Ciasto bananowe wilgotne

Opublikowano: 18.01.2022 r., 12:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wilgotne ciasto bananowe na papierze
Ciasto bananowe wilgotne
Ciasto bananowe wilgotne to wspaniała opcja na pyszny i łatwy deser, który jest również zdrowy. Nie zawiera cukru i dostarcza sporych ilości błonnika.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
253 kcal
Kcal w porcji
91 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Banan - 3 szt (360 g)
  • Olej rzepakowy (75 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (275 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na ciasto bananowe wilgotne krok po kroku

Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na płaską masę.

Do bananów wbij jajko i rozmieszaj rózgą.

Do składników przesiej mąkę, ksylitol i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.

Do ciasta dodaj olej i zamieszaj. Następnie dodaj szczyptę cynamonu i ekstrakt waniliowy.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Blachę włóż do piekarnika i piecz całość przez 45 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe wilgotne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta bananowego wilgotnego

Ciasto bananowe wilgotne to świetna alternatywa dla chlebka bananowego. Jest proste, bardzo delikatne, a przy okazji ma niski indeks glikemiczny. Sprawdzi się świetnie nawet na diecie redukcyjnej. Można go podawać jako deser, ale sprawdzi się również na śniadanie z dodatkiem jogurtu naturalnego, masła orzechowego i świeżych owoców.

Przepis na ciasto bananowe wilgotne jest prosty, a przy okazji pozwala stworzyć naprawdę smaczną opcję. Jednak najlepsze jest w nim to, że stanowi naprawdę zdrową opcję. Do jego przygotowania używa się naprawdę sporo bananów, co sprawia, że jest naturalnie słodkie. Nie potrzebuje więc zbyt dużo cukru. Co więcej, w tym przepisie zamiast białego cukru używa się słodzika, który ma znacznie mniejszy indeks glikemiczny i dostarcza znacznie mniej kalorii. Dzięki temu to opcja bezpieczna nawet dla osób z insulinoopornością. W tym cieście nie ma również mąki pszennej. Zamieniona została ona na owsianą, pełnoziarnistą. Dzięki czemu dostarcza dość sporo błonnika. Jest on kluczowy dla odpowiedniej pracy układu trawiennego, zwłaszcza dla bakterii jelitowych. Zmniejsza również ryzyko chorób układu krwionośnego i obniża poziom złego cholesterolu. Dlatego to ciasto nie jest kolejnym słodkim wypiekiem, który powinien być w diecie w jak najmniejszej ilości, przeciwnie może stanowić zbilansowany posiłek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wilgotne ciasto bananowe i ile piec je w piekarniku, by było świetną opcją na posiłek dla całej rodziny, nawet dla dzieci, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Chlebek bananowy to niezwykle popularna potrawa, która ze względu na fit modę staje się coraz bardziej znana. W tej wersji nie zawiera cukru, więc jest nawet bardziej zdrowa. To pyszne ciasto na pewno zadowoli każdego, kto kocha słodkości. Robi się je w błyskawiczny sposób. Choć używa się do niego mąki owsianej, można zastąpić ją również zwykłą pszenną, w przypadku braku dostępu. To ciasto to dobre rozwiązanie dla osób, które uwielbiają jadać posiłki na słodko. Ten pomysł na ciasto z bananów sprawdzi się nie tylko jako deser.

Alergeny w cieście bananowym wilgotnym

Lista alergenów dla ciasta bananowego wilgotnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta bananowego wilgotnego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(91g)
Energia (kcal)
278.99
253.88
Białko (g)
5.58
5.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(91g)
Węglowodany (g)
45.16
41.10
Węglowodany przyswajalne (g)
42.19
38.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.97
2.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(91g)
Tłuszcz (g)
11.59
10.55
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
1.61
Tłuszcze nienasycone (g)
9.82
8.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.48
5.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.34
3.04
Cholesterol (mg)
22.26
20.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(91g)
Witamina A (µg (mcg))
10.75
9.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.44
3.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.58
8.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.18
9.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(91g)
Sód (mg)
14.97
13.62
Potas (mg)
303.48
276.16
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.62
36.97
Żelazo (mg)
1.44
1.31
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego wilgotnego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bananowego wilgotnego

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
360 g
3 szt
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 360 g
Olej rzepakowy
75 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.53
Za 75 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
275 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.48
Za 275 g
Koszt składników
47.00