Ciastka z mlekiem skondensowanym
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
- Kakao 16% (proszek) - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
- Masło (250 g)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na ciastka z mlekiem skondensowanym krok po kroku
Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej pokrojone w kostkę masło, mleko z puszki, kakao i proszek do pieczenia.
Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
Ciasto podziel na 30 równych kawałków i z każdego z nich przygotuj okrągłe ciastka.
Na wierzchu ciastek widelcem wykonaj wzór.
Ciastka ułóż na blasze.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciastek z mlekiem skondensowanym
Ciastka z mlekiem skondensowanym to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasteczka kruche. Masa na ciastka powinna zostać bardzo dobrze schłodzona przed pieczeniem. Przepis na ciastka z mlekiem skondensowanym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko skondensowane, kakao, masło, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciastka z mlekiem skondensowanym? Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej pokrojone w kostkę masło, mleko z puszki, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Ciasto podziel na 30 równych kawałków i z każdego z nich przygotuj okrągłe ciastka. Na wierzchu ciastek widelcem wykonaj wzór. Ciastka ułóż na blasze. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut.
Mąka pszenna jest produktem pochodzenia zbożowego. Mąka pszenna jest najczęściej używanym produktem w naszej kuchni do przygotowania różnego rodzaju słodkich i wytrawnych wypieków. Mąka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi. Dlatego mąka nie jest dobrym wyborem dla osób z problemami metabolicznymi. Mąka zawiera gluten, który podczas wyrabiania ciasta nadaje mu elastycznej konsystencji. Osoby mające nietolerancję glutenu powinny go bezwzględnie unikać. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są między innymi za prawidłowy metabolizm różnych substancji w naszym organizmie.
Podsumowując pyszne ciastka są dobre jako deser podane z kawą lub herbatą podczas spotkania ze znajomymi. Prosty przepis na ciastka możesz także wykorzystać do przygotowania spodu do sernika lub tarty. Szybkie do zrobienia ciastka są dobrym pomysłem na deser dla niezapowiedzianych gości. Kakaowe ciasta mogą posłużyć także jako baza do deserów w pucharku.
Alergeny w ciastkach z mlekiem skondensowanym
Lista alergenów dla ciastek z mlekiem skondensowanym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Masło
Wartości odżywcze ciastek z mlekiem skondensowanym
Ciastka z mlekiem skondensowanym to słodki domowy wyrób. Ciastka zawierają dużą ilość cukru i szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, dlatego nie są dobrym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
-
mąka pszenna,
mleko,
kakao,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.