Ciastka z mąki ryżowej

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciastka z mąki ryżowej podane w ozdobnej misce w towarzystwie dżemu i orzechów.
Ciastka z mąki ryżowej
Ciastka z mąki ryżowej to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale również zdrowych słodkości. Zrobisz je w kilka minut z tym przepisem.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
782 kcal
Kcal w porcji
186 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka ryżowa (170 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (200 g)
  • Masło (200 g)
  • Wiórki kokosowe (20 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciastka z mąki ryżowej krok po kroku

Z podanych składników zagnieć ciasto.

Uformuj małe kulki.

Wyłóż na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia.

Dnem szklanki rozpłaszcz kulki.

Ciasteczka piecz w 180 st. C przez 25 min.

Jak oceniasz przepis na ciastka z mąki ryżowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat ciastek z mąki ryżowej

Ciastka z mąki ryżowej to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale również zdrowych słodkości. Zrobisz je w kilka minut z tym przepisem.

Przepis na ciastka z mąki ryżowej to doskonały pomysł na domowe słodycze bezglutenowe. Wystarczy kilka chwil, by stworzyć naprawdę smaczne ciastka, których głównym składnikiem jest mąka ryżowa. Mąka ryżowa jest bogata w niacynę, witaminę B6, witaminę B1 oraz magnez, żelazo i cynk. Witaminy i składniki mineralne wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie. Występująca w dwóch odmianach (białej oraz brązowej) mąka ryżowa to doskonały produkt dla wszystkich tych osób, które zmagają się z problemem bolesnych zaparć, a nawet nietolerancji glutenu. Dodatkowo produkowana z wysokiej jakości ryżu mąka, jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu naprawdę wiele różnych cennych składników odżywczych. Ma neutralny smak i biały kolor, łatwo się trawi i jest uważana za hipoalergiczną. To świetny przykład mąki bezglutenowej, dzięki której można przygotować niezwykłe wypieki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka z mąki ryżowej, by były tanie, proste i szybkie, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Jeśli nie możesz jeść produktów zawierających gluten, to zapewne często szukasz w sklepie wersji bezglutenowych. Niestety nie są one tanie. Jednak słodycze bez tego białka możesz zrobić samodzielnie w domu. Ten przepis udowadnia, że mogą być łatwe. Jeśli kruche, maślane ciasteczka są Twoimi ulubionymi, koniecznie wypróbuj te z tego przepisu. Ciasteczka przygotowane z tego przepisu możesz upiec na co dzień, jako dodatek do kawy, ale również na specjalne okazje. Jeśli lubisz, możesz je też udekorować. Idealnie sprawdzi się w tym celu roztopiona czekolada. Pokrycie nią ciastek sprawi, że będą nieco słodsze, smaczniejsze, a przy okazji również bardziej apetyczne. Możesz wykorzystać każdy rodzaj czekolady. Jeśli jednak jesteś na diecie bezglutenowej, zadbaj, by czekolada również nie zawierała tego białka. Wystarczy wybierać taką z symbolem przekreślonego kłosa.

Alergeny w ciastkach z mąki ryżowej

Lista alergenów dla ciastek z mąki ryżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciastek z mąki ryżowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza dużo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(186g)
Energia (kcal)
420.92
782.91
Białko (g)
4.46
8.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(186g)
Węglowodany (g)
45.23
84.13
Węglowodany przyswajalne (g)
44.25
82.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
1.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(186g)
Tłuszcz (g)
25.51
47.45
Tłuszcze nasycone (g)
17.07
31.76
Tłuszcze nienasycone (g)
8.43
15.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.12
13.25
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
2.44
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
137.34
255.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(186g)
Witamina A (µg (mcg))
214.74
399.41
Witamina B6 (mg)
0.15
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.44
Witamina C (mg)
0.08
0.15
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.81
Witamina E (mg)
0.85
1.58
Retinol (µg (mcg))
211.32
393.05
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.12
0.22
Niacyna (mg)
0.62
1.16
Foliany (µg (mcg))
12.87
23.94
Beta karoten (µg (mcg))
41.58
77.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(186g)
Sód (mg)
35.55
66.13
Potas (mg)
134.54
250.24
Wapń (mg)
50.16
93.29
Fosfor (mg)
121.84
226.61
Magnez (mg)
13.52
25.15
Żelazo (mg)
0.62
1.15
Cynk (mg)
0.54
1.01
Miedź (mg)
0.07
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek z mąki ryżowej 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek z mąki ryżowej

Koszt składników
25.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
170 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 170 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Wiórki kokosowe
20 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
25.10