Przepis na ciasto amerykańskie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij.

Dodaj olej, przesiej mąkę pszenną, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko.

Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta wraz z jabłkami i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40-45 minut.

Ciasto amerykańskie podane na jasnym materiale. Całość znajduje się na drewnianym blacie.
Ciasto amerykańskie
Koszt przygotowania dania
25.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
499 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Ciasto amerykańskie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście amerykańskim

Ciasto amerykańskie to świetny pomysł na pyszne ciasto z jabłkami. Domowe ciasto z orzechami jest bardzo szybkie do upieczenia. Przepis na ciasto amerykańskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, kakao, jabłka, orzechy włoskie, cynamon.

Jak zrobić ciasto amerykańskie? Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij. Dodaj olej, przesiej mąkę pszenną, kakao, cynamon i proszek do pieczenia, zmiksuj krótko. Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta wraz z jabłkami i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Jabłka są bardzo popularnymi na całym świecie owocami o szerokim wykorzystaniu w kuchni. Można je przygotowywać w wersji słodkiej i jako dodatek do dań wytrawnych. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są także źródłem pektyn owocowych, które pozwalają na przygotowywanie konfitur bez dodatku cukru. Jabłka są świetnym źródłem witaminy C, która poprawia produkcję kolagenu w organizmie i wzmacnia naczynia krwionośne.

Podsumowując pyszne domowe ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto jest dobre do przechowywania przez 3-4 dni pod przykryciem. Placek z jabłkami możesz przygotować z dodatkiem innych orzechów takich jak migdały, nerkowce lub pekan.

Wartości odżywcze ciasta amerykańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
302.82 kcal
499.65 kcal
Białko
7.30 g
12.05 g

Węglowodany w cieście amerykańskim

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
31.85 g
52.55 g
Węglowodany przyswajalne
29.32 g
48.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.54 g
4.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
17.56 g
28.98 g
Tłuszcze nasycone
2.83 g
4.67 g
Tłuszcze nienasycone
14.73 g
24.31 g
Cholesterol
55.90 mg
92.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto amerykańskie

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina B6
0.12 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.66 mg
2.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
51.63 µg (mcg)
85.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto amerykańskie

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
23.77 mg
39.22 mg
Potas
198.88 mg
328.15 mg
Wapń
40.66 mg
67.09 mg
Fosfor
136.77 mg
225.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
42.27 mg
69.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.24 mg
3.70 mg
Cynk
0.97 mg
1.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.34 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta amerykańskiego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście amerykańskim

Lista alergenów dla ciasta amerykańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasta amerykańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Jabłko
600 g
3 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
1.67
Za 600 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Koszt składników
46.10
Jak oceniasz przepis na ciasto amerykańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób