Ciasto bananowe bez jajek

Opublikowano: 16.01.2022 r., 21:16 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wilgotne ciasto z bananów.
Ciasto bananowe bez jajek
Klasyczne ciasto bananowe w wersji wege bez jajek to świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę dla wszystkich na diecie roślinnej, ale nie tylko. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się jakie to pyszne ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
284 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Banan - 3 sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 i 1/2 szklanki (350 g)
  • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, foremka keksówka, miska

Przepis na ciasto bananowe bez jajek krok po kroku

W dużej misce rozgnieć dojrzałe banany za pomocą widelca, aż uzyskasz jednolitą masę.

Dodaj do rozgniecionych bananów olej roślinny, cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj składniki za pomocą łyżki lub miksera.

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i sól do miski z masą bananową. Delikatnie wymieszaj składniki. Dodaj mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.

Wlej ciasto do przygotowanej formy.

Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek będzie suchy. Temperatura pieczenia 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta bananowego bez jajek

Ciasto bananowe bez jajek to klasyczny bananowiec w wersji wegańskiej, idealny dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Koniecznie poznaj mój przepis na pyszne w smaku i łatwe w przygotowaniu ciasto z bananami. Będzie to świetny pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować: dowolny napój roślinny, banany, cukier, mąkę, kakao i olej rzepakowy.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Wtedy Twoje ciasto będzie wegańskie i bezglutenowe.

Skoro mąka wybrana przejdźmy do napoju roślinnego, użyłam go celowo, ponieważ mój placek jest w wersji wegańskiej, dlatego należy wyeliminować mleko. Warto zamienić je na dowolny napój roślinny, nie ma znaczenia czy będzie on migdałowy, sojowy, czy ryżowy. To zależy już tylko od Twoich preferencji żywieniowych. Przy wyborze kakao, zwróć uwagę na jego wysoką zawartość. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem jak zrobić ciasto bananowe bez jajek?

Wystarczy, że banany obierzesz ze skóry i rozgnieciesz widelcem, następnie wlej dowolny napój roślinny i wsyp kakao. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej będzie, jeśli użyjesz miksera, wtedy wszystkie składniki dobrze się połączą.

Następnie wlej olej i wsyp cukier. Tak przygotowane ciasto wlej do foremki, najlepiej, jeśli będzie to keksówka i upiecz ciasto w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach C.

Sam widzisz jakie proste w przygotowaniu są wegańskie ciasta.

Koniecznie wypróbuj mój prosty przepis na ciasto bananowe bez jajek, przygotuj je dla całej Twojej rodziny i przekonaj się, jak dobre jest w smaku.

Alergeny w cieście bananowym bez jajek

Lista alergenów dla ciasta bananowego bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta bananowego bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz, aby Twoje ciasto było w wersji bezglutenowej, zamień mąkę pszenną na naturalnie bezglutenową np. gryczana.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
284.13
284.13
Białko (g)
5.42
5.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
39.84
39.84
Węglowodany przyswajalne (g)
38.85
38.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
0.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.17
12.17
Tłuszcze nasycone (g)
2.11
2.11
Tłuszcze nienasycone (g)
10.06
10.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.08
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.48
49.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
34.94
34.94
Potas (mg)
219.23
219.23
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
53.37
53.37
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
99.94
99.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.51
24.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.88
1.88
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.51
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego bez jajek 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bananowego bez jajek

Koszt składników
25.75
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
300 g
3 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
350 g
1 i 1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1 łyżeczka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Koszt składników
25.75