Ciasto bananowe bezglutenowe
- Mąka ryżowa (150 g)
- Płatki owsiane - bez glutenu, z przekreślonym kłosem (200 g)
- Jajko (6 szt.)
- Soda oczyszczona - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Banan - 4 średnie sztuki (400 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Kefir - 1 szklanka (250 g)
Przepis na ciasto bananowe bezglutenowe krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej masy.
Przesiej mąkę ryżową i sodę, wymieszaj.
W naczyniu do blendera umieść płatki owsiane, banana i kefir, rozdrobnij.
Dodaj powstałą masę do jajek i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
-
Placek bananowiec
-
Kopiec kreta
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Gofry bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat ciasta bananowego bezglutenowego
Ciasto bananowe bezglutenowe to bardzo dobry pomysł na ciasto dla osób chorujących na celiakię. Ciasto z mąki bezglutenowej ma nieco inną konsystencję niż tradycyjne wypieki. Gluten nadaje ciastu elastyczną teksturę. Przepis na ciasto bananowe bezglutenowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka ryżowa, płatki owsiane bezglutenowe, jajka, banany, soda oczyszczona, kefir, cukier.
Jak zrobić ciasto bananowe bezglutenowe? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania gładkiej masy. Przesiej mąkę ryżową i sodę, wymieszaj. W naczyniu do blendera umieść płatki owsiane, banana i kefir, rozdrobnij. Dodaj powstałą masę do jajek i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Banany to bardzo popularne na całym świecie owoce. Chętnie wykorzystujemy je w kuchni jako dodatek do ciast i koktajli. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C czy K oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Soda jest dobrym produktem zastępującym proszek do pieczenia. Nie zawiera ona glutenu. Pamiętaj jednak, aby nie dodać jej zbyt dużo inaczej ciasto będzie miało specyficzny posmak.
Podsumowując placek bez glutenu możesz podać osobom chorującym na celiakię. Fit ciasto jest doskonałym deserem dla osób walczących z nadmiernymi kilogramami. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Do ciasta możesz dodać bakalie zamiast cukru.
Alergeny w cieście bananowym bezglutenowym
Lista alergenów dla ciasta bananowego bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
Wartości odżywcze ciasta bananowego bezglutenowego
Ciasto bananowe bezglutenowe to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasto nie zawiera glutenu. Ma jednak dość duża ilość węglowodanów prostych, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.