Ciasto bananowe

Opublikowano: 21.04.2021 r., 2:10 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto bananowe na desce
Ciasto bananowe
Ciasto bananowe jest proste do przygotowania. Bananowiec idealnie sprawdzi się w wielu sytuacjach. Sprawdź, jak wygląda przepis na ciasto bananowe z dojrzałych bananów!
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 65 min
233 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Banan - 2 sztuki (260 g)
  • Cukier puder - 4/5 szklanki (100 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/4 szklanki (200 g)
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (2 g)
  • Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
  • Masło - 1/2 opakowania (100 g)
  • Jajko - 3 jajka rozmiar M (3 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko, miska

Przepis na ciasto bananowe krok po kroku

Miękkie masło przełóż do miski, a następnie dodaj cukier i ucieraj całość przez ok. 10-12 min.

Banany obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do drugiej miski. Rozgnieć je widelcem i dodaj jajka. Dobrze wymieszaj.

Mąkę przesiej przez sitko. Następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.

Do miski z utartym masłem i cukrem dodaj banany z jajkami. Całość miksuj na niskich obrotach.

Cały czas miksując, dodaj mąkę. Miksuj do momentu połączenia się składników.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej tam gotową masę.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza i ustaw grzanie góra-dół.

Piecz ciasto ok. 60-65 min.

Jak oceniasz przepis na ciasto bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta bananowego

Ciasto bananowe sprawdzi się idealnie na podwieczorek, deser lub jako słodki poczęstunek dla gości. Dzieci wprost za nim przepadają. To ciasto jest odpowiednio słodkie i wilgotne. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem, ale można też rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią wystudzony placek bananowy.

Jak zrobić ciasto bananowe? Sposoby są różne, ale przede wszystkim bananowiec powinien być zrobiony z dojrzałych bananów. Nie tylko łatwiej się rozgniatają, ale przede wszystkim są bardzo słodkie. Wtedy to wilgotne ciasto wyjdzie pyszne nawet wtedy, gdy zmniejszysz ilość cukru. Jeżeli interesuje cię fit placek bananowy, warto rozważyć wymianę mąki na inną.

Do ucieranego masła możesz dodać 1 opakowanie cukru wanilinowego. Warto jednak pamiętać o tym, aby masło miksować z cukrem pudrem, ponieważ wtedy łatwiej osiągnie się pożądaną konsystencję. Cukier wanilinowy możesz zamienić na ekstrakt z wanilii.

Masło z tego przepisu możesz zastąpić olejem roślinnym. Możesz też utrzeć jajka z cukrem, a później dodać roztopione i ostudzone masło. Jeśli jednak nie chcesz wyciągać miksera, możesz przygotować to ciasto bez jego użycia. Jest to wręcz najprostsze rozwiązanie, a do tego bardzo szybkie, ponieważ nie musisz ucierać przez ok. 10 min żadnych składników, a ciasto i tak wyjdzie dobre.

W jednej misce należy połączyć przesianą mąką, sól, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce należy dobrze wymieszać rozgniecione banany z jajkami, ekstraktem waniliowym, olejem roślinnym i cukrem pudrem. Do tej masy możesz dodać też jakieś dodatki (np. bakalie, migdały). Następnie trzeba wymieszać zawartość obu misek. Gdy wsypiesz produkty sypie do miski z bananami, ciasto trzeba mieszać za pomocą drewnianej łyżki do momentu połączenia się składników.

Nie musisz wykładać foremki papierem do pieczenia. Możesz ją wysmarować masłem i obtoczyć w bułce tartej (jej nadmiar należy wysypać). Przepis na ciasto bananowe możesz dowolnie modyfikować, aby dodać do niego swoje ulubione produkty. Odpowiednim dodatkiem do tego ciasta będą bakalie oraz cynamon. Jeżeli zdecydujesz się na polanie ciasta czekoladą, możesz potem je posypać różnymi dodatkami.

Alergeny w cieście bananowym

Lista alergenów dla ciasta bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta bananowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
275.13
233.86
Białko (g)
5.24
4.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
38.67
32.87
Węglowodany przyswajalne (g)
36.60
31.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.07
1.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
11.97
10.18
Tłuszcze nasycone (g)
7.54
6.41
Tłuszcze nienasycone (g)
4.43
3.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.58
3.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
0.72
Cholesterol (mg)
97.16
82.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
112.05
95.24
Witamina B6 (mg)
0.16
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.16
Witamina C (mg)
2.68
2.28
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.33
Witamina E (mg)
0.51
0.44
Retinol (µg (mcg))
109.61
93.17
Tiamina (mg)
0.23
0.19
Ryboflawina (mg)
0.41
0.34
Niacyna (mg)
1.76
1.50
Foliany (µg (mcg))
60.43
51.37
Beta karoten (µg (mcg))
26.45
22.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
135.33
115.03
Potas (mg)
246.60
209.61
Wapń (mg)
41.94
35.65
Fosfor (mg)
117.17
99.59
Magnez (mg)
26.38
22.42
Żelazo (mg)
2.51
2.13
Cynk (mg)
0.62
0.52
Miedź (mg)
0.16
0.14
Mangan (mg)
0.23
0.20
Brak danych dla: kakao 16% (proszek), jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bananowego 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bananowego

Koszt składników
25.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
260 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.73
Za 260 g
Cukier puder
100 g
4/5 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
1 i 1/4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Soda oczyszczona
2 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 2 g
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Masło
100 g
1/2 opakowania
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
25.30