Ciastka słonecznikowe

Opublikowano: 06.11.2024 r., 17:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciastka słonecznikowe na desce
Ciastka słonecznikowe
Ciastka z nasionami słonecznika to doskonała propozycja na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na wypieki, które możesz zabrać w podróż lub do pracy.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 15 min
213 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Słonecznik nasiona łuskane - 1 szklanka (170 g)
  • Płatki owsiane (240 g)
  • Banan - 2 sztuki, mocno dojrzałe (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Przepis na ciastka słonecznikowe krok po kroku

Nasiona słonecznika upraż na dobrze rozgrzanej patelni.

Płatki owsiane oraz nasiona słonecznika rozdrobnij w malakserze.

Banany obierz, przełóż do większej miski i rozgnieć przy pomocy widelca na papkę.

Do miski z bananami dodaj płatki owsiane oraz słonecznik. Składniki dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Zwilżonymi dłońmi formuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie ułóż je na blaszce do pieczenia i rozpłaszcz na kształt koła.

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut (bez włączonej funkcji termoobiegu).

Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na ciastka słonecznikowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat ciastek słonecznikowych

Ciastka słonecznikowe to doskonała propozycja na słodką przekąskę dla dzieci i dorosłych. Pyszne, domowe ciasteczka możesz zabrać ze sobą do pracy lub w podróż. Świetnie sprawdzą się również do śniadaniówki do szkoły dla dzieci. Sprawdzony przepis na ciastka słonecznikowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty: nasiona słonecznika, płatki owsiane oraz banany.

A jak zrobić ciastka słonecznikowe? Nasiona słonecznika upraż na dobrze rozgrzanej patelni. Płatki owsiane oraz nasiona słonecznika rozdrobnij w malakserze. Banany obierz, przełóż do większej miski i rozgnieć przy pomocy widelca na papkę. Do miski z bananami dodaj płatki owsiane oraz słonecznik. Składniki dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie ułóż je na blaszce do pieczenia i rozpłaszcz na kształt koła. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut (bez włączonej funkcji termoobiegu). Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Nasiona słonecznika zawierają bardzo duże ilości witaminy E zwanej witamina młodości. Odpowiada ona między innymi za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci. Jest bardzo silnym naturalnym antyutleniaczem. Pestki zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżać zbyt wysoki poziom cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość wysoko kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone.

Podsumowując ciasteczka z nasionami słonecznika to doskonała propozycja na słodką przekąskę zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Świetnie smakują z dodatkiem kawy lub herbaty. Warto zabrać je ze sobą do szkoły, do pracy lub w podróż. Pyszne ciasteczka są dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania są tanie i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w ciastkach słonecznikowych

Lista alergenów dla ciastek słonecznikowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane

Wartości odżywcze ciastek słonecznikowych

na 100g gotowej potrawy

Ciastka słonecznikowe to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Ciasteczka świetnie sprawdzą się na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
305.55
213.88
Białko (g)
9.90
6.93
Fenyloalanina (mg)
0.53
0.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
37.31
26.11
Węglowodany przyswajalne (g)
30.74
21.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.57
4.60
Sacharoza (cukier) (g)
1.94
1.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
14.67
10.27
Tłuszcze nasycone (g)
3.22
2.26
Tłuszcze nienasycone (g)
11.45
8.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.11
3.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.34
4.44
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
1.99
1.39
Witamina B6 (mg)
0.51
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.01
2.81
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.03
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.52
0.37
Ryboflawina (mg)
0.42
0.30
Niacyna (mg)
2.51
1.76
Foliany (µg (mcg))
73.62
51.53
Beta karoten (µg (mcg))
18.17
12.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
4.61
3.22
Potas (mg)
428.07
299.65
Wapń (mg)
38.37
26.86
Fosfor (mg)
305.92
214.14
Magnez (mg)
135.87
95.11
Żelazo (mg)
2.80
1.96
Cynk (mg)
2.49
1.74
Miedź (mg)
0.60
0.42
Mangan (mg)
1.81
1.27
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek słonecznikowych 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek słonecznikowych

Koszt składników
8.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonecznik nasiona łuskane
170 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.55
Za 170 g
Płatki owsiane
240 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 240 g
Banan
300 g
2 sztuki, mocno dojrzałe
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Koszt składników
8.40