Ciastka owsiane z masłem orzechowym
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Płatki owsiane (400 g)
- Jabłko - 1 duża sztuka (200 g)
- Suszona żurawina (120 g)
- Jajko (4 szt.)
- Miód (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (150 g)
Przepis na ciastka owsiane z masłem orzechowym krok po kroku
Mleko podgrzej i zalej nim płatki owsiane.
Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do płatków razem z żurawiną.
Jajka wbij do miski, dodaj miód i proszek do pieczenia, ubij.
Dodaj masło orzechowe do płatków.
Przelej masę jajeczną i wymieszaj całość.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką wykładaj na nim ciastka.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.
- Ciastka owsianki
- Ciastka maślane
- Pierniczki świąteczne
- Pierniki świąteczne
- Ciastka kruche
- Rurki z kremem
- Ptysie
- Ciasteczka korzenne
- Magdalenki
- Ciastka owsiane z bananem
- Ciasteczka owsiane z bananem
- Ciastka czekoladowe
- Kruche ciasteczka maślane
- Ciasteczka migdałowe
- Ciasteczka z jabłkami
- Ciasteczka wielkanocne
- Ciastka wielkanocne
- Ciastka migdałowe
- Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciastek owsianych z masłem orzechowym
Ciastka owsiane z masłem orzechowym to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Ciastka owsiane są bardzo zdrowe i do tych wykonanych w domu możesz dodać ulubione składniki. Przepis na ciastka owsiane z masłem orzechowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek owsianych potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, miód, jabłka, mleko, żurawina, masło orzechowe, proszek do pieczenia, jajka.
Jak zrobić ciastka owsiane z masłem orzechowym? Mleko podgrzej i zalej nim płatki owsiane. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do płatków razem z żurawiną. Jajka wbij do miski, dodaj miód i proszek do pieczenia, ubij. Dodaj masło orzechowe do płatków. Przelej masę jajeczną i wymieszaj całość. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką wykładaj na nim ciastka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki są bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Płatki owsiane można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta. Jabłka to bardzo popularne w kuchni owoce, zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób związanych z układem krążenia. Jabłka są też świetnym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.
Podsumowując pyszne ciastka owsiane to prosty przepis na zdrową przekąskę. Ciastka są szybkie do zrobienia i można je przygotować wieczorem, aby dać rano dzieciom do szkoły lub wziąć ze sobą do pracy. Łatwe ciastka mogą być inspiracją do przygotowania ciastek z innymi dodatkami. Ciastka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez 3-4 dni.
Alergeny w ciastkach owsianych z masłem orzechowym
Lista alergenów dla ciastek owsianych z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze ciastek owsianych z masłem orzechowym
Ciastka owsiane z masłem orzechowym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciastka są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Ciastka są doskonałym słodkim wyrobem dla diabetyków oraz osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(45g)
Węglowodany
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Witaminy
(45g)
Składniki mineralne
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.