Ciasto ananasowo kokosowe

Opublikowano: 05.01.2022 r., 11:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie ciasto ananasowo-kokosowe
Ciasto ananasowo kokosowe
Ciasto ananasowo kokosowe to doskonała propozycja na słodki dodatek do kawy i herbaty. Ciasto jest nisko kaloryczne i świetnie sprawdza się dla osób dbających o linię.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
578 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa - 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Ananas w puszce (300 g)
  • Wiórki kokosowe (240 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na ciasto ananasowo kokosowe krok po kroku

W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy.

Dodaj jajka i zmiksuj.

Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie.

Ananasa pokrój w kostkę, dodaj go wraz z wiórkami kokosowymi do ciasta i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 45-50 minut.

Ciasto wystudź przed pokrojeniem.

Jak oceniasz przepis na ciasto ananasowo kokosowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta ananasowo kokosowego

Ciasto ananasowo kokosowe to doskonały pomysł na słodki deser. Ciasto jest dobre jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na ciasto ananasowo kokosowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, cukier, ananas w puszce, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, jajka, masło.

Jak zrobić ciasto ananasowo kokosowe? W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij do powstania białej masy. Dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę orkiszową i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie. Ananasa pokrój w kostkę, dodaj go wraz z wiórkami kokosowymi do ciasta i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 45-50 minut. Ciasto wystudź przed pokrojeniem.

Ananas to roślina uprawiana głównie w Ameryce Południowej. Ananas jest owocem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, dzięki któremu lepiej pracują nasze jelita. Ananas zawiera bromelinę, jest to enzym rozkładający białka. Ma on szerokie zastosowanie, począwszy od kuchni, skończywszy na przemyśle kosmetycznym. Bromelaina w kuchni znajduje zastosowanie w procesie zmiękczania mięsa. W naszym organizmie może być wykorzystana jako środek ułatwiający trawienie. Ma także silne działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości. Odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

Podsumowując pyszne ciasto z wiórkami kokosowymi jest bardzo dobrym dodatkiem do kawy i herbaty. Ananas z puszki jest dobrym pomysłem na wzbogacenie ciasta w owoce poza sezonem letnim, kiedy dostęp do owoców jest utrudniony. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na smaczny placek z ananasem.

Alergeny w cieście ananasowo kokosowym

Lista alergenów dla ciasta ananasowo kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta ananasowo kokosowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ananasowo kokosowe to zdrowa alternatywa dla gotowych słodyczy. Ciasto zawiera dużą ilość błonnika. Jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Ciasto jest niskokaloryczne i świetnie sprawdza się w diecie osób odchudzających się.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
350.73
578.70
Białko (g)
7.55
12.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
35.98
59.37
Węglowodany przyswajalne (g)
30.35
50.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.63
9.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
21.07
34.76
Tłuszcze nasycone (g)
16.35
26.99
Tłuszcze nienasycone (g)
4.71
7.77
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
98.08
161.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
112.54
185.70
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.32
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.97
3.26
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.64
Witamina E (mg)
0.54
0.90
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
110.65
182.57
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.19
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.16
0.26
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.04
21.51
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.78
37.59
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
35.64
58.81
Potas (mg)
248.32
409.73
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
79.15
130.59
Fosfor (mg)
153.11
252.64
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.19
30.01
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.76
2.90
Cynk (mg)
0.58
0.95
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.24
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ananasowo kokosowego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ananasowo kokosowego

Koszt składników
36.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
400 g
2 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ananas w puszce
300 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 300 g
Wiórki kokosowe
240 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 240 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
36.10