Ciastka maszynkowe

Opublikowano: 17.06.2022 r., 16:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciastka z maszynki
Ciastka maszynkowe
Ciastka maszynkowe to zdecydowany smak dzieciństwa. Jeśli tęsknisz za ich kruchą strukturą i słodkim smakiem to sprawdź nasz przepis już dzisiaj. Kilka chwil wystarczy, by te pyszne ciasteczka pojawiły się na Twoim stole.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Ucieranie 18 min
86 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 66 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (750 g)
  • Masło (125 g)
  • Smalec (125 g)
  • Cukier puder (125 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Śmietana 18% - 1/2 szklanki (120 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat śmietankowy, cukier puder, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, maszynka do mielenia, blacha do pieczenia 30x38, nakładka na maszynkę do ciastek

Przepis na ciasta maszynkowe krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i smalec i zacznij ucierać.

Dodaj śmietanę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia.

Ugniataj ciasto, aż składniki się połączą.

Na maszynkę do mięsa nałóż nakładkę do ciastek.

Przepuść ciasto przez maszynkę, odcinając kawałki ciasta. Ciasteczka układaj na blaszce do pieczenia.

Piecz ciastka przez 15-18 minut w 200 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasta maszynkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat ciastek maszynkowych

Ciastka maszynkowe to zdecydowany smak dzieciństwa. Jeśli tęsknisz za ich kruchą strukturą i słodkim smakiem to sprawdź nasz przepis już dzisiaj. Kilka chwil wystarczy, by te pyszne ciasteczka pojawiły się na Twoim stole.

Przepis na ciastka maszynkowe to świetny pomysł na deser. Idealnie smakują do kawy. Dzięki temu, że są kruche, to mogą być przechowywane w zamkniętym pudełku nawet kilka dni. O ile wcześniej nie zostaną zjedzone.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciastka maszynkowe to już pokazuje, jak wygląda ten dobry przepis. Najpierw do miski wsyp mąkę, dodaj masło i smalec i zacznij ucierać. Możesz to zrobić robotem kuchennym z mieszadłem. Najlepiej będzie jednak robić to dłonią. Temperatura rąk spowoduje, że masło i smalec stracą na swojej twardości i łatwiej połączą się z mąką. Dodaj śmietanę, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Ugniataj ciasto, aż składniki się połączą. Ciasto ma być o konsystencji plasteliny. Jeśli jest zbyt suche, można dodać pozostałe białka, jeśli zaś zbyt mokre- mąkę. Na maszynkę do mięsa nałóż nakładkę do ciastek. Przepuść ciasto przez maszynkę, odcinając kawałki ciasta. Ciasteczka układaj na blaszce do pieczenia. Jeśli jakieś ciasteczko Ci się nie podoba to spokojnie, ponownie przepuść je przez maszynkę. Piecz ciastka przez 15-18 minut w 200 st. C.

Tak przygotowane ciasteczka możesz przed pieczeniem udekorować orzechami lub gruboziarnistym cukrem. Sam widzisz, że są szybkie w przygotowaniu.

Ciastka maszynkowe najlepiej smakują przygotowane na maśle lub prawdziwej margarynie. Dowolnie również można wzbogacać ich smak. Najbardziej popularne jest dodanie kakao, co w końcowym efekcie daje ciasteczka czekoladowe. W naszym przepisie dodajemy aromat śmietankowy, ale równie dobre będą np. z aromatem cytrynowym i odrobiną startej skórki z cytryny. Takie smaczne urozmaicenie spowoduje, że za każdym razem smak ciasteczek Cię zaskoczy i zachwyci.

Alergeny w ciastkach maszynkowych

Lista alergenów dla ciastek maszynkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciastek maszynkowych

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta ma w sobie miejsce również na słodycze, szczególnie takie domowej roboty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
431.02
86.20
Białko (g)
9.32
1.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
51.25
10.25
Węglowodany przyswajalne (g)
51.24
10.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
21.29
4.26
Tłuszcze nasycone (g)
12.08
2.42
Tłuszcze nienasycone (g)
9.22
1.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.01
Tiamina (mg)
0.55
0.11
Ryboflawina (mg)
0.30
0.06
Niacyna (mg)
3.71
0.74
Foliany (µg (mcg))
91.80
18.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
8.94
1.79
Potas (mg)
129.86
25.97
Wapń (mg)
46.22
9.24
Fosfor (mg)
128.32
25.66
Magnez (mg)
21.74
4.35
Żelazo (mg)
3.34
0.67
Cynk (mg)
0.79
0.16
Miedź (mg)
0.12
0.02
Mangan (mg)
0.42
0.08
Brak danych dla: żółtko jajka, śmietana 18%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek maszynkowych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek maszynkowych

Koszt składników
23.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
750 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 750 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Smalec
125 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 125 g
Cukier puder
125 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietana 18%
120 g
1/2 szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
23.80