Ciastka piernikowe
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło - 2 łyżki (50 g)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (50 g)
- Miód - 3 łyżki (75 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Cukier puder - 1 szklanka (120 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (15 ml)
Przepis na ciastka piernikowe krok po kroku
W rondelku roztop masło.
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao. Dodaj roztopione masło i śmietanę. Wsyp cukier i dodaj miód. Do całości wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
Rękami wyrób ciasto i odstaw je na 15 minut. Po tym czasie ponownie wyrób i rozwałkuj cienko na blacie.
Z ciasta za pomocą foremek do ciastek wykrój kształty piernikowych ciastek.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej ciastka, zostawiając niewielką odległość między nimi. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.
W misce zmieszaj przesiany cukier zmieszaj z sokiem z cytryny, by powstała gęsta masa. Tak powstałym lukrem udekoruj ciastka.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat ciastek piernikowych
Ciastka piernikowe są świetną alternatywą dla pierniczków. Robi się je w bardzo podobny sposób, ale nie trzeba czekać, aż zmiękną i będą gotowe do jedzenia. To świetny pomysł dla wszystkich, którzy pragną przygotować ciastka świąteczne w szybki i prosty sposób. Można je pięknie dekorować, a całość świetnie sprawdzi się nie tylko na wigilię, ale również jako łatwe słodkości na co dzień. Są tak dobre, że znikają w ekspresowym tempie. Świetnie prezentują się w każdym kształcie.
Ten sprawdzony przepis na ciastka piernikowe pozwala przygotować je w bardzo nieskomplikowany sposób. Całość wychodzi niezwykle pyszna i bardzo słodka. Te ciasteczka, choć mocno korzenne, przypadną do gustu nawet najmłodszym domownikom, gdyż są niezwykle słodkie, zwłaszcza oblane lukrem.
Te ciastka są bardzo pyszne i ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc poradzi sobie z nimi nawet początkująca osoba. Przy ich przygotowaniu mogą pomagać również dzieci, gdyż cały proces nie jest zbyt trudny czy niebezpieczny.
Te słodkości świetnie sprawdzą się jako świąteczne ciastka, gdyż mają wspaniały korzenny smak i zawierają rozgrzewające przyprawy. Można je dekorować lukrem lub czekoladą by jeszcze bardziej je osłodzić. Najlepiej do ich wykonania użyć prawdziwego miodu, który choć ciężej się nakłada, dużo lepiej smakuje i sprawia, że ciastka mają dłuższą datę do spożycia. Świetnie w tym przepisie sprawdzi się miód akacjowy.
Choć z łatwością można dostać podobne wypieki w sklepie, to jednak domowe ciastka smakują najlepiej. Nie zawierają również tak dużo cukru, a w ich wnętrzu można znaleźć prawdziwy miód. Całość jest również pozbawiona konserwantów czy wzmacniaczy smaku. To świetny wybór dla wszystkich dbających o zbilansowaną i zdrową dietę.
Te tradycyjne ciastka będą idealnym wyborem dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Pełne smaku i wspaniałego aromatu sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka piernikowe w najprostszy sposób, ten przepis będzie idealny. Ciasto piernikowe na ciasteczka, które z niego powstaje jest idealnie miękkie i chrupiące.
Alergeny w ciastkach piernikowych
Lista alergenów dla ciastek piernikowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze ciastek piernikowych
Te ciasteczka są zdrowe, jednak zawierają spory dodatek cukru, dlatego nie powinny gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(41g)
Węglowodany
(41g)
Tłuszcze
(41g)
Witaminy
(41g)
Składniki mineralne
(41g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.