Ciastka owsiane
- Płatki owsiane - 1,5 szklanki (200 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Czekolada deserowa - pół kostki (50 g)
- Nasiona słonecznika - 3 łyżki (30 g)
- Cukier puder - 1 łyżka (10 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 2 łyżki (40 g)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyzeczka (4 g)
Przepis na ciastka owsiane krok po kroku
W małym rondelku roztop masło.
Do dużej miski wsyp płatki owsiane, mąkę, nasiona słonecznika, cukier puder i waniliowy i proszek do pieczenia. Wbij jajka i zetrzyj czekoladę. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj rękami.
Z masy owsianej uformuj małe, spłaszczone ciasteczka.
Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnika.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Więcej informacji na temat ciastek owsianych
Ciastka owsiane to naprawdę wspaniały deser, który jest również zdrowy. Te owsiane ciasteczka zasmakują wszystkim miłośnikom naturalnych słodkości. Są bardzo słodkie i chrupiące. Pięknie prezentują się na talerzu. Pysznie smakują nawet na drugi dzień, choć zwykle znikają tuż po upieczeniu. To ze względu na ukrytą w nich pyszną czekoladę.
Przepis na ciastka owsiane jest niezwykle łatwy, dlatego mogą go zrobić nawet początkujący kucharze. Wystarczy kilka minut, by wyczarować te pyszne i naprawdę smaczne ciastka, które świetnie zastąpią sklepowe produkty, w których kryje się bardzo dużo utwardzonych tłuszczy, które są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia. W tej opcji smakują nawet lepiej, a są dużo lepszą dla organizmu opcją.
Ciastka powstają z płatków owsianych, dlatego są bogate w wiele cennych składników odżywczych. Są świetnym źródłem witamin z grupy B, a także beta glukanów, które mają dobry wpływ na cały organizm. Dzięki użyciu całych płatków ciasteczka mają dużo błonnika i są bardzo chrupiące.
Jeżeli zastanawiasz się jak upiec ciastka owsiane, które będą zdrowe, a także pyszne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Ciastka, które z niego wychodzą zaskakują słodyczą, wspaniałą konsystencją i pysznym smakiem. To wszystko zasługa płatków połączonych z gorzką czekoladą i kawałkami czekolady.
Ten naprawdę łatwy przepis będzie świetnym pomysłem na zdrowy deser, nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych. Na pewno będą idealną opcją na słodkie drugie śniadanie lub podwieczorek. Można je również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy i zjeść je na śniadanie lub lunch.
Ten przepis pozwoli Ci stworzyć wspaniałą, zdrową i słodką przekąskę na szybko, która jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Te zbożowe ciastka smakują lepiej niż z cukierni, a są bardzo łatwe w przygotowaniu. Z tej receptury dowiesz się jak długo piec ciastka, by były idealnie chrupiące. Choć dodaje się do nich niewiele cukru są naprawdę słodkie, więc będą świetną przekąską dla osób na diecie.
Alergeny w ciastkach owsianych
Lista alergenów dla ciastek owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciastek owsianych
Te ciastka są dobrym wyborem, mają sporo błonnika, są sycące i nie mają dużego dodatku cukru.
Energia i białka
(67g)
Węglowodany
(67g)
Tłuszcze
(67g)
Witaminy
(67g)
Składniki mineralne
(67g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.