- Twaróg sernikowy 250 g 1 szklanka
- Żelatyna 1 g 1/2 opakowania
- Śmietanka kremowa 36% 200 ml 1 opakowanie
- Sok z cytryny 20 ml 4 łyżeczki
- Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka
Jajka rozbij do miski i ubij z cukrem (60g).
Do ubitych jajek dodaj olej i 1/2 szklanki wody. Dokładnie wymieszaj.
Mąkę przesiej przez sito, dodaj kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj z ubitymi jajkami z cukrem.
Wylej ciasto na blachę do pieczenia.
Upiecz spód w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotuj żelatynę i obierz banany ze skóry, pokrój w plasterki.
Twaróg wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem (60g), wymieszaj dokładnie aby cukier się rozpuścił.
Połącz żelatynę z twarogiem.
Śmietankę ubij na puszysty krem i połącz z twarogiem i żelatyną.
Wylej masę na wcześniej przygotowany spód i włóż ciasto do lodówki.
Dodaj plastry banana i schładzaj najlepiej przez całą noc.
Często zadawane pytania
-
Placek bananowiec
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Banan w cieście
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto bananowe
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Ciasto bananowe fit
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto bananowe

(liczba kalorii)
Ciasto bananowe z kremem - cechy przepisu
Więcej o cieście bananowym z kremem
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto bananowe z kremem. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Co ciekawe ciasto nie wymaga pieczenia, w dalszej części przepisu sam się przekonasz. Będziemy tylko piec spód potrzebny do ciasta, reszta będzie bez pieczenia. Będziemy za to chłodzić ciasto w lodówce, ze względu na krem. Krem do ciasta będziemy przygotowywać z twarogu i słodkiej śmietanki, przez co bananowiec będzie niezwykle delikatny, a ciasto pyszne.
Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto bananowe z kremem i zrób deser dla całej swojej rodziny. Co ciekawe jeśli masz w domu banany, które zaczynają robić się czarne nie wyrzucaj ich. Wykorzystaj je i zrób bananowiec z kremem.
Będziesz potrzebować standardowe składniki jak do każdego ciasta, oprócz tego banany, twaróg i słodką śmietankę. Jak zrobić ciasto bananowe z kremem opisuje dokładnie krok po kroku nieco niżej.
Mój bananowiec z kremem, jest wykonany na delikatnym, puszystym spodzie, który wymaga krótkiego pieczenia w piecu.
Ja zawsze gdy przygotowuję to ciasto kroję banany w plasterki i obficie skraplam sokiem z cytryny lub nawet je mieszam z sokiem cytrynowym, a wszystko po to aby uniknąć procesu utleniania. Potocznie mówiąc, po to aby banany nie ściemniały i nie wyglądały nie apetycznie. Możesz wykorzystać je na dwa sposoby, albo ułóż je bezpośrednio na wypieczony i ostudzony spód, wtedy znajdą się pod kremem lub najpierw wyłóż przygotowany krem, a później banany.
Ja często stawiam na większą ilość bananów i po prostu część kładę bezpośrednio na spód, natomiast resztę na krem.
Tak przygotowane ciasto należy schłodzić w lodówce. Najlepiej na całą noc, wtedy będziemy mieli pewność, że przy krojeniu pierwszego kawałka nic się nie zepsuje. Jeśli jednak nie masz czasu czekać lub nie możesz się doczekać, poczekaj minimum godzinę.
Teraz Twoja kolej aby przygotować to dobre i łatwe ciasto.
Wartości odżywcze ciasta bananowego z kremem
Energia i białka
(70g)
Węglowodany w cieście bananowym z kremem
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy w przepisie na ciasto bananowe z kremem
(70g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto bananowe z kremem
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście bananowym z kremem
Lista alergenów dla ciasta bananowego z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 36%