Ciasto bananowe Thermomix

Opublikowano: 09.03.2022 r., 17:32 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasto bananowe Thermomix
Ciasto bananowe Thermomix
Ciasto bananowe Thermomix to szybkie rozwiązanie, jeśli potrzebujesz słodkiego, smacznego wypieku na niedzielę. To pyszne ciasto to świetny pomysł na deser.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 60 min
224 kcal
Kcal w porcji
88 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Banan - 3 sztuki, dojrzałe (360 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Cukier (180 g)
  • Orzechy włoskie (60 g)
  • Kakao 16% (proszek) (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na ciasto bananowe z thermomixa krok po kroku

Orzechy rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.

Banany obierz i usuń zewnętrzne włókna. Pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj jajka i wymieszaj przez 30 sekund / obroty 4.

Dodaj mąkę, sól, sodę oczyszczoną, mąkę, kakao oraz cukier i wymieszaj przez 10 sekund / obroty 4.

Wsyp orzechy i wymieszaj delikatnie kopystką.

Ciasto przelej do formy i piecz 60 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta bananowego z thermomixa

Ciasto bananowe Thermomix wykonasz w kilka minut. Następnie wystarczy godzina w piekarniku i pyszne ciasto gotowe.

Ten prosty przepis na ciasto bananowe z Thermomixa wykonasz w kilka minut. Potrzebne będą banany, orzechy, kakao, cukier, mąka, soda oczyszczona, szczypta soli oraz jajka.

Jeśli posiadasz całe orzechy, to rozdrobnij je przez chwilę w naczyniu Thermomixa i przełóż do miseczki. Następnie obierz banany i umieść z jajkami w naczyniu Thermomixa. Całość dokładnie rozdrobnij. Dodaj pozostałe składniki (bez orzechów) i wymieszaj. Na koniec dodaj orzechy i wymieszaj kopystką. Tak przygotowane ciasto przelej do formy i upiecz w 180 stopniach przez około godzinę. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto bananowe w Thermomixie i niezwłocznie wypróbujesz ten przepis. Taki wypiek to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie.

Ciasto bananowe można spotkać również pod nazwą chleba bananowego. Określa się tak amerykańskie ciasto, które przypomina słodkie pieczywo. Pierwszy przepis na ciasto bananowe pochodzi z książki kucharskiej wydanej w 1933 roku. Amerykanie tak bardzo pokochali ten przepis, że ustanowiony 23 lutego w Narodowym Dniem Chleba Bananowego w całych Stanach Zjednoczonych.

Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. W kuchniach świata spotkać można właśnie ciasta i chlebki bananowe, banany w cieście, chipsy bananowe. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są dobre w smaku, dlatego tak wiele osób po nie sięga.

To także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.

Alergeny w cieście bananowym z thermomixa

Lista alergenów dla ciasta bananowego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na ciasto bananowe z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta bananowego z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Banany to świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(88g)
Energia (kcal)
254.81
224.23
Białko (g)
6.67
5.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(88g)
Węglowodany (g)
46.90
41.27
Węglowodany przyswajalne (g)
44.98
39.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.93
1.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(88g)
Tłuszcz (g)
5.85
5.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.69
1.49
Tłuszcze nienasycone (g)
4.16
3.66
Cholesterol (mg)
41.63
36.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(88g)
Witamina A (µg (mcg))
19.06
16.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.27
2.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
17.90
15.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.25
Ryboflawina (mg)
0.43
0.37
Niacyna (mg)
1.90
1.67
Foliany (µg (mcg))
55.93
49.22
Beta karoten (µg (mcg))
10.25
9.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(88g)
Sód (mg)
165.73
145.84
Potas (mg)
229.41
201.88
Wapń (mg)
21.12
18.59
Fosfor (mg)
94.07
82.78
Magnez (mg)
37.62
33.11
Żelazo (mg)
2.10
1.85
Cynk (mg)
0.76
0.67
Miedź (mg)
0.24
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bananowego z thermomixa

Koszt składników
30.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
360 g
3 sztuki, dojrzałe
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 360 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Orzechy włoskie
60 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Kakao 16% (proszek)
15 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 g
Koszt składników
30.90