Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Opublikowano: 24.02.2022 r., 8:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Stos ciastek owsianych z masłem
Ciastka owsiane z masłem orzechowym
Ciastka owsiane z masłem orzechowym to wspaniała i zdrowa propozycja na pyszne ciastka. Mogą być one dodatkiem do drugie śniadania lub zdrowym deserem po niedzielnym obiedzie.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 15 min
114 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Płatki owsiane (400 g)
  • Jabłko - 1 duża sztuka (200 g)
  • Suszona żurawina (120 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Miód (100 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha

Przepis na ciastka owsiane z masłem orzechowym krok po kroku

Mleko podgrzej i zalej nim płatki owsiane.

Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do płatków razem z żurawiną.

Jajka wbij do miski, dodaj miód i proszek do pieczenia, ubij.

Dodaj masło orzechowe do płatków.

Przelej masę jajeczną i wymieszaj całość.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką wykładaj na nim ciastka.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na ciastka owsiane z masłem orzechowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat ciastek owsianych z masłem orzechowym

Ciastka owsiane z masłem orzechowym to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Ciastka owsiane są bardzo zdrowe i do tych wykonanych w domu możesz dodać ulubione składniki. Przepis na ciastka owsiane z masłem orzechowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek owsianych potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, miód, jabłka, mleko, żurawina, masło orzechowe, proszek do pieczenia, jajka.

Jak zrobić ciastka owsiane z masłem orzechowym? Mleko podgrzej i zalej nim płatki owsiane. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do płatków razem z żurawiną. Jajka wbij do miski, dodaj miód i proszek do pieczenia, ubij. Dodaj masło orzechowe do płatków. Przelej masę jajeczną i wymieszaj całość. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką wykładaj na nim ciastka. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki są bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Płatki owsiane można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta. Jabłka to bardzo popularne w kuchni owoce, zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób związanych z układem krążenia. Jabłka są też świetnym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu.

Podsumowując pyszne ciastka owsiane to prosty przepis na zdrową przekąskę. Ciastka są szybkie do zrobienia i można je przygotować wieczorem, aby dać rano dzieciom do szkoły lub wziąć ze sobą do pracy. Łatwe ciastka mogą być inspiracją do przygotowania ciastek z innymi dodatkami. Ciastka są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez 3-4 dni.

Alergeny w ciastkach owsianych z masłem orzechowym

Lista alergenów dla ciastek owsianych z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze ciastek owsianych z masłem orzechowym

na 100g gotowej potrawy

Ciastka owsiane z masłem orzechowym to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciastka są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Ciastka są doskonałym słodkim wyrobem dla diabetyków oraz osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
253.88
114.25
Białko (g)
8.54
3.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
36.60
16.47
Węglowodany przyswajalne (g)
32.51
14.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.09
1.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
9.22
4.15
Tłuszcze nasycone (g)
3.10
1.39
Tłuszcze nienasycone (g)
6.13
2.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.89
1.75
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.24
1.01
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.71
26.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A (µg (mcg))
30.48
13.71
Witamina B6 (mg)
0.12
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.10
Witamina C (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.22
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.31
0.59
Retinol (µg (mcg))
29.72
13.38
Tiamina (mg)
0.16
0.07
Ryboflawina (mg)
0.17
0.08
Niacyna (mg)
1.79
0.80
Foliany (µg (mcg))
25.89
11.65
Beta karoten (µg (mcg))
6.91
3.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
75.67
34.05
Potas (mg)
262.17
117.98
Wapń (mg)
66.27
29.82
Fosfor (mg)
222.40
100.08
Magnez (mg)
60.91
27.41
Żelazo (mg)
1.73
0.78
Cynk (mg)
1.57
0.71
Miedź (mg)
0.13
0.06
Brak danych dla: masło z orzechów arachidowych (ziemnych).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek owsianych z masłem orzechowym 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek owsianych z masłem orzechowym

Koszt składników
44.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Płatki owsiane
400 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Jabłko
200 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Suszona żurawina
120 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 120 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
150 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
7.14
Za 150 g
Koszt składników
44.10