Ciasto bananowe bezglutenowe

Opublikowano: 02.03.2022 r., 9:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto bananowe bezglutenowe w formie
Ciasto bananowe bezglutenowe
Ciasto bananowe bezglutenowe to świetna propozycja na deser dla osób na diecie bez glutenu. Ciasto na mące bezglutenowej jest tak samo smaczne, jak tradycyjny wypiek. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Blendowanie 40 min
291 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka ryżowa (150 g)
  • Płatki owsiane - bez glutenu, z przekreślonym kłosem (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Soda oczyszczona - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Banan - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Kefir - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pojemnik blendera

Przepis na ciasto bananowe bezglutenowe krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej masy.

Przesiej mąkę ryżową i sodę, wymieszaj.

W naczyniu do blendera umieść płatki owsiane, banana i kefir, rozdrobnij.

Dodaj powstałą masę do jajek i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta bananowego bezglutenowego

Ciasto bananowe bezglutenowe to bardzo dobry pomysł na ciasto dla osób chorujących na celiakię. Ciasto z mąki bezglutenowej ma nieco inną konsystencję niż tradycyjne wypieki. Gluten nadaje ciastu elastyczną teksturę. Przepis na ciasto bananowe bezglutenowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka ryżowa, płatki owsiane bezglutenowe, jajka, banany, soda oczyszczona, kefir, cukier.

Jak zrobić ciasto bananowe bezglutenowe? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej masy. Przesiej mąkę ryżową i sodę, wymieszaj. W naczyniu do blendera umieść płatki owsiane, banana i kefir, rozdrobnij. Dodaj powstałą masę do jajek i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Banany to bardzo popularne na całym świecie owoce. Chętnie wykorzystujemy je w kuchni jako dodatek do ciast i koktajli. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C czy K oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Soda jest dobrym produktem zastępującym proszek do pieczenia. Nie zawiera ona glutenu. Pamiętaj jednak, aby nie dodać jej zbyt dużo inaczej ciasto będzie miało specyficzny posmak.

Podsumowując placek bez glutenu możesz podać osobom chorującym na celiakię. Fit ciasto jest doskonałym deserem dla osób walczących z nadmiernymi kilogramami. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Do ciasta możesz dodać bakalie zamiast cukru.

Alergeny w cieście bananowym bezglutenowym

Lista alergenów dla ciasta bananowego bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir

Wartości odżywcze ciasta bananowego bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto bananowe bezglutenowe to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasto nie zawiera glutenu. Ma jednak dość duża ilość węglowodanów prostych, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
194.35
291.52
Białko (g)
5.85
8.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
36.15
54.22
Węglowodany przyswajalne (g)
33.94
50.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.21
3.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
3.29
4.94
Tłuszcze nasycone (g)
1.39
2.09
Tłuszcze nienasycone (g)
1.90
2.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.14
1.70
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
1.15
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
80.01
120.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
62.42
93.63
Witamina B6 (mg)
0.20
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.35
Witamina C (mg)
2.28
3.42
Witamina D (µg (mcg))
0.59
0.88
Witamina E (mg)
0.25
0.38
Retinol (µg (mcg))
61.65
92.47
Tiamina (mg)
0.09
0.14
Ryboflawina (mg)
0.32
0.48
Niacyna (mg)
0.52
0.78
Foliany (µg (mcg))
21.78
32.67
Beta karoten (µg (mcg))
6.71
10.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
113.11
169.66
Potas (mg)
202.54
303.81
Wapń (mg)
41.99
62.98
Fosfor (mg)
127.15
190.73
Magnez (mg)
32.65
48.98
Żelazo (mg)
1.03
1.55
Cynk (mg)
0.94
1.40
Miedź (mg)
0.10
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego bezglutenowego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bananowego bezglutenowego

Koszt składników
24.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
150 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Płatki owsiane
200 g
bez glutenu, z przekreślonym kłosem
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Soda oczyszczona
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 20 g
Banan
400 g
4 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kefir
250 g
1 szklanka
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 250 g
Koszt składników
24.90