Ciastka z mąki ryżowej
- Mąka ryżowa (170 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (200 g)
- Masło (200 g)
- Wiórki kokosowe (20 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
Przepis na ciastka z mąki ryżowej krok po kroku
Z podanych składników zagnieć ciasto.
Uformuj małe kulki.
Wyłóż na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia.
Dnem szklanki rozpłaszcz kulki.
Ciasteczka piecz w 180 st. C przez 25 min.
-
Beza pavlova
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Fit sernik na zimno
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Muffinki bezglutenowe
-
Ciastka z mąki kokosowej
-
Ciastka marchewkowe
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe
Więcej informacji na temat ciastek z mąki ryżowej
Ciastka z mąki ryżowej to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale również zdrowych słodkości. Zrobisz je w kilka minut z tym przepisem.
Przepis na ciastka z mąki ryżowej to doskonały pomysł na domowe słodycze bezglutenowe. Wystarczy kilka chwil, by stworzyć naprawdę smaczne ciastka, których głównym składnikiem jest mąka ryżowa. Mąka ryżowa jest bogata w niacynę, witaminę B6, witaminę B1 oraz magnez, żelazo i cynk. Witaminy i składniki mineralne wpływają na prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie. Występująca w dwóch odmianach (białej oraz brązowej) mąka ryżowa to doskonały produkt dla wszystkich tych osób, które zmagają się z problemem bolesnych zaparć, a nawet nietolerancji glutenu. Dodatkowo produkowana z wysokiej jakości ryżu mąka, jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu naprawdę wiele różnych cennych składników odżywczych. Ma neutralny smak i biały kolor, łatwo się trawi i jest uważana za hipoalergiczną. To świetny przykład mąki bezglutenowej, dzięki której można przygotować niezwykłe wypieki.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka z mąki ryżowej, by były tanie, proste i szybkie, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Jeśli nie możesz jeść produktów zawierających gluten, to zapewne często szukasz w sklepie wersji bezglutenowych. Niestety nie są one tanie. Jednak słodycze bez tego białka możesz zrobić samodzielnie w domu. Ten przepis udowadnia, że mogą być łatwe. Jeśli kruche, maślane ciasteczka są Twoimi ulubionymi, koniecznie wypróbuj te z tego przepisu. Ciasteczka przygotowane z tego przepisu możesz upiec na co dzień, jako dodatek do kawy, ale również na specjalne okazje. Jeśli lubisz, możesz je też udekorować. Idealnie sprawdzi się w tym celu roztopiona czekolada. Pokrycie nią ciastek sprawi, że będą nieco słodsze, smaczniejsze, a przy okazji również bardziej apetyczne. Możesz wykorzystać każdy rodzaj czekolady. Jeśli jednak jesteś na diecie bezglutenowej, zadbaj, by czekolada również nie zawierała tego białka. Wystarczy wybierać taką z symbolem przekreślonego kłosa.
Alergeny w ciastkach z mąki ryżowej
Lista alergenów dla ciastek z mąki ryżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciastek z mąki ryżowej
To zdrowa opcja, która dostarcza dużo białka.
Energia i białka
(186g)
Węglowodany
(186g)
Tłuszcze
(186g)
Witaminy
(186g)
Składniki mineralne
(186g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.