Ciastka z twarogiem
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Ser twarogowy tłusty (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na ciastka z twarogiem krok po kroku
W misce umieść masło i wsyp cukier.
Zmiksuj masło do powstania białej masy.
Wbij jajka i zmiksuj.
Do masy dodaj mąkę pszenną, twaróg i proszek do pieczenia.
Zmiksuj masę na ciastka.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Na blaszkę wykładaj łyżką masę na ciastka.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.
Ciasteczka podawaj na paterze.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat ciastek z twarogiem
Ciastka z twarogiem to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Kruche ciasteczka z dodatkiem twarogu to sprawdzony przepis na dodatek do kawy lub herbaty. Domowe ciasteczka można przygotować także z dodatkiem siekanej czekolady. Przepis na ciastka z twarogiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, twaróg tłusty, masło.
Jak zrobić ciastka z twarogiem? W misce umieść masło i wsyp cukier. Zmiksuj masło do powstania białej masy. Wbij jajka i zmiksuj. Do masy dodaj mąkę pszenną, twaróg i proszek do pieczenia. Zmiksuj masę na ciastka. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładaj łyżką masę na ciastka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Ciasteczka podawaj na paterze.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.
Podsumowując: domowe ciasteczka z białym serem to najlepsze ciasteczka także dla dzieci. Pyszne ciastka można przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Ciasteczka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Do ciastek dodać można także siekane orzechy lub czekoladę. Ciasteczka są kruche i mają bardzo maślany smak. Ciastka sprawdzą się także z dodatkiem suszonych owoców.
Alergeny w ciastkach z twarogiem
Lista alergenów dla ciastek z twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Masło
Wartości odżywcze ciastek z twarogiem
Ciastka z twarogiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ciastka przygotować można bez dodatku cukru, zamiast tego dodaj do nich ksylitol i erytrytol. Ciasteczka przygotować można z dodatkiem mąki orkiszowej.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
twaróg,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.