Ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną

Opublikowano: 19.02.2022 r., 17:26 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto bananowe z bitą śmietaną
Ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną
Ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Deser jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 60 min
Czas ubijania i Mieszanie i łączenie 45 min
251 kcal
Kcal w porcji
93 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Banan (250 g)
  • Biszkopty (70 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
  • Kajmak - 4 łyżki (120 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną krok po kroku

Biszkoptami wykładamy dno blaszki. Następnie smarujemy je kajmakiem. Banany kroimy w plasterki i układamy je na masę kajmakową.

Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Do połączonych składników wlej śmietanę i ubijamy dalej. Gotową masę układamy na banany.

Na koniec ciasto zdobimy kakao i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta bananowego bez pieczenie z bitą śmietaną

Pyszne ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek na zimno z dodatkiem bananów i bitej śmietany jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku blaszkę wykładamy biszkoptami. Następnie smarujemy je kajmakiem. Banany kroimy w plastry i układamy je na kajmak. W osobnej misce ubijamy mascarpone z cukrem pudrem. Następnie dodajemy śmietanę 30% i dalej ubijamy. Gotową układamy na banany. Całość posypujemy kakao. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.

Sprawdzony przepis na ciasto bananowe bez pieczenia z bitą śmietaną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z bananów, które posiadają wiele wartości odżywczych. Banany to doskonałe źródło potasu, który odpowiada za unormowanie ciśnienia krwi. Ponadto znajdziemy w nich takie witaminy jak A, C, która wzmocnią naszą odporność, E, K i witaminy z grupy B oraz wapń, który wpływa na nasz układ kostny oraz fosfor. Zawierają również pektyny, które są odpowiedzialne za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Są także bogate w przeciwutleniacze oraz karetonoidy, które chronią nas przed chorobami oczu. A to tylko niewielka cześć prozdrowotnych właściwości bananów!

Ciasto bananowe z dodatkiem bitej śmietany odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w cieście bananowym bez pieczenia z bitą śmietaną

Lista alergenów dla ciasta bananowego bez pieczenie z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • kajmak

Wartości odżywcze ciasta bananowego bez pieczenie z bitą śmietaną

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(93g)
Energia (kcal)
269.99
251.09
Białko (g)
3.37
3.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(93g)
Węglowodany (g)
22.86
21.26
Węglowodany przyswajalne (g)
21.33
19.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.53
1.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(93g)
Tłuszcz (g)
18.74
17.43
Tłuszcze nasycone (g)
18.17
16.90
Tłuszcze nienasycone (g)
0.57
0.53
Cholesterol (mg)
42.87
39.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(93g)
Witamina C (mg)
2.67
2.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(93g)
Sód (mg)
73.18
68.06
Wapń (mg)
77.53
72.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego bez pieczenie z bitą śmietaną 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bananowego bez pieczenie z bitą śmietaną

Koszt składników
27.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
250 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.67
Za 250 g
Biszkopty
70 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Kajmak
120 g
4 łyżki
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 120 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Koszt składników
27.90