Ciasto bananowe z galaretką
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (150 g)
- Rodzynki (120 g)
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Galaretka (75 g)
- Banan - 3 średnie sztuki (300 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na ciasto bananowe z galaretką krok po kroku
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (500 ml) i schłodź w lodówce.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.
Do ciasta przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia.
Dodaj wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszaj do połączenia składników.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Obierz banana ze skórki i pokrój w plastry.
Na wierzch wystudzonego ciasta ułóż banany i zalej tężejącą galaretką.
Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
-
Placek bananowiec
-
Kopiec kreta
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Gofry bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat ciasta bananowego z galaretką
Ciasto bananowe z galaretką to świetny pomysł na szybkie do zrobienia ciasto, które bardzo ładnie komponuje się na talerzu. Ciasto jest szybkie i łatwe do zrobienia. Można je podać podczas imprezy urodzinowej dzieci. Przepis na ciasto bananowe z galaretką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, banany, galaretka, wiórki kokosowe, rodzynki, proszek do pieczenia, jajka.
Jak zrobić ciasto bananowe z galaretką? Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i schłodź w lodówce. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Do ciasta przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Dodaj wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszaj do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Obierz banana ze skórki i pokrój w plastry. Na wierzch wystudzonego ciasta ułóż banany i zalej tężejącą galaretką. Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.
Rodzynki to suszone winogrona. Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Są to jednak inne kwasy niż te pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów.
Podsumowując smaczne ciasto z galaretką to wspaniały deser dla całej rodziny. Ciasto biszkoptowe jest bardzo lekkie i wilgotne. Pyszne ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Ciasto można udekorować także bitą śmietaną.
Alergeny w cieście bananowym z galaretką
Lista alergenów dla ciasta bananowego z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta bananowego z galaretką
Ciasto bananowe z galaretką to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Ciasta nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz celiakię. Ciasto domowe nie zawiera konserwantów.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.