Ciasto bananowe bez cukru
- Daktyle suszone - 1/2 szklanki (125 g)
- Banan - 4 sztuki (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
Przepis na ciasto bananowe bez cukru krok po kroku
Daktyle przełóż do rondelka i zalej odrobiną wody. Zagotuj i zostaw pod przykryciem.
Zmiksuj daktyle w mikserze.
W misce rozgnieć banany widelcem, dodaj daktyle i wymieszaj.
Dodaj mąkę przesianą przez sitko i wymieszaj.
Następnie dodaj jajka i wlej olej. Całość dokładnie wymieszaj i przelej ciasto do keksówki.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Placek bananowiec
-
Kopiec kreta
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Bananowiec ciasto
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Gofry bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat ciasta bananowego bez cukru
Ciasto bananowe bez cukru to świetne rozwiązanie dla osób na diecie lub takich, które unikają dodatku cukru. Jeśli, najdzie Cię ochota na coś słodkiego, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis.
Bananowiec to świetny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej wersji lub przekąskę w ciągu dnia.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować: daktyle, których użyjemy zamiast cukru, banany, jajka, olej rzepakowy i mąkę pszenną. W moim przepisie użyłam zwykłej mąki pszennej, naturalnie zawierającej gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Wtedy Twoje ciasto będzie bez cukru i dodatkowo bez glutenu. W przepisie zamiast cukru użyłam daktyli, będą dobre świeże daktyle jak i suszone.
Pomimo to należy pamiętać, że daktyle nie dostarczają do naszego organizmu większych ilości witamin i składników mineralnych, za to mają wysoki indeks glikemicznym, który wynosi ponad 100. Jest to bardzo ważna informacja dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym do 50. Podobnie z bananami dla osób zdrowych są jak najbardziej wskazane, jednak nie dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Zatem, jak zrobić ciasto bananowe bez cukru?
W pierwszej kolejności musimy zagotować daktyle, aby zrobiły się miękkie. Następnie zmiksuj je na gładką masę i wymieszaj z rozgniecionymi bananami. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę przesianą przez sito, wbij jajka i wlej olej. Tak przygotowaną masę wlej do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj tzw. keksówka. Ważne, aby była ona wyłożona papierem do pieczenia, wtedy nasze ciasto nie przypiecze się i będzie łatwo odchodziło od blaszki. Następnie upiecz je w piekarniku, za około 45 minut nasze pyszne ciasto będzie gotowe.
Sam widzisz, jak łatwe w przygotowaniu jest ciasto bananowe.
Skoro już znasz mój przepis na ciasto bananowe bez cukru, koniecznie go wypróbuj i przygotuj pyszny deser dla całej rodziny.
Alergeny w cieście bananowym bez cukru
Lista alergenów dla ciasta bananowego bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta bananowego bez cukru
Zamiast mąki pszennej możesz użyć wersji naturalnie bezglutenowej np. mąka gryczana lub ryżowa. Daktyle charakteryzują się bardzo wysokim indeksem glikemicznym, dlatego są niezalecane dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.