Ciastka wielkanocne

Opublikowano: 10.02.2023 r., 9:33 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowe ciastka na Wielkanoc
Ciastka wielkanocne
Szybkie do zrobienia ciastka wielkanocne są super pomysłem na świąteczne wypieki. Upieczesz je ze swoim dzieckiem? Zobacz, jak zrobić ciastka wielkanocne.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 10 min
380 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Masło - zimne (100 g)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią, lukier w pisaku, ozdoby do ciastek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, foremki do ciastek

Przepis na ciastka wielkanocne krok po kroku

Na stolnicę przesiej mąkę z cukrem.

Dodaj szczyptę soli, opakowanie cukru z wanilią, pokrojone w kostkę zimne masło, oraz żółtko.

Wszystko zacznij siekać nożem, a następnie ugniataj rękami. Zagnieć jednolite ciasto.

Wyrobione ciasto schowaj na godzinę do lodówki.

Nagrzej piekarnik na 180 st. C (góra-dół), a na blaszce ułóż papier do pieczenia.

Na podsypaną mąką stolnicę wyłóż ciasto, rozwałkuj cienko.

Foremkami wycinak ciasteczka.

Ułóż ciasteczka na blaszce w niewielkich odstępach.

Piecz ciasteczka na złoty kolor (około 10 minut).

Upieczone ciasteczka wyjmij na kratkę.

Ozdób ciasteczka kolorowym lukrem i dowolnymi ozdobami.

Odstaw na godzinę do stężenia lukru.

Jak oceniasz przepis na ciastka wielkanocne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat ciastek wielkanocnych

Szybkie do zrobienia ciastka wielkanocne są super pomysłem na świąteczne wypieki. Upieczesz je ze swoim dzieckiem? Zobacz, jak zrobić ciastka wielkanocne. Przepis na ciastka wielkanocne daje smaczne, bardzo maślane i chrupiące ciasteczka kruche. Mają waniliowy aromat, więc są naprawdę dobre. Takie kruche ciasteczka z lukrem i różnego rodzaju ozdobami będą dumnie zdobić stół wielkanocny. Zaangażuj dziecko do dekorowania ciasteczek. To będzie na pewno dobra zabawa i duża frajda. Pyszne i najlepsze ciastka wielkanocne mogą mieć różne kształty i kolory. Im więcej kolorów, tym lepiej.

Ciastka wielkanocne są to małe, kruche ciasteczka dobre na święta. Są smaczne, bardzo kolorowe i mają kształty nawiązujące do świąt. Są składnikiem świąt wielkanocnych, bez których większość rodzin się nie obejdzie. By ciastka wielkanocne jak najbardziej nawiązywały do świąt wielkanocnych, warto użyć odpowiednich kształtów foremek. Najlepszy pomysł na kształty foremek to: zajączki, baranki, kurczaczki, jajka i pisanki.

Przepis na ciastka wielkanocne jest szybki i zawiera proste składniki. Wystarczy tylko mąka, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, sól, masło i żółtka. Zrobienie takich smacznych ciasteczek jest szybkie i proste. Gotowe ciastka wielkanocne wyglądają pysznie i są powodem do dumy, dlatego że zrobiłeś je sam.

Nie wiesz, jak zrobić ciastka wielkanocne na święta? Masło i żółtka muszą być zimne. Na stolnicy zagnieć wszystkie składniki na gładką masę. Ciasto należy schłodzić – do przepisu na ciastka wielkanocne chłodzenie ciasta kruchego ma duże znaczenie. Przez to ciastka wielkanocne będą najlepsze: pyszne i chrupiące. Poza tym schłodzone ciasto o wiele lepiej się wałkuje i wycina z niego pożądane kształty. Ciasto jest wtedy bardziej zwarte i stabilne. Jak się ogrzewa, staje się bardziej klejące. Po schłodzeniu rozwałkuj cienko ciasto, wycinaj różne kształty za pomocą foremek i piecz ciasteczka na złoty kolor. Jak zrobisz ciastka wielkanocne, można zacząć ozdabiać według własnej fantazji.

*Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub innego ulubionego. Super będzie pasować aromat cytrynowy, pomarańczowy lub śmietankowy. Można też dodać startą skórkę z cytryny i pomarańczy.

Dobry pomysł na ozdobienie ciasteczek to wykorzystanie różnych kolorów gotowych lukrów do ozdabiania wypieków. Ciasteczka będą dobre, gdy dodasz do nich kolorowe posypki i gotowe kształty cukrowe. Ciasteczka wielkanocne można polać też czekoladą lub zwykłym, białym lukrem.

Alergeny w ciastkach wielkanocnych

Lista alergenów dla ciastek wielkanocnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na ciastka wielkanocne nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • lukier w pisaku, ozdoby do ciastek
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciastek wielkanocnych

na 100g gotowej potrawy

Ciasteczka są wysokokaloryczne. Zawierają sporą ilość cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
475.12
380.10
Białko (g)
7.96
6.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
49.96
39.97
Węglowodany przyswajalne (g)
49.96
39.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
27.78
22.22
Tłuszcze nasycone (g)
18.53
14.82
Tłuszcze nienasycone (g)
9.25
7.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Tiamina (mg)
0.46
0.37
Ryboflawina (mg)
0.25
0.20
Niacyna (mg)
3.09
2.47
Foliany (µg (mcg))
78.03
62.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
8.16
6.53
Potas (mg)
74.16
59.33
Wapń (mg)
24.62
19.70
Fosfor (mg)
90.00
72.00
Magnez (mg)
17.77
14.21
Żelazo (mg)
2.79
2.23
Cynk (mg)
0.67
0.54
Miedź (mg)
0.10
0.08
Mangan (mg)
0.35
0.28
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek wielkanocnych 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek wielkanocnych

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
100 g
zimne
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
16.00