Ciastka wielkanocne
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Masło - zimne (100 g)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na ciastka wielkanocne krok po kroku
Na stolnicę przesiej mąkę z cukrem.
Dodaj szczyptę soli, opakowanie cukru z wanilią, pokrojone w kostkę zimne masło, oraz żółtko.
Wszystko zacznij siekać nożem, a następnie ugniataj rękami. Zagnieć jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto schowaj na godzinę do lodówki.
Nagrzej piekarnik na 180 st. C (góra-dół), a na blaszce ułóż papier do pieczenia.
Na podsypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto, rozwałkuj cienko.
Foremkami wycinak ciasteczka.
Ułóż ciasteczka na blaszce w niewielkich odstępach.
Piecz ciasteczka na złoty kolor (około 10 minut).
Upieczone ciasteczka wyjmij na kratkę.
Ozdób ciasteczka kolorowym lukrem i dowolnymi ozdobami.
Odstaw na godzinę do stężenia lukru.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciastka brownie
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciastek wielkanocnych
Szybkie do zrobienia ciastka wielkanocne są super pomysłem na świąteczne wypieki. Upieczesz je ze swoim dzieckiem? Zobacz, jak zrobić ciastka wielkanocne. Przepis na ciastka wielkanocne daje smaczne, bardzo maślane i chrupiące ciasteczka kruche. Mają waniliowy aromat, więc są naprawdę dobre. Takie kruche ciasteczka z lukrem i różnego rodzaju ozdobami będą dumnie zdobić stół wielkanocny. Zaangażuj dziecko do dekorowania ciasteczek. To będzie na pewno dobra zabawa i duża frajda. Pyszne i najlepsze ciastka wielkanocne mogą mieć różne kształty i kolory. Im więcej kolorów, tym lepiej.
Ciastka wielkanocne są to małe, kruche ciasteczka dobre na święta. Są smaczne, bardzo kolorowe i mają kształty nawiązujące do świąt. Są składnikiem świąt wielkanocnych, bez których większość rodzin się nie obejdzie. By ciastka wielkanocne jak najbardziej nawiązywały do świąt wielkanocnych, warto użyć odpowiednich kształtów foremek. Najlepszy pomysł na kształty foremek to: zajączki, baranki, kurczaczki, jajka i pisanki.
Przepis na ciastka wielkanocne jest szybki i zawiera proste składniki. Wystarczy tylko mąka, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, sól, masło i żółtka. Zrobienie takich smacznych ciasteczek jest szybkie i proste. Gotowe ciastka wielkanocne wyglądają pysznie i są powodem do dumy, dlatego że zrobiłeś je sam.
Nie wiesz, jak zrobić ciastka wielkanocne na święta? Masło i żółtka muszą być zimne. Na stolnicy zagnieć wszystkie składniki na gładką masę. Ciasto należy schłodzić – do przepisu na ciastka wielkanocne chłodzenie ciasta kruchego ma duże znaczenie. Przez to ciastka wielkanocne będą najlepsze: pyszne i chrupiące. Poza tym schłodzone ciasto o wiele lepiej się wałkuje i wycina z niego pożądane kształty. Ciasto jest wtedy bardziej zwarte i stabilne. Jak się ogrzewa, staje się bardziej klejące. Po schłodzeniu rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj różne kształty za pomocą foremek i piecz ciasteczka na złoty kolor. Jak zrobisz ciastka wielkanocne, można zacząć ozdabiać według własnej fantazji.
*Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub innego ulubionego. Super będzie pasować aromat cytrynowy, pomarańczowy lub śmietankowy. Można też dodać startą skórkę z cytryny i pomarańczy.
Dobry pomysł na ozdobienie ciasteczek to wykorzystanie różnych kolorów gotowych lukrów do ozdabiania wypieków. Ciasteczka będą dobre, gdy dodasz do nich kolorowe posypki i gotowe kształty cukrowe. Ciasteczka wielkanocne można polać też czekoladą lub zwykłym, białym lukrem.
Alergeny w ciastkach wielkanocnych
Lista alergenów dla ciastek wielkanocnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
W przepisie na ciastka wielkanocne nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- lukier w pisaku, ozdoby do ciastek
Wartości odżywcze ciastek wielkanocnych
Ciasteczka są wysokokaloryczne. Zawierają sporą ilość cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
-
mąka pszenna,
jajka,
masło,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.