Ciasto a'la tiramisu z kajmakiem bez pieczenia
- Śmietanka kremowa 30% (660 g)
- Mascarpone (500 g)
- Kajmak (450 g)
- Czekolada biała (400 g)
- Kawa, gotowy napar bez cukru (180 ml)
- Biszkopty (150 g)
Przepis na ciasta a'la tiramisu z kajmakiem bez pieczenia krok po kroku
Przygotuj tortownicę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Masa: w garnku umieść połamaną na kawałki czekoladę. Dolej do niej śmietankę i zacznij podgrzewać masę tylko do rozpuszczenia składników. Masa nie może się gotować. Ostudź całkowicie.
Gdy masa będzie zimna dodaj do niej mascarpone. Ubijaj, ale nie za długo, ponieważ masa mogłaby się przebić. Masa nie będzie bardzo sztywna, ale podczas chłodzenia się stężeje.
Zaparz kawę (ilość i tak można dostosować pod siebie). Nie słódź jej.
Biszkopty namaczaj przez chwilkę i układaj połowę na dnie.
Na namoczone biszkopty wyłóż połowę kajmaku.
Na kajmak wylej połowę masy z białej czekolady. Posyp kakao.
Powtórz czynność raz jeszcze - powstaną dwie warstwy.
Całość owiń folią i wstaw do lodówki, by wszystko się schłodziło. Najlepiej na całą noc.
-
Tradycyjne tiramisu
-
Tiramisu bez jajek
-
Tort tiramisu
-
Ciasto tiramisu
-
Fit tiramisu
-
Tiramisu z mascarpone
-
Tiramisu z mascarpone i śmietaną
-
Tiramisu bez pieczenia
-
Tiramisu truskawkowe
-
Tiramisu z truskawkami
-
Tiramisu Thermomix
-
Biszkopty do tiramisu
-
Tiramisu na biszkopcie
-
Tiramisu z malinami
-
Ciasto z biszkoptami podłużnymi
-
Wegańskie tiramisu
-
Keto tiramisu bezglutenowe
-
Krem do tiramisu
-
Tiramisu
Więcej informacji na temat ciasta a'la tiramisu z kajmakiem bez pieczenia
Ekspresowe, mega uproszczone ciasto przypominające tiramisu z dodatkowym kajmakiem. Składa się tylko z sześciu składników i robi się bardzo szybko. Idealne! Ciasto jest bardzo kremowe i puszyste. To ciasto nie wymaga pieczenia. Jest ciastem na zimno – ciasto bez pieczenia. Dla wielbicieli ciast „masiastych” to będzie raj. Ciasto w większości składa się z masy właśnie. Proste składniki: biszkopty, kawa, śmietanka, biała czekolada, mascarpone oraz kakao i kajmak – tylko tyle potrzeba by zrobić ten przepis.
Ciasto imituje tiramisu. Jest to jednak wersja bardzo uproszczona. Prawdziwe tiramisu zawiera żółtko jaja oraz alkohol. W tym przepisie kroki te się pomija. Jest to po prostu bardzo szybki sposób na wykonanie ciasta, jeśli nie przepada się za klasyczną wersją z tymi składnikami. Dla osób nie spożywających alkoholu taki deser będzie dobrym rozwiązaniem.
Do zrobienia przepisu nie dodaje się cukru. Czekolada, biszkopty i kajmak są wystarczająco słodkie. Jeżeli ograniczasz cukier można użyć w przepisie biszkoptów bez dodatku cukru oraz białej czekolady bez dodatku cukru. Biszkopty można zrobić również samemu. Nie tylko w wersji bez dodatku cukru, ale także na przykład z użyciem mąki pełnoziarnistej. Kakao użyj tego prawdziwego, nie tego „przeznaczonego dla dzieci”, które dodatkowo jest słodzone. Jeśli chodzi o kajmak, to są na rynku dostępne różne produkty, które mają zastępować kajmak bez dodatku cukru. Często jednak smak i konsystencja się różni i nie każdemu to może odpowiadać. Istnieje też opcja zrobienia samemu takiej masy kajmakowej. Wtedy gotuje się śmietankę, masło i erytrytol. Jest szansa, że karmel może powstać. Zamiast śmietanki można dodać mleko kokosowe, które jest fajnym zamiennikiem śmietanki.
Przepis jest wysokokaloryczny. Zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego oraz cukru. Nie jest to dobre, gdy jemy to w nadmiarze. Warto o tym wiedzieć i zachowywać umiar. Mimo wszystko indeks glikemiczny nie jest wysoki. Dodatek tłuszczu i białka obniża indeks glikemiczny.
Alergeny w cieście a'la tiramisu z kajmakiem bez pieczenia
Lista alergenów dla ciasta a'la tiramisu z kajmakiem bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
- kajmak
- Czekolada biała
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze ciasta a'la tiramisu z kajmakiem bez pieczenia
Przepis zawiera sporo cukru i tłuszczów nasyconych. Nie jest to to dobry przepis na redukowanie kilokalorii, ponieważ deser zawiera ich sporo. Ma jednak niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.