Ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną
- Banan (250 g)
- Biszkopty (70 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
- Kajmak - 4 łyżki (120 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną krok po kroku
Biszkoptami wykładamy dno blaszki. Następnie smarujemy je kajmakiem. Banany kroimy w plasterki i układamy je na masę kajmakową.
Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Do połączonych składników wlej śmietanę i ubijamy dalej. Gotową masę układamy na banany.
Na koniec ciasto zdobimy kakao i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Więcej informacji na temat ciasta bananowego bez pieczenie z bitą śmietaną
Pyszne ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek na zimno z dodatkiem bananów i bitej śmietany jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku blaszkę wykładamy biszkoptami. Następnie smarujemy je kajmakiem. Banany kroimy w plastry i układamy je na kajmak. W osobnej misce ubijamy mascarpone z cukrem pudrem. Następnie dodajemy śmietanę 30% i dalej ubijamy. Gotową układamy na banany. Całość posypujemy kakao. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
Sprawdzony przepis na ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z bananów, które posiadają wiele wartości odżywczych. Banany to doskonałe źródło potasu, który odpowiada za unormowanie ciśnienia krwi. Ponadto znajdziemy w nich takie witaminy jak A, C, która wzmocnią naszą odporność, E, K i witaminy z grupy B oraz wapń, który wpływa na nasz układ kostny oraz fosfor. Zawierają również pektyny, które są odpowiedzialne za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Są także bogate w przeciwutleniacze oraz karetonoidy, które chronią nas przed chorobami oczu. A to tylko niewielka cześć prozdrowotnych właściwości bananów!
Ciasto bananowe z dodatkiem bitej śmietany odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście bananowym bez pieczenia z bitą śmietaną
Lista alergenów dla ciasta bananowego bez pieczenie z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- kajmak
Wartości odżywcze ciasta bananowego bez pieczenie z bitą śmietaną
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(93g)
Węglowodany
(93g)
Tłuszcze
(93g)
Witaminy
(93g)
Składniki mineralne
(93g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.