Ciasto bananowe Thermomix
- Banan - 3 sztuki, dojrzałe (360 g)
- Jajko (2 szt.)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Cukier (180 g)
- Orzechy włoskie (60 g)
- Kakao 16% (proszek) (15 g)
Przepis na ciasto bananowe z thermomixa krok po kroku
Orzechy rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.
Banany obierz i usuń zewnętrzne włókna. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj jajka i wymieszaj przez 30 sekund / obroty 4.
Dodaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną, mąkę, kakao oraz cukier i wymieszaj przez 10 sekund / obroty 4.
Wsyp orzechy i wymieszaj delikatnie kopystką.
Ciasto przelej do formy i piecz 60 minut w 180 stopniach.
-
Chlebek bananowy
-
Placek z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Wegański chlebek bananowy
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Ciasto bananowe z czekoladą
-
Chlebek bananowy z czekoladą
-
Ciasto z bananami i czekoladą
-
Wege ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe bez jajek
-
Chlebek bananowy z orzechami
-
Ciasto bananowe z orzechami
-
Chlebek bananowy
Więcej informacji na temat ciasta bananowego z thermomixa
Ciasto bananowe Thermomix wykonasz w kilka minut. Następnie wystarczy godzina w piekarniku i pyszne ciasto gotowe.
Ten prosty przepis na ciasto bananowe z Thermomixa wykonasz w kilka minut. Potrzebne będą banany, orzechy, kakao, cukier, mąka, soda oczyszczona, szczypta soli oraz jajka.
Jeśli posiadasz całe orzechy, to rozdrobnij je przez chwilę w naczyniu Thermomixa i przełóż do miseczki. Następnie obierz banany i umieść z jajkami w naczyniu Thermomixa. Całość dokładnie rozdrobnij. Dodaj pozostałe składniki (bez orzechów) i wymieszaj. Na koniec dodaj orzechy i wymieszaj kopystką. Tak przygotowane ciasto przelej do formy i upiecz w 180 stopniach przez około godzinę. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto bananowe w Thermomixie i niezwłocznie wypróbujesz ten przepis. Taki wypiek to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie.
Ciasto bananowe można spotkać również pod nazwą chleba bananowego. Określa się tak amerykańskie ciasto, które przypomina słodkie pieczywo. Pierwszy przepis na ciasto bananowe pochodzi z książki kucharskiej wydanej w 1933 roku. Amerykanie tak bardzo pokochali ten przepis, że ustanowiony 23 lutego w Narodowym Dniem Chleba Bananowego w całych Stanach Zjednoczonych.
Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. W kuchniach świata spotkać można właśnie ciasta i chlebki bananowe, banany w cieście, chipsy bananowe. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są dobre w smaku, dlatego tak wiele osób po nie sięga.
To także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.
Alergeny w cieście bananowym z thermomixa
Lista alergenów dla ciasta bananowego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
W przepisie na ciasto bananowe z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze ciasta bananowego z thermomixa
Banany to świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia.
Energia i białka
(88g)
Węglowodany
(88g)
Tłuszcze
(88g)
Witaminy
(88g)
Składniki mineralne
(88g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.