Ciasto bajka

Opublikowano: 18.01.2022 r., 12:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto bajka podane na małym talerzyku.
Ciasto bajka
Ciasto bajka to przepyszny deser, który wspaniale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje. Jest bardzo ciekawy, a przy okazji naprawdę łatwy w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
313 kcal
Kcal w porcji
177 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier 3/4 szklanki (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Konfitura wiśniowa 1 słoik (300 g)
  • Galaretka 2 szt (140 g)
  • Budyń (proszek) 2 szt (80 g)
  • Mleko 2% (750 ml)
  • Biszkopty (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek

Przepis na ciasto bajkę krok po kroku

Żółtka oddziel od białek.

Żółtka ubij z cukrem.

Do żółtek przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.

Białka ubij i wlej małymi porcjami do pozostałych składników. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Galaretki zalej 3 szklankami ciepłej wody i zmieszaj je z dżemem. Całość odstaw do ostygnięcia.

Do 3/4 szklanki zimnego mleka wsyp 2 budynie i dokładnie wymieszaj.

Pozostałą część mleka zagotuj.

Do gotującego się mleka wlej rozrobiony proszek budyniowy i podgrzewaj, mieszając, aż do zgęstnienia.

Gotowy biszkopt przekrój na pół.

Dolną część posmaruj budyniem i ułóż na niej biszkopty.

Na biszkopty wylej galaretkę, a następnie wyłóż kolejną warstwę kremu budyniowego.

Całość przykryj drugą częścią biszkopta.

Jak oceniasz przepis na ciasto bajkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta bajki

Ciasto bajka to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy szukają smacznego i pięknie prezentującego się deseru. To ciasto takie właśnie jest. Składa się ze wspaniałego kremu na bazie budyniu, a także słodkiej galaretki. To ciasto, które wspaniale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach.

Przepis na ciasto bajkę będzie doskonałym wyborem dla początkujących kucharzy, dlatego, że jest niezwykle łatwe. Do jego przygotowania używa się tylko kilku podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Na to ciasto składają się trzy warstwy i każda z nich jest tak samo ważna. Bazę stanowi ciasto biszkoptowe, które dzięki odpowiednim proporcjom jest naprawdę delikatne i bardzo aksamitne. Robi się go z mąki pszennej i dość dużej ilości jajek. Dlatego ich wybór jest niezwykle ważny. Warto postawić na te ekologiczne, najlepiej z wolnego wybiegu. Dzięki czemu ciasto będzie smakowało lepiej i dostarczy nieco więcej cennych składników pokarmowych. Kolejną warstwę stanowi krem budyniowy. W tym przepisie sugerowany jest budyń waniliowy lub śmietankowy, by krem był naprawdę bardzo delikatny. Dzięki czemu wspaniale skomponuje się z resztą składników. Ostatnia warstwa zbudowana jest z kolorowych galaretek, a także konfitury. Najlepiej w tym wypadku sprawdzi się konfitura wiśniowa. Gdyż przełamuje świetnie słodycz wypieku i sprawia, że całość nie jest zbyt mdląca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto bajkę, w naprawdę łatwy sposób, ten sprawdzony przepis przypadnie ci do gustu. Do jego przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności ani profesjonalnych sprzętów. Przyda się za to piekarnik. Całość, choć wydaje się niezwykle skomplikowana ze względu na ilość warstw, tak naprawdę zajmuje niewiele czasu. Ten pomysł na domowe, a przy okazji naprawdę pięknie się prezentujące ciasto pozwoli stworzyć wypiek, jak z prawdziwych cukierni. Jest tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To dobre rozwiązanie dla miłośników słodkości z galaretkami, a także tych kochających ciasta z kremem.

Alergeny w cieście bajce

Lista alergenów dla ciasta bajki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze ciasta bajki

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(177g)
Energia (kcal)
176.97
313.23
Białko (g)
5.02
8.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(177g)
Węglowodany (g)
34.14
60.44
Węglowodany przyswajalne (g)
34.05
60.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(177g)
Tłuszcz (g)
2.28
4.04
Tłuszcze nasycone (g)
1.26
2.24
Tłuszcze nienasycone (g)
1.02
1.80
Cholesterol (mg)
54.46
96.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, konfitura wiśniowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(177g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.17
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.28
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.55
0.98
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.87
31.63
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(177g)
Sód (mg)
109.67
194.11
Potas (mg)
115.87
205.09
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
72.39
128.12
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
95.77
169.52
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.97
15.88
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
1.30
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.42
0.74
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta bajki 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta bajki

Koszt składników
44.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Konfitura wiśniowa
300 g
1 słoik
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Galaretka
140 g
2 szt
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.36
Za 140 g
Budyń (proszek)
80 g
2 szt
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Biszkopty
150 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Koszt składników
44.20