Ciastka z mąki kokosowej
- Mąka kokosowa (140 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Proszek do pieczenia - bezglutenowy (20 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (30 g)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
Przepis na ciastka z mąki kokosowej krok po kroku
Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol i ubij.
Dodaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia, miękkie masło, masło orzechowe, kakao i wymieszaj.
Formuj okrągłe kulki i spłaszcz je w dłoniach.
Wyłóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15-17 minut.
Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Beza pavlova
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Fit sernik na zimno
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Muffinki bezglutenowe
-
Ciastka marchewkowe
-
Ciasto z mąki kukurydzianej
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe
Więcej informacji na temat ciastek z mąki kokosowej
Ciastka z mąki kokosowej to świetny pomysł na pyszne bezglutenowe ciasteczka. Prosty przepis na ciastka z mąki kokosowej przygotujesz bez większego doświadczenia cukierniczego. Zdrowe ciastka przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąka kokosowa, jajka, ksylitol, masło orzechowe, kakao, proszek do pieczenia oraz masło.
Jak zrobić ciastka z mąki kokosowej? Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol i ubij. Dodaj mąkę kokosową, proszek do pieczenia, masło orzechowe, miękkie masło, kakao i wymieszaj. Formuj okrągłe kulki i spłaszcz je w dłoniach. Wyłóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-17 minut.
Mąka kokosowa produkowana jest z miąższu kokosa. Posiada bardzo dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit. Mąka kokosowa jest także źródłem kwasów tłuszczowych. Kwasy te mają silne działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy te są tak naprawdę rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Nadaje im odpowiednią teksturę oraz cudowny aromat. Masło z orzechów arachidowych jest także źródłem kwasów tłuszczowych sprawia to, że zawiera sporo kalorii, dlatego uważaj na jego spożycie, jeśli dbasz o linię. Jajka użyte do przygotowania ciastek są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując smaczne ciasteczka dla dzieci są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Bezglutenowe ciasteczka można przechowywać w szczelnej puszce przez około 7 dni. Pyszne ciastka możesz przygotować z dodatkiem przyprawy do piernika.
Alergeny w ciastkach z mąki kokosowej
Lista alergenów dla ciastek z mąki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciastek z mąki kokosowej
Ciastka z mąki kokosowej to zdrowe ciasteczka niezawierające glutenu. Ciastka słodzone ksylitolem nie podnoszą szybko poziomu cukru we krwi. Mają niski indeks glikemiczny, więc mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.