Ciasto ambasador
- Jajko (8 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (135 g)
- Cukier - 1,3 szklanki (270 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 4 łyżki (27 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (23 g)
- Mleko 1,5% (500 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 6 łyżek (40 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 4 łyżki (25 g)
- Brzoskwinie w syropie - 1 puszka (420 g)
- Wiśnie (300 g)
- Masło - 2 kostki (400 g)
Przepis na ciasto ambasador krok po kroku
Do dwóch dużych misek wbij osobno żółtka i białka z 8 jajek.
Do żółtek dodaj cukier i ubij na puszystą jasną pianę przez minimum 5 minut. Gdy masa będzie puszysta dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Białka ubij na puszystą sztywną pianę i dodawaj partiami do żółtek, delikatnie rozmieszaj każdą porcję.
Ciasto rozdziel na dwie części i do jednej dodaj kakao i delikatnie je rozmieszaj.
Ciasto przelej do dwóch foremek o tych samych wymiarach i piecz około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
Do garnka wlej mleko, dodaj odrobinę ekstraktu waniliowego, żółtka oraz mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier. Całość łagodnie podgrzewaj cały czas intensywnie mieszając aż zgęstnieje. Pozostaw do wystudzenia.
Masło ubij na puszystą masę i dodawaj po łyżce budyniu ciągle mieszając.
Biszkopty przekrój na pół.
Na desce połóż połówkę jasnego biszkoptu, posmaruj 1/5 kremu i wciśnij w niego połowę pokrojonych brzoskwiń z puszki.
Na wierzch połóż połówkę biszkoptu kakaowego, porcję masy i połowę wiśni z syropu.
Warstwę przykryj jasnym biszkoptem i czynności powtórz. Ostatnią warstwę biszkoptu kakaowego posmaruj ostatnią częścią kremu.
Ciasto wstaw do lodówki na 1 godzinę.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Kremówka papieska
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat ciasta ambasador
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto ambasador to wyjątkowe w smaku i bogate w składniki ciasto. Domowe ciasto może zostać wykonane w wielu wersjach smakowych. Jednak tradycyjne przygotowane jest z klasycznego i czekoladowego biszkoptu z kremem maślanym oraz z brzoskwiniami i wiśniami. Jedna z mas może być wykonana w czekoladowej wersji smakowej. Placek z owocami możesz wykonać także z jabłkami oraz z bakaliami a masę przyrządzić z serem. Placek możesz przygotować także w wersji bez pieczenia. Skrócisz tym czas jego przygotowania. Masa do ambasadora to tradycyjna waniliowa masa budyniowo-maślana jednak możesz przygotować też w wersji czekoladowej. Przepis na ciasto ambasador jest dość pracochłonne ale mimo to nie jest trudne w wykonaniu.
Ciasto ambasador to fajną propozycja na ciasto z kremem oraz z owocami. Do jego przygotowania możesz użyć świeżych owoców ale również tych z puszki czy słoika w sezonie zimowym.
Alergeny w cieście ambasador
Lista alergenów dla ciasta ambasador przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta ambasador
Ciasto ambasador to niezwykle bogate w smaku ciasto. Zawiera sporo składników z tego powodu zawiera również sporo cukru. Dlatego ciasto powinno być spożywane okazjonalnie aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.