Przepis na ciasta maszynkowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 750 g
- Masło 125 g
- Smalec 125 g
- Cukier puder 125 g
- Żółtko jajka 4 szt.
- Śmietana 18% 120 g 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka
Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i smalec i zacznij ucierać.
Dodaj śmietanę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia.
Ugniataj ciasto, aż składniki się połączą.
Na maszynkę do mięsa nałóż nakładkę do ciastek.
Przepuść ciasto przez maszynkę, odcinając kawałki ciasta. Ciasteczka układaj na blaszce do pieczenia.
Piecz ciastka przez 15-18 minut w 200 st. C.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Ciasto dyniowe
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto francuskie na słono
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Ciasteczka orzeszki
-
Frytki z marchewki
-
Sernik dyniowy
-
Muffinki dyniowe
-
Muffinki z jabłkami
-
Paluchy wiedźmy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasteczka na halloween
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Racuchy z dyni
-
Brownie z truskawkami
-
Przekąski na Halloween

(liczba kalorii)
Ciastka maszynkowe - cechy przepisu
Więcej o ciastkach maszynkowych
Ciastka maszynkowe to zdecydowany smak dzieciństwa. Jeśli tęsknisz za ich kruchą strukturą i słodkim smakiem to sprawdź nasz przepis już dzisiaj. Kilka chwil wystarczy, by te pyszne ciasteczka pojawiły się na Twoim stole.
Przepis na ciastka maszynkowe to świetny pomysł na deser. Idealnie smakują do kawy. Dzięki temu, że są kruche, to mogą być przechowywane w zamkniętym pudełku nawet kilka dni. O ile wcześniej nie zostaną zjedzone.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciastka maszynkowe to już pokazuje, jak wygląda ten dobry przepis. Najpierw do miski wsyp mąkę, dodaj masło i smalec i zacznij ucierać. Możesz to zrobić robotem kuchennym z mieszadłem. Najlepiej będzie jednak robić to dłonią. Temperatura rąk spowoduje, że masło i smalec stracą na swojej twardości i łatwiej połączą się z mąką. Dodaj śmietanę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Ugniataj ciasto, aż składniki się połączą. Ciasto ma być o konsystencji plasteliny. Jeśli jest zbyt suche, można dodać pozostałe białka, jeśli zaś zbyt mokre- mąkę. Na maszynkę do mięsa nałóż nakładkę do ciastek. Przepuść ciasto przez maszynkę, odcinając kawałki ciasta. Ciasteczka układaj na blaszce do pieczenia. Jeśli jakieś ciasteczko Ci się nie podoba to spokojnie, ponownie przepuść je przez maszynkę. Piecz ciastka przez 15-18 minut w 200 st. C.
Tak przygotowane ciasteczka możesz przed pieczeniem udekorować orzechami lub gruboziarnistym cukrem. Sam widzisz, że są szybkie w przygotowaniu.
Ciastka maszynkowe najlepiej smakują przygotowane na maśle lub prawdziwej margarynie. Dowolnie również można wzbogacać ich smak. Najbardziej popularne jest dodanie kakao, co w końcowym efekcie daje ciasteczka czekoladowe. W naszym przepisie dodajemy aromat śmietankowy, ale równie dobre będą np. z aromatem cytrynowym i odrobiną startej skórki z cytryny. Takie smaczne urozmaicenie spowoduje, że za każdym razem smak ciasteczek Cię zaskoczy i zachwyci.
Wartości odżywcze ciastek maszynkowych
Energia i białka
(20g)
Węglowodany w ciastkach maszynkowych
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy w przepisie na ciasta maszynkowe
(20g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasta maszynkowe
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w ciastkach maszynkowych
Lista alergenów dla ciastek maszynkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka