Ciasto bananowe z galaretką

Opublikowano: 02.03.2022 r., 9:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto bananowe z galaretką ułożone na pergaminie do pieczenia.
Ciasto bananowe z galaretką
Ciasto bananowe z galaretką to bardzo dobra propozycja na pyszny deser, który bardzo dobrze komponuje się podany z kawą i herbatą. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 40 min
535 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Rodzynki (120 g)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Galaretka (75 g)
  • Banan 3 średnie sztuki (300 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Przepis na ciasto bananowe z galaretką krok po kroku

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (500 ml) i schłodź w lodówce.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Do ciasta przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia.

Dodaj wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszaj do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Obierz banana ze skórki i pokrój w plastry.

Na wierzch wystudzonego ciasta ułóż banany i zalej tężejącą galaretką.

Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.

Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta bananowego z galaretką

Ciasto bananowe z galaretką to świetny pomysł na szybkie do zrobienia ciasto, które bardzo ładnie komponuje się na talerzu. Ciasto jest szybkie i łatwe do zrobienia. Można je podać podczas imprezy urodzinowej dzieci. Przepis na ciasto bananowe z galaretką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, banany, galaretka, wiórki kokosowe, rodzynki, proszek do pieczenia, jajka.

Jak zrobić ciasto bananowe z galaretką? Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i schłodź w lodówce. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Do ciasta przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Dodaj wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszaj do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Obierz banana ze skórki i pokrój w plastry. Na wierzch wystudzonego ciasta ułóż banany i zalej tężejącą galaretką. Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.

Rodzynki to suszone winogrona. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów.

Podsumowując smaczne ciasto z galaretką to wspaniały deser dla całej rodziny. Ciasto biszkoptowe jest bardzo lekkie i wilgotne. Pyszne ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Ciasto można udekorować także bitą śmietaną.

Alergeny w cieście bananowym z galaretką

Lista alergenów dla ciasta bananowego z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta bananowego z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto bananowe z galaretką to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Ciasta nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz celiakię. Ciasto domowe nie zawiera konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
297.24
535.03
Białko (g)
7.17
12.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
44.22
79.60
Węglowodany przyswajalne (g)
40.67
73.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.55
6.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
11.62
20.91
Tłuszcze nasycone (g)
9.98
17.96
Tłuszcze nienasycone (g)
1.64
2.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.13
2.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.60
132.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
32.30
58.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.33
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.65
4.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.65
56.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.37
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.35
0.62
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.45
2.61
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.87
77.17
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.61
10.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
39.50
71.11
Potas (mg)
422.30
760.14
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
84.17
151.51
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
201.17
362.11
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.62
55.11
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.22
4.00
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.79
1.43
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.37
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego z galaretką 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bananowego z galaretką

Koszt składników
25.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Rodzynki
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Galaretka
75 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Banan
300 g
3 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
25.30