Ciastka z ciasta francuskiego z dżemem

Opublikowano: 07.12.2022 r., 6:21 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciastka z ciasta francuskiego z dżemem
Ciastka z ciasta francuskiego z dżemem
Poznaj przepis na najlepsze ciastka z ciasta drożdżowego z dżemem, idealne na deser lub imprezę.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
135 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie (375 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha

Przepis na ciastka z ciasta francuskiego z dżemem krok po kroku

Ciasto francuskie pokrój wzdłuż na 3 grube paski, a następnie pionowo na 5 części.

Na środku każdego kwadratowego kawałka ułóż porcję dżemu.

Rogi każdego z kwadratów połącz na środku, tworząc sakiewkę.

Jajko roztrzep widelcem i pędzelkiem posmaruj wierzch ciasteczek.

Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciastka z ciasta francuskiego z dżemem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat ciastek z ciasta francuskiego z dżemem

Domowe ciastka z ciasta francuskiego z dżemem to świetny pomysł na pyszny deser lub podwieczorek. Idealnie sprawdzą się jako coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, a także poczęstunek podczas na imprezę i spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Odpowiednio zawinięte i udekorowane pięknie ładnie się na stole i przyciągają wzrok. Mimo że wyroby z ciasta francuskiego początkowo mogą wydawać się trudne i pracochłonne w przygotowaniu, tak naprawdę może to być bardzo proste. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka z ciasta francuskiego, aby były pyszne, smaczne i dobre na każdą okazję koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis. Dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego i gotowego dżemu ze słoika możesz zaoszczędzić mnóstwo czasu i przygotować te ciasteczka nawet na ostatnią chwilę. Mimo wykorzystania gotowych składników nasze ciastka z ciasta francuskiego z dżemem są równie smaczne co te wykonane samodzielnie „od zera”. Oczywiście, jeśli lubisz i masz więcej czasu, który możesz poświęcić na ich przygotowanie, możesz samodzielnie zrobić równie ciasto francuskie, a nawet dżem owocowy. Pamiętaj jednak, że wtedy przygotowanie ciastek może zająć Ci nawet kilka godzin. Zgodnie z naszym przepisem, ciasto francuskie wystarczy podzielić na kwadraty o równych wymiarach, na każdą porcję ciasta nakładać porcje dżemu i zawijać w sakiewki. To wszystko, co musisz zrobić, aby ciastka były gotowe do pieczenia, przed wstawieniem do piekarnika warto jednak posmarować je rozkłóconym jajkiem, aby były chrupiące i zarumienione. Ciasto francuskie co prawda jest tłuste i wysokokaloryczne, jednak jeśli na co dzień Twoja dieta jest zdrowa, dobrze zbilansowana, jego okazjonalna obecność w diecie nie będzie niczym niebezpiecznym dla zdrowia. Koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis na ciastka z ciasta francuskiego z dżemem, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją.

Alergeny w ciastkach z ciasta francuskiego z dżemem

Lista alergenów dla ciastek z ciasta francuskiego z dżemem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciastek z ciasta francuskiego z dżemem

na 100g gotowej potrawy

Warto wybrać dżem niskosłodzony lub z ksylitolem zamiast cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
388.40
135.94
Białko (g)
5.44
1.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
38.84
13.60
Węglowodany przyswajalne (g)
37.48
13.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.37
0.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
23.54
8.24
Tłuszcze nasycone (g)
7.27
2.54
Tłuszcze nienasycone (g)
16.27
5.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.18
4.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.09
1.08
Cholesterol (mg)
32.48
11.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A (µg (mcg))
13.97
4.89
Witamina B6 (mg)
0.03
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.03
Witamina C (mg)
4.76
1.67
Witamina E (mg)
0.48
0.17
Retinol (µg (mcg))
13.97
4.89
Tiamina (mg)
0.24
0.09
Ryboflawina (mg)
0.21
0.07
Niacyna (mg)
2.51
0.88
Foliany (µg (mcg))
56.25
19.69
Beta karoten (µg (mcg))
1.59
0.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
160.61
56.21
Potas (mg)
67.09
23.48
Wapń (mg)
10.84
3.79
Fosfor (mg)
55.22
19.33
Magnez (mg)
11.84
4.14
Żelazo (mg)
1.68
0.59
Cynk (mg)
0.44
0.16
Miedź (mg)
0.08
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek z ciasta francuskiego z dżemem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek z ciasta francuskiego z dżemem

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
375 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.15
Za 375 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Koszt składników
20.00