Przepis na ciasto ananasowo kokosowe krok po kroku
- Mąka orkiszowa 400 g 2 szklanki
- Jajko 6 szt.
- Masło 200 g 1 kostka
- Ananas w puszce 300 g
- Wiórki kokosowe 240 g
- Proszek do pieczenia 20 g
- Cukier 200 g 1 szklanka
W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy.
Dodaj jajka i zmiksuj.
Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie.
Ananasa pokrój w kostkę, dodaj go wraz z wiórkami kokosowymi do ciasta i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 45-50 minut.
Ciasto wystudź przed pokrojeniem.

(liczba kalorii)
Ciasto ananasowo kokosowe - cechy przepisu
Więcej o cieście ananasowo kokosowym
Ciasto ananasowo kokosowe to doskonały pomysł na słodki deser. Ciasto jest dobre jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na ciasto ananasowo kokosowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, cukier, ananas w puszce, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, jajka, masło.
Jak zrobić ciasto ananasowo kokosowe? W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie. Ananasa pokrój w kostkę, dodaj go wraz z wiórkami kokosowymi do ciasta i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 45-50 minut. Ciasto wystudź przed pokrojeniem.
Ananas to roślina uprawiana głównie w Ameryce Południowej. Ananas jest owocem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, dzięki któremu lepiej pracują nasze jelita. Ananas zawiera bromelinę, jest to enzym rozkładający białka. Ma on szerokie zastosowanie, począwszy od kuchni, skończywszy na przemyśle kosmetycznym. Bromelaina w kuchni znajduje zastosowanie w procesie zmiękczania mięsa. W naszym organizmie może być wykorzystana jako środek ułatwiający trawienie. Ma także silne działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości. Odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
Podsumowując pyszne ciasto z wiórkami kokosowymi jest bardzo dobrym dodatkiem do kawy i herbaty. Ananas z puszki jest dobrym pomysłem na wzbogacenie ciasta w owoce poza sezonem letnim, kiedy dostęp do owoców jest utrudniony. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na smaczny placek z ananasem.
Wartości odżywcze ciasta ananasowo kokosowego
Energia i białka
(165g)
Węglowodany w cieście ananasowo kokosowym
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy w przepisie na ciasto ananasowo kokosowe
(165g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto ananasowo kokosowe
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście ananasowo kokosowym
Lista alergenów dla ciasta ananasowo kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło