Ciasto bananowe bez cukru

Opublikowano: 16.01.2022 r., 15:48 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowe ciasto bananowe bez cukru
Ciasto bananowe bez cukru
Ciasto bananowe bez cukru to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub drugie śniadanie. Zobacz czego użyć do fit ciasta zamiast cukru.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
244 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Daktyle suszone - 1/2 szklanki (125 g)
  • Banan - 4 sztuki (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka, miska

Przepis na ciasto bananowe bez cukru krok po kroku

Daktyle przełóż do rondelka i zalej odrobiną wody. Zagotuj i zostaw pod przykryciem.

Zmiksuj daktyle w mikserze.

W misce rozgnieć banany widelcem, dodaj daktyle i wymieszaj.

Dodaj mąkę przesianą przez sitko i wymieszaj.

Następnie dodaj jajka i wlej olej. Całość dokładnie wymieszaj i przelej ciasto do keksówki.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta bananowego bez cukru

Ciasto bananowe bez cukru to świetne rozwiązanie dla osób na diecie lub takich, które unikają dodatku cukru. Jeśli, najdzie Cię ochota na coś słodkiego, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis.

Bananowiec to świetny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej wersji lub przekąskę w ciągu dnia.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować: daktyle, których użyjemy zamiast cukru, banany, jajka, olej rzepakowy i mąkę pszenną. W moim przepisie użyłam zwykłej mąki pszennej, naturalnie zawierającej gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.

Wtedy Twoje ciasto będzie bez cukru i dodatkowo bez glutenu. W przepisie zamiast cukru użyłam daktyli, będą dobre świeże daktyle jak i suszone.

Pomimo to należy pamiętać, że daktyle nie dostarczają do naszego organizmu większych ilości witamin i składników mineralnych, za to mają wysoki indeks glikemicznym, który wynosi ponad 100. Jest to bardzo ważna informacja dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym do 50. Podobnie z bananami dla osób zdrowych są jak najbardziej wskazane, jednak nie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Zatem, jak zrobić ciasto bananowe bez cukru?

W pierwszej kolejności musimy zagotować daktyle, aby zrobiły się miękkie. Następnie zmiksuj je na gładką masę i wymieszaj z rozgniecionymi bananami. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę przesianą przez sito, wbij jajka i wlej olej. Tak przygotowaną masę wlej do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj tzw. keksówka. Ważne, aby była ona wyłożona papierem do pieczenia, wtedy nasze ciasto nie przypiecze się i będzie łatwo odchodziło od blaszki. Następnie upiecz je w piekarniku, za około 45 minut nasze pyszne ciasto będzie gotowe.

Sam widzisz, jak łatwe w przygotowaniu jest ciasto bananowe.

Skoro już znasz mój przepis na ciasto bananowe bez cukru, koniecznie go wypróbuj i przygotuj pyszny deser dla całej rodziny.

Alergeny w cieście bananowym bez cukru

Lista alergenów dla ciasta bananowego bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta bananowego bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Zamiast mąki pszennej możesz użyć wersji naturalnie bezglutenowej np. mąka gryczana lub ryżowa. Daktyle charakteryzują się bardzo wysokim indeksem glikemicznym, dlatego są niezalecane dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
244.53
244.53
Białko (g)
4.42
4.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
40.30
40.30
Węglowodany przyswajalne (g)
37.69
37.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.61
2.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.87
7.87
Tłuszcze nasycone (g)
1.15
1.15
Tłuszcze nienasycone (g)
6.72
6.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.65
4.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.07
2.07
Cholesterol (mg)
43.30
43.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
19.89
19.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.74
3.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.23
Witamina E (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.62
18.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.46
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.11
2.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
65.66
65.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.80
11.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
17.75
17.75
Potas (mg)
282.15
282.15
Wapń (mg)
17.50
17.50
Fosfor (mg)
63.05
63.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.75
22.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.39
2.39
Cynk (mg)
0.42
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego bez cukru 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bananowego bez cukru

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Daktyle suszone
125 g
1/2 szklanki
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 125 g
Banan
400 g
4 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Koszt składników
27.50