Ciastka owsianki
- Płatki owsiane (400 g)
- Jajko (5 szt.)
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Mleczko kokosowe (400 ml)
- Rodzynki (200 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (150 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Przepis na ciastka owsianki krok po kroku
Podgrzej mleko kokosowe i wsyp do niego płatki owsiane.
Pozostaw na około 10-15 minut.
Do wystudzonych płatków dodaj jajka, wiórki kokosowe, rodzynki, ksylitol i proszek do pieczenia.
Wymieszaj do powstania jednolitej masy.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Formuj ciastka i układaj na blasze.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciastka brownie
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciastek owsianki
Ciastka owsianki to wspaniały pomysł na łatwe do zrobienia i bardzo zdrowe ciasteczka. Desery z płatków owsianych świetnie sprawdzają się jako przekąska dla dzieci i dorosłych. Przepis an ciastka owsianki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, jajka, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, rodzynki, ksylitol, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciastka owsianki? Podgrzej mleko kokosowe i wsyp do niego płatki owsiane. Pozostaw na około 10-15 minut. Do wystudzonych płatków dodaj jajka, wiórki kokosowe, rodzynki, ksylitol i proszek do pieczenia. Wymieszaj do powstania jednolitej masy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Formuj ciastka i układaj na blasze. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Wiórki kokosowe są dobrym źródłem potasu, fosforu oraz folianów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych. Kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia roślinnego mają krótsze łańcuchy, dzięki czemu ich trawienie odbywa się w inny sposób, nie wymagają one enzymów, aby zostały przyswojone przez nasz organizm. To sprawia, że nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi ani stężenia trójglicerydów. Wiórki kokosowe są jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego powinieneś uważać na ich ilość w codziennej diecie. Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki są bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Płatki owsiane można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta.
Podsumowując prosty przepis na ciastka owsiane świetnie sprawdzi się na deser. Pyszne ciasteczka są idealne także dla osób walczących z nadmierną masą ciała. Ciastka są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasteczka są idealną bazą do zdrowych deserów w pucharku. Można je przygotować także z innymi dodatkami.
Alergeny w ciastkach owsianki
Lista alergenów dla ciastek owsianki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciastek owsianki
Ciastka owsianki to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciastka zawierają węglowodany złożone, które powoli podnoszą poziom glukozy we krwi. Świetnie sprawdzają się one w diecie osób chorych na cukrzycę oraz odchudzających się.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.