Ciasto balladyna
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (250 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
- Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
- Galaretka - 2 opakowania (120 g)
- Maliny (500 g)
- Kajmak - 1 puszka (500 g)
Przepis na ciasto balladyna krok po kroku
Jajka rozdziel na białka i żółtka.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
Żółtka utrzyj z cukrem za pomocą miksera, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Do ciasta wmieszaj delikatnie ubite białka jaj. Przelej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty.
Przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu.
Śmietankę zmiksuj na gładki krem, dodaj cukier puder i serek mascarpone. Następnie dodaj ostudzoną żelatynę.
Naprzemiennie przełóż biszkopty kremem i masą kajmakową.
Na końcu przygotuj galaretkę, wyłóż ją na wierzch ciasta, dodaj świeże maliny.
-
Charlotte
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami i bezą
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat ciasta balladyna
Ciasto balladyna to delikatne ciasto przekładane wilgotnym biszkoptem i słodkim kremem, z dodatkiem galaretki i świeżych malin.
Wbrew pozorom przepis na ciasto balladyna jest szybkie i proste, a przede wszystkim pyszne, pokocha je każdy gość. Ciasto możesz podawać jako słodka przekąska w ciągu dnia dla całej swojej rodziny lub jako deser dla przyjaciół. Jest bardzo efektowne, dlatego świetnie sprawdzi się nawet jako tort na przyjęcie.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki na biszkopt, które z pewnością mas z w swoim domu. Dodatkowo serek mascarpone, ja użyłam w wersji tradycyjnej, która jest wysokooenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe nie korzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Zamiast serka w połączeniu ze śmietanką możesz użyć twarogu z wiaderka.
Oprócz tego będziesz potrzebować mąkę, cukier i masę kajmakową, na wierzch ciasta przydadzą się świeże maliny i galaretka. Ciasto możesz przygotować też z musem truskawkowym zamiast galaretki, obojętnie ja jaką wersję się zdecydujesz, ciasto będzie bardzo dobre. Niektóre przepisy na ciasto balladyna powstają z herbatnikami, ja jednak je pomijam, ciasto pięknie trzyma się bez nich. Mój przepis powstał przy użyciu zwykłej mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Jak zrobić ciasto balladyna dokładnie opisuję nieco niżej, poznaj mój prosty przepis i wypróbuj go.
Alergeny w cieście balladyna
Lista alergenów dla ciasta balladyna przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- kajmak
Wartości odżywcze ciasta balladyna
Mascarpone możesz zamienić na wersję light o niższej zawartości tłuszczu i cholesterolu.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
kakao,
śmietana,
mascarpone,
cukier,
żelatyna,
galaretka,
maliny,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.