Przepis na ciastka piernikowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, foremki do ciastek

W rondelku roztop masło.

Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Dodaj roztopione masło i śmietanę. Wsyp cukier i dodaj miód. Do całości wbij jajko i dokładnie wymieszaj.

Rękami wyrób ciasto i odstaw je na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrób i rozwałkuj cienko na blacie.

Z ciasta za pomocą foremek do ciastek wykrój kształty piernikowych ciastek.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej ciastka, zostawiając niewielką odległość między nimi. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.

W misce zmieszaj przesiany cukier zmieszaj z sokiem z cytryny, by powstała gęsta masa. Tak powstałym lukrem udekoruj ciastka.

Ciastka piernikowe udekorowane czerwoną wstążką.
ciastka piernikowe
Koszt przygotowania dania
9.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
143 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
74

Ciastka piernikowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ciastkach piernikowych

Ciastka piernikowe są świetną alternatywą dla pierniczków. Robi się je w bardzo podobny sposób, ale nie trzeba czekać, aż zmiękną i będą gotowe do jedzenia. To świetny pomysł dla wszystkich, którzy pragną przygotować ciastka świąteczne w szybki i prosty sposób. Można je pięknie dekorować, a całość świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilię, ale również jako łatwe słodkości na co dzień. Są tak dobre, że znikają w ekspresowym tempie. Świetnie prezentują się w każdym kształcie.

Ten sprawdzony przepis na ciastka piernikowe pozwala przygotować je w bardzo nieskomplikowany sposób. Całość wychodzi niezwykle pyszna i bardzo słodka. Te ciasteczka, choć mocno korzenne, przypadną do gustu nawet najmłodszym domownikom, gdyż są niezwykle słodkie, zwłaszcza oblane lukrem.

Te ciastka są bardzo pyszne i ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nimi nawet początkująca osoba. Przy ich przygotowaniu mogą pomagać również dzieci, gdyż cały proces nie jest zbyt trudny czy niebezpieczny.

Te słodkości świetnie sprawdzą się jako świąteczne ciastka, gdyż mają wspaniały korzenny smak i zawierają rozgrzewające przyprawy. Można je dekorować lukrem lub czekoladą by jeszcze bardziej je osłodzić. Najlepiej do ich wykonania użyć prawdziwego miodu, który choć ciężej się nakłada, dużo lepiej smakuje i sprawia, że ciastka mają dłuższą datę do spożycia. Świetnie w tym przepisie sprawdzi się miód akacjowy.

Choć z łatwością można dostać podobne wypieki w sklepie, to jednak domowe ciastka smakują najlepiej. Nie zawierają również tak dużo cukru, a w ich wnętrzu można znaleźć prawdziwy miód. Całość jest również pozbawiona konserwantów czy wzmacniaczy smaku. To świetny wybór dla wszystkich dbających o zbilansowaną i zdrową dietę.

Te tradycyjne ciastka będą idealnym wyborem dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Pełne smaku i wspaniałego aromatu sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka piernikowe w najprostszy sposób, ten przepis będzie idealny. Ciasto piernikowe na ciasteczka, które z niego powstaje jest idealnie miękkie i chrupiące.

Wartości odżywcze ciastek piernikowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(41g)
Energia (kalorie)
350.81 kcal
143.83 kcal
Białko
7.09 g
2.91 g
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w ciastkach piernikowych

Na 100g
Na porcję
(41g)
Węglowodany
65.59 g
26.89 g
Węglowodany przyswajalne
64.62 g
26.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(41g)
Tłuszcz
8.09 g
3.32 g
Brak danych dla: miód, cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
5.55 g
2.27 g
Brak danych dla: miód, cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciastka piernikowe

Na 100g
Na porcję
(41g)
Ryboflawina
0.23 mg
0.09 mg
Niacyna
2.59 mg
1.06 mg
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej
Foliany
60.67 µg (mcg)
24.87 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciastka piernikowe

Na 100g
Na porcję
(41g)
Sód
15.14 mg
6.21 mg
Potas
114.02 mg
46.75 mg
Wapń
23.38 mg
9.58 mg
Fosfor
86.87 mg
35.62 mg
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej
Magnez
28.34 mg
11.62 mg
Brak danych dla: cukier, cukier puder.
czytaj dalej
Żelazo
2.66 mg
1.09 mg
Cynk
0.72 mg
0.30 mg
Miedź
0.18 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek piernikowych 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciastkach piernikowych

Lista alergenów dla ciastek piernikowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania ciastek piernikowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
50 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Śmietana 18%
50 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Miód
75 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 75 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier puder
120 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Sok z cytryny
15 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
41.70
Jak oceniasz przepis na ciastka piernikowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób