Przepis na ciasto amerykańskie krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Jajko 5 szt.
- Olej rzepakowy 150 ml
- Kakao 16% (proszek) 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
- Proszek do pieczenia 40 g
- Jabłko 600 g 3 duże sztuki
- Orzechy włoskie 200 g
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij.
Dodaj olej, przesiej mąkę pszenną, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko.
Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta wraz z jabłkami i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40-45 minut.
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Jabłecznik z bezą
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami
-
Szybkie ciasto z jabłkami i olejem
-
Kruche ciasto z jabłkami
-
Wilgotne ciasto z jabłkami
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka Thermomix
-
Jabłecznik na biszkopcie
-
Ciasto z musem jabłkowym
-
Ciasto na kefirze
-
Szybkie ciasto z jabłkami

(liczba kalorii)
Ciasto amerykańskie - cechy przepisu
Więcej o cieście amerykańskim
Ciasto amerykańskie to świetny pomysł na pyszne ciasto z jabłkami. Domowe ciasto z orzechami jest bardzo szybkie do upieczenia. Przepis na ciasto amerykańskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, kakao, jabłka, orzechy włoskie, cynamon.
Jak zrobić ciasto amerykańskie? Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij. Dodaj olej, przesiej mąkę pszenną, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko. Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta wraz z jabłkami i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Jabłka są bardzo popularnymi na całym świecie owocami o szerokim wykorzystaniu w kuchni. Można je przygotowywać w wersji słodkiej i jako dodatek do dań wytrawnych. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są także źródłem pektyn owocowych, które pozwalają na przygotowywanie konfitur bez dodatku cukru. Jabłka są świetnym źródłem witaminy C, która poprawia produkcję kolagenu w organizmie i wzmacnia naczynia krwionośne.
Podsumowując pyszne domowe ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto jest dobre do przechowywania przez 3-4 dni pod przykryciem. Placek z jabłkami możesz przygotować z dodatkiem innych orzechów takich jak migdały, nerkowce lub pekan.
Wartości odżywcze ciasta amerykańskiego
Energia i białka
(165g)
Węglowodany w cieście amerykańskim
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy w przepisie na ciasto amerykańskie
(165g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto amerykańskie
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście amerykańskim
Lista alergenów dla ciasta amerykańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie